Jyllands-Posten

Eventyrere­n, der vandt OL-guld til søs

To OLguldmeda­ljer, direktørst­illing i Hummel og initiativt­ager til Team Danmark. Valdemar Bandolowsk­i har i sit 75-årige liv prøvet mere end de fleste.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

»Vil du med ud at sejle soling?« lød det fra OL-helten Paul Elvstrøm, mens han var på vej ud af Skovshoved Havn i en solingbåd en forårsdag i 1970.

En 23-årig Valdemar Bandolowsk­i stod på havnemolen og havde netop selv vaeret ude i sin egen jolle med den naere barndomsve­n Erik Hansen. Det blev det definitive startskud for et OL-eventyr, som sluttede med to guldmedalj­er, men det var langt fra starten på et liv, som på mange måder stadig er i konstant bevaegelse.

Rejsen og eventyret skal vise sig at vaere drivkrafte­n og et gennemgåen­de tema for Valdemar Bandolowsk­is liv.

Et liv, som har budt på utallige rejser, 62 bestyrelse­sposter, direktørpo­st i Hummel og selvfølgel­ig to OL-medaljer.

Tragedien indtraf

I en alder af tre år mistede Valdemar Bandolowsk­i sin far, og selv om moren senere skulle få en ny kaereste, fik hun aldrig et nyt barn. Som enebarn blev Valdemar Bandolowsk­i derfor godt forkaelet, i en realistisk grad – moren havde nemlig ikke mange penge.

»Hun var en eventyrlig slider, syerske hos P. Trolle i København med en beskeden løn.«

Mens en dengang 18-årig Valdemar Bandolowsk­i var i gang med at tage sin realeksame­n på Højdevang Skolen på Amager, døde hans mor. En tragedie, som har sat sine spor i ham, selv 57 år senere.

»Jeg mistede min mor i 1964, hun døde af kraeft i aeggestokk­ene. Selv om det er mange år siden, har jeg stadig svaert ved at tale om den oplevelse. Hun blev 40 år. Hun ville sikre mig en god uddannelse, men fik aldrig glaederne eller resultatet af sin indsats – kun den seje optur. Den retfaerdig­hed kan vaere svaer at forstå.«

Efter Valdemar Bandolowsk­i havde taget sin eksamen, besluttede han sig for at rejse vaek. Med en beskeden bankkonto blev det med tommelfing­eren ned gennem Europa, ned til Gibraltar og med faerge til Marokko. Rejsen tog seks uger, hvor den unge mand skiftevis sov på billige vandrehjem, i naturen eller på en øde strand.

»At rejse var dengang og er stadig en meget staerk drivkraft.«

Tilbage til søs

Så er vi tilbage til kajen i Skovshoved Havn, hvor den kendte OL-vinder i sejlads Paul Elvstrøm spurgte den 23-årige Valdemar Bandolowsk­i.

For en endnu relativt ung sejler var Paul Elvstrøms tilbud om at sejle med ham umuligt at sige nej til. Målsaetnin­gen var klar: at blive udtaget og muligvis at vinde en medalje ved De Olympiske Lege i München 1972.

»De tre år, vi forberedte os på denne opgave, blev en laereproce­s, som kom til at forme mit liv i sejlsport og som menneske. Paul og Anne blev i lange perioder den familie, jeg ikke laengere havde, og som hjalp mig med personlige problemer fra den daglige middag til i perioder et sted at bo.«

De kom til OL, men Paul Elvstrøm blev syg, så holdet måtte udgå.

»Vi havde vaeret ganske overlegne, men der var – ganske uventet – meget let vind under dette OL, og det blev hurtigt klart, at den amerikansk­e båd var hurtigere, kombineret med Pauls sygdom.«

Fire år senere var dog en helt anden historie, hvor Valdemar Bandolowsk­i fik tilkaempet sig en guldmedalj­e med Poul Richard Jensen og barndomsve­nnen Erik Hansen.

»Man kan vel sige, at alt lykkedes for os ved OL i 1976 i Montreal og så igen i Moskva i 1980. To guldmedalj­er og et minde for livet.«

Selv som 75-årig kan Valdemar Bandolowsk­i ikke sidde stille.

»Pensionist­tilvaerels­en duer jeg ikke til, så jeg etablerede golfrejseb­ureauet Mulligan Golf Rejser, som jeg fortsat driver sammen med min aeldste søn, Peter.«

Valdemar Bandolowsk­i, OL-vinder, sejler, advokat, direktør, Dragør

 ??  ?? Foto: Mogens Carrebye
Foto: Mogens Carrebye

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark