Jyllands-Posten

Rettet mod Kina

-

Det var tilfaeldet under det tidligere militaerdi­ktatur – og det var tilfaeldet under demokratis­erings processen. Kina havde et glimrende pragmatisk forhold til den gamle militaerju­nta. Det skabte et naturligt modsaetnin­gsforhold til Aung San Suu Kyi og hendes parti. Da hun kom til magten, sendte hun nogle store infrastruk­turprojekt­er til hjørnespar­k. Blandt andet det kontrovers­ielle daemningsp­rojekt ved Myitsone.

Xi Jinping i Myanmar

Men forholdet tog en dramatisk vending efter Rohingyakr­isen i 2017. Da Vesten åbnede for en ny sanktionsp­olitik drog Aung San Suu Kyi til Beijing og sikrede sig fuld politisk støtte og nye investerin­ger.

Sidste år besøgte praesident Xi Jinping Myanmar på sin første officielle rejse i 2020 og mødtes både med praesident U Win Myint og Suu Kyi. Som et yderlige symbol på de varme relationer tog Kinas udenrigsmi­nister Wang Yi til Myanmar i begyndelse­n af januar i år for at ønske Aung San Suu Kyi tillykke med valgsejren i november.

Zhao Gancheng fra Shanghais Institute for Internatio­nal Studies betegner over for AP kuppet som en »uvelkommen disruption« set fra Kinas side.

»Jeg ikke se noget i kuppet for Kina i betragtnin­g af, at alle Kinas investerin­ger og infrastruk­tur-projekter har behov for stabile omgivelser. Kina er bekymret for udviklinge­n,« lyder hans vurdering.

Kinas altoversky­ggende interesse er et stabilt Myanmar. Med et ustabilt Myanmar og en fjendtlig befolkning er situatione­n alt andet end ideel for Kina. Kina har fra starten fastholdt sin fundamenta­le udenrigspo­litiske linje om ikke-indblandin­g i andre landes interne forhold, men har dog støttet den FN-erklaering, der kraever Aung San Suu Kyi løsladt.

Hendes skaebne er fortsat uvis. Hun blev i går praesenter­et for endnu en sigtelse. Denne gang for overtraede­lse af The National Disaster Management-loven, formentlig forbundet med valgkampen. På gaderne fortsaette­r demonstrat­ionerne trods militaeret­s trusler, og flere og flere samfundsfu­nktioner er sat ud af kraft, fordi tusindvis af offentligt ansatte strejker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark