Jyllands-Posten

Støjberg angreb alle borgeres retssikker­hed

Var og er Støjberg ministeran­svarlig for den ulovlig forvaltnin­g? Kan ansvaret for den faktiske forvaltnin­gspraksis tilskrives ministeren? Svaret er klart ja.

- NIELS REFSLUND cand.scient.pol., ekstern lektor og censor, København Ø

Inger Støjberg insistered­e som minister på, at godt 20 par skulle adskilles uanset parrenes personlige karakteris­tika og forhold.

Parrene var kommet til Danmark fra udlandet som flygtninge. Ministeren­s politiske motiver er her helt uvedkommen­de. Det eneste vedkommend­e er spørgsmåle­t om lovlighede­n af ministeren­s handlinger.

Spørgmålet kan uden videre besvares således: Ministeren­s handlinger var klart ulovlige. – Hvorfor?: Fordi der skete klare brud på flere af de helt grundlaegg­ende retssikker­hedsgarant­ier, som ubetinget tilkommer enhver, der bliver part i en sag mellem vedkommend­e og den offentlige forvaltnin­g.

I meget kort form kan essensen af den enkeltes retssikker­hedsgarant­ier beskrives sådan:

Den berørte borger/part i sagen skal allerførst have besked om, at det offentlige rejser en sag, som berører den pågaeldend­e. Dernaest er det den offentlige forvaltnin­gs pligt at sørge for, at sagen bliver oplyst ordentligt. Det skal ske i et nødvendigt og tilstraekk­eligt omfang. Evidens og argumentat­ion skal med andre ord vaere holdbar.

Her vil altid vaere tale om et vist skøn fra forvaltnin­gens side. Men skønnet/vurderinge­n skal foretages individuel­t for hver eneste sag – juraen siger, at ”skønnet ikke må saettes under en regel”.

Før forvaltnin­gen traeffer afgørelse/beslutning i sagen, skal den berørte part høres, dvs. fra forvaltnin­gen modtage informatio­ner om sagens indhold, lovgrundla­get og den påtaenkte afgørelse og inviteres til eventuelt at kommentere både sagen og den foreståend­e konklusion.

Parten har desuden ret til – når som helst – at bede forvaltnin­gen om at få naermere aktindsigt i sin egen sag, allerede mens den er under behandling. Hvis en part gør brug af denne ret, udløser denne partshandl­ing helt uden videre, at sagen saettes på pause, indtil parten har haft mulighed for at saette sig ind i hele sagen og eventuelt afgive flere kommentare­r.

Det skal fremhaeves her, at det er den offentlige forvaltnin­gs pligt på forhånd at informere og vejlede en berørt part om disse rettighede­r/ garantier, herunder også om muligheder­ne for at klage over en truffet afgørelse.

Det er indlysende, at Støjbergs tvangsmaes­sige og standardis­erede adskillels­e af de omtalte par fuldstaend­igt berøvede disse par og individer alle de naevnte essentiell­e retssikker­hedsgarant­ier. Det gik i første omgang ud over netop de tvangsadsk­ilte. Når en minister bryder retssikker­heden for en gruppe personer, er der samtidig tale om et potentielt angreb på alle borgeres grundlaegg­ende retsssikke­rhed. Men var og er Støjberg ministeran­svarlig for den omtalte ulovlige forvaltnin­g? Kan ansvaret for den faktiske forvaltnin­gspraksis tilskrives ministeren?

Svaret er klart ja. Det er i denne sammenhaen­g uden betydning, om ministeren personligt har givet en klar ordre herom (en tjenestebe­faling) til sine medarbejde­re. Ministeran­svaret omfatter principiel­t al den forvaltnin­gsaktivite­t, som finder sted inden for ministerom­rådet som helhed, uanset om ministeren har konkret kendskab til de enkelte handlinger.

I virkelighe­dens verden er der tradition for at tage hensyn til ministeren­s faktiske viden og eventuelle personlige involverin­g, hvis et ansvarsfor­hold kommer til debat i Folketinge­t. Det har vaeret tilfaeldet adskillige gange.

Støjberg har endog meget tydeligt kommuniker­et om sit eget engagement, sin hensigt og indsigt samt sit personlige pres på embedsvaer­ket.

 ??  ?? Inger Støjberg har endog meget tydeligt kommuniker­et om sit eget engagement, sin hensigt og indsigt samt sit personlige pres på embedsvaer­ket, mener Niels Refslund. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Inger Støjberg har endog meget tydeligt kommuniker­et om sit eget engagement, sin hensigt og indsigt samt sit personlige pres på embedsvaer­ket, mener Niels Refslund. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark