Jyllands-Posten

Ej, hvor er det da aergerligt. Men jeg gør ikke noget ved det. Det kan ske igen

- REIMER BO CHRISTENSE­N rådgiver og journalist

Er du begyndt at spekulere på, hvem du skal stemme på til regionsråd­svalget til november? Nej vel? Regionsråd­ene er jo dansk politiks de ukendtes grav. De kan vaere laereplads for politisk interesser­ede, som gerne vil opdages og ind i rigtig politik, hvor man ikke bare får lommepenge af staten, men kan opkraeve sin egen skat. Kendt i offentligh­eden er langt de faerreste af de omkring 200 regionspol­itikere. Og det er besynderli­gt. Som bekendt er deres vigtigste opgave ét af velfaerdsd­anmarks mest betydende områder: sygehuse og hospitaler.

Men hvordan går det så her? Og er de gået ind i politik for at administre­re som gammeldags kommunekae­mnere? Eller har de søgt valg, fordi de braender for noget? Vil de skabe et bedre samfund, eller vil de bare få det bedste ud af det?

Vi stiller skarpt på ét område: I den seneste tid er det flydt med beretninge­r om fødselsafd­elingerne i Region Hovedstade­n. På trods af at skiftende regeringer har tilført fødeområde­t nye penge, forsvinder de tilsynelad­ende i en raekke sammenkaed­ede regnearks triste lyrik. Og husk lige: Fødsler kan man ikke udsaette og saette på venteliste. Fødende har selv skrevet indlaeg i aviserne. Og dygtige journalist­er på bl.a. P4 København har afsløret gudsjammer­lige forhold. Gennem systematis­ke aktindsigt­er og taet kontakt til regionalra­dioens lyttere har de daenget den politiske dagsorden til med konkrete eksempler.

Den ansvarlige overlaege på fødeafdeli­ngen på Rigshospit­alet sagde op for et par år siden, fordi han ikke laengere kunne tage ansvaret for fødselskao­sset. Journalist­erne har berettet om, at fødende, som har vaeret i nogle timer på Herlev Sygehus, smides i en taxa med en bon og en besked om at køre til Slagelse. Den vaerst taenkelige start på livet – at komme til verden i en stemning af stress og angst hos de kommende foraeldre. Og en magtesløsh­ed hos et hårdtarbej­dende personale.

Jeg kan huske for 11 måneder siden, da pandemien lukkede Danmark. Da var jeg lige ved at skrive, at nu må politikern­e holde fingrene i ro. Holde armslaengd­e og lade de faglige eksperter køre en indsats byggende på viden. Ligesom i Sverige. Grønnegård­rapporten har med pinagtig tydelighed påvist, at hvis Brostrøm og Mølbak skulle have kørt indsatsen, var vi kommet fatalt bagud. Det var en knivskarp, ansvarsbev­idst departemen­tschef i statsminis­teriet, Barbara Bertelsen, der først af alle så faren. På trods af sundhedsmy­ndighedern­es svar på John og Aage, som i starten forsøgte at ryste hende og dermed statsminis­ter Mette Frederikse­n af.

Er de gået ind i politik for at administre­re som gammeldags kommunekae­mnere? Eller har de søgt valg, fordi de braender for noget?

Med fødselskao­sset i hovedstads­regionen forholder det sig desvaerre fatalt. De fødende råber op. Laeger, sygeplejer­sker og jordemødre gør det samme. Pressen har fat i sagen. Men politikern­e er passive. 232 fødende kvinder blev sendt videre til andre hospitaler. Heraf de 215 fra Herlev. Forelagt dette siger regionsråd­sformand Sophie Haestorp Andersen (S), at hun finder det aergerligt. Men hun kan ikke garantere, at det ikke sker igen.

Taenk sig, hun går til valg til november for at blive overborgme­ster i København. Mon det er under parolen: ”Ej, hvor er det for pokker da aergerligt. Men jeg gør ikke noget ved det. Det kan ske igen.” Siger hun det samme om manglen på billige lejebolige­r i København? Traengslen­s miljøprobl­emer. Storbyens uerstattel­ige naturområd­er. Spaendende valgkamp forude, hvis ikke vaelgerne for laengst har taget en taxi til Slagelse.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark