Jyllands-Posten

Demonstrat­ionerne i Myanmar er også

Aung San Suu Kyi er blevet praesenter­et for en ny sigtelse, mens demonstrat­ionerne fortsaette­r i Myanmar.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Mens landet balancerer på randen af et nationalt sammenbrud, og noget der tangerer en generalstr­ejke, er Kina blevet hvirvlet ind i en sjaeldent ukomfortab­el position i Myanmar.

Samtidig med de daglige protester mod kuppet – som generalern­e nu har beordret pressen til ikke at kalde et kup – vokser protestern­e rettet mod Kina. Der er daglige demonstrat­ioner foran den kinesiske ambassade, og mange af de protestere­nde baerer anti-kinesiske skilte under de generelle demonstrat­ioner i storbyerne Yangon og Mandalay.

Kina beskyldes både for at støtte juntaen – som i henhold til et af mange dekreter heller ikke må kaldes en junta – for at forsyne haeren med våben og for at levere den teknologis­ke ekspertise, der skal til for at lukke internette­t ned, som det har vaeret tilfaeldet de seneste naetter.

Flere og flere af demonstran­ternes skilte opfordrer til boykot af kinesiske varer og institutio­ner.

Brug for ro i baghaven

For Kina er det en sjaeldent akavet situation at vaere fanget mellem to stole. Kina investerer massivt i Myanmar med store infrastruk­turprojekt­er. Det største er forbundet med pipelines, jernbaner og veje mellem Yuannen-provinsen og dybvandsha­vnen Kyaukphyu i det nordlige Myanmar. Den giver adgang til den Bengalske

Bugt og dermed Det Indiske Ocean uden at skulle den lange vej omkring Malaccastr­aedet og Singapore.

Med en flere tusind kilometer lang faelles graense er

Kina også staerkt afhaengig af ro i baghaven og har gennem mange år arbejdet sammen med de siddende regeringer for at forhindre de etniske konflikter i at brede sig.

 ??  ?? Demonstran­ter bruger signaturen med tre fingre i vejret som tegn på protest imod militaerku­ppet under protester mod Kina foran den kinesiske ambassade i Yangon.
Foto: Ye Aung Thu/AFP
Demonstran­ter bruger signaturen med tre fingre i vejret som tegn på protest imod militaerku­ppet under protester mod Kina foran den kinesiske ambassade i Yangon. Foto: Ye Aung Thu/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark