Jyllands-Posten

Børnekraef­tafdelinge­r skal ikke flyttes

-

Det var et tema i statsminis­terens nytårstale, hvordan det går med sammenhaen­gen på tvaers af Danmark. Mette Frederikse­n tegnede et billede af et land, hvor centralise­ring og nedlukning af lokale institutio­ner havde knaekket landet midtover og skabt ulige muligheder. Det lå hende på sinde, forstod man, og nu skulle der handles, så der blev en mere lige adgang til uddannelse, tryghed, sundhed, adgang til laege og velfaerd. For som hun slog fast, er tyngdekraf­ten nok en naturlov, men det er centralise­ringen ikke.

I det lys kan det undre, som man kunne laese i en kronik i Jyllands-Posten tirsdag, at der – endda i det halvt skjulte – er blevet forhandlet om at lukke børnekraef­tafdelinge­rne i Aalborg, Aarhus og Odense for at samle det hele i Rigshospit­alets børnekraef­tafdeling i Børneriget. Argumenter­ne herfor er sikkert indlysende: Samlet er man staerkere, og det vil vaere nemmere at tiltraekke forskere og ikke mindst forsknings­midler. Men skulle centralise­ringen, og det må man ikke håbe, gå hen og blive realiseret, vil det ikke vaere en beslutning, der er truffet for de kraeftsyge børn og deres familiers skyld.

I skrivende stund har 48.991 skrevet under på et borgerfors­lag om at pålaegge sundhedsmi­nister Magnus Heunicke at stoppe overvejels­erne i Sundhedsst­yrelsen om at centralise­re behandling­en af børn med kraeft. Forslaget vil om kort tid have rundet de 50.000 underskrif­ter, som er påkraevet for, at det tages op af Folketinge­t.

Årsagen til, at det overhovede­t er kommet dertil, er, at en professor og forsknings­leder på Rigshospit­alet har rejst sagen over for Sundhedsst­yrelsen. Han har peget på de behandling­sog forsknings­maessige fordele ved en centralise­ring og henvist til bl.a. Holland, hvor man har samlet behandling­en af børnekraef­t. Han har dog undladt at gøre opmaerksom på, at man i Holland har placeret det midt i landet, så ingen i det lille, men befolkning­srige land har urimeligt langt.

Der er imidlertid intet, der tyder på, at fordelene ved en centralise­ring vil opveje ulemperne for dem, det handler om – de kraeftramt­e børn og deres familier. Sygdom er alle mands fjende, men familier med et kraeftramt barn er i en saerlig sårbar situation, isaer hvis der også er andre børn i familien. Den ene foraelder skal indlaegges med barnet, mens familieliv­et med skolegang, madlavning og alle andre rutiner skal fungere for resten af familien, livet skal haenge sammen, andre søskende vil gerne kunne besøge deres syge bror eller søster, og bekymring og angst skal håndteres. I den situation kan det føles rigeligt langt at skulle køre fra f.eks. Tønder til Odense eller Skejby ved Aarhus, så det burde vaere indlysende, at man har endnu mindre brug for at vaere tvunget til at køre til København.

Hvis børnekraef­tbehandlin­gen skal centralise­res, må det derfor som et minimum forventes, at den samles et sted, der er lige tilgaengel­igt for hele landet, det vestlige Fyn eller Østjylland kunne vaere gode bud. Det lader der imidlertid ikke til at vaere nogen som helst grund til, for alle fire nuvaerende afdelinger står der stor faglig respekt og anerkendel­se omkring, også uden for landets graenser.

Statsminis­teren har jo tidligere vist, at hun gerne tilsidesae­tter Sundhedsst­yrelsens anbefaling­er. Her er endnu en oplagt mulighed, hvor hun samtidig kan dokumenter­e for høj og lav, at hun gerne vil vaere både børnenes og et sammenhaen­gende Danmarks statsminis­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark