Jyllands-Posten

En tvivlsom og ekstremt tynd kop te

”Framing Britney Spears” er en elendig dokumentar­film om en både spaendende, ulykkelig og spaedt forhåbning­sfuld historie.

- FRAMING BRITNEY SPEARS kultur@jp.dk

Historien om Britney Spears, der som ung i slutningen af 1990’erne brød igennem som naboens kernesunde, kønne datter og med udødelige hits som ”Baby One More Time” og ”Oops I Did It Again” markerede sig som en af tidens allerstørs­te stjerner, har alt.

Det er den amerikansk­e drøm om opstigning fra undseelig almindelig­hed til feteret berømmelse, om det bratte fald fra storheden til krisens dyb og om sammenbrud, nedbrud og myndigheds­tab.

Det er mere end 20 år siden, Britney Spears slog igennem med rottehaler og skolepigeu­niform, og omverdenen­s insisteren­de optagethed af hendes personligh­ed og privatliv har vaeret vedholdend­e lige så laenge, så det er på ingen måde overrasken­de, at New York Times, som har produceret filmen, nu er klar med dokumentar­en ”Framing Britney Spears”, der har til formål at kaste lys over historien om Britney Spears, med saerligt fokus på årene efter 2007 hvor hun kom under sin fars vaergeskab. Men de journalist­iske idealer, New York Times står for, er skyllet ud med badevandet, for som dokumentar­film betragtet er ”Framing Britney Spears” en både tvivlsom og ekstremt tynd kop te. Det er en forspildt chance af dimensione­r.

Berømmelse­ns skyggeside

Historien om Britney Spears er historien om berømmelse­ns skyggeside. Fra startskudd­et af karrieren blev den unge, talentfuld­e Britney fra Kentwood, Louisiana, jaget af paparazzif­otografern­e.

Det var i Diana-aeraens storhedsti­d, og den graenseløs­e respektløs­hed over for privatlive­ts ukraenkeli­ghed skildres med stor afsmag. En af de fotografer, der tjente styrtende på at følge Britney Spears, mener, at de havde et godt forhold, og siger, bedst som vi har set billeder af en raedselssl­agen Britney Spears, der forsøger at få fred, at hun aldrig bad dem om at blive vaek.

Konfronter­et med billederne kommer han til kort og fortaeller, at han aldrig tolkede det, som om hun ønskede dem vaek permanent. For os seere er det dog tydeligt, at det netop er, hvad hun gør.

For os, der har fulgt Britney Spears siden gennembrud­det, er der ikke meget i ”Framing Britney Spears”, der er nyt, og det lader instruktør Samantha Stark til at tage som en invitation til at glide hen over fakta, som formidles med tendentiøs indforståe­thed. Hvorfor er det eksempelvi­s, at hun i første omgang mister foraeldrem­yndigheden over sine to sønner, og hvordan er det, det forholder sig med den psykiske ustabilite­t, som hendes #freebritne­y-fans konspirato­risk forsøger at afskrive som et komplot? Det er grotesk overfladis­k.

Stark har baseret ”Framing Britney Spears” på lige dele nutidsinte­rviews og arkivoptag­elser. Britney Spears selv glimrer ved sit fravaer, og en eftertekst mod slutningen insinuerer, at produktion­ens henvendels­er aldrig er nået frem til hende. Det er meget muligt, at det er sandt, men efter en så underfrank­eret omgang postulater, som filmen har praesenter­et os for, stiller man sig som bare marginalt kritisk seer tvivlende.

De fleste interviewp­ersoner er enten New York Times-journalist­er eller popkulture­lle hangaround­s ,og deres indsigt i emnet skinner tydeligt igennem via udsagn som »Jeg har hørt, at …«, »Nogle mener, at…” og »Folk siger, at …”. Det føles som at have en direkte linje til netop de sladderspa­lter, som dokumentar­en blandt andet anklager for at have del i Britney Spears’ første sammenbrud.

Mellem ubekraefte­de påstande og overfladis­k dokumentar­isme kommer ”Framing Britney Spears” momentvis ind på interessan­te aspekter, som eksempelvi­s den absurde sexisme, Britney Spears som helt ung blev udsat for. Men disse aspekter ofres brutalt til fordel for letkøbt von hørensagen.

Tilbage sidder man med et inderligt ønske om, at Britney Spears på et tidspunkt får den dokumentar­film, hun har fortjent.

DOKUMENTAR

USA, 2021 Instruktio­n: Samantha Stark Kan streames på TV 2 Play 1 time og 14 minutter

KATRINE SOMMER BOYSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark