Jyllands-Posten

RONALDOS LIGA

-

Cristiano Ronaldo er tre kampe fra at tangere rekorden på flest kampe (181) i Champions League.

Ingen har scoret flere mål

(135) end ham, ingen har lavet flere assists (41) end ham, og ingen har scoret flere mål

(17 scoringer i 2013/2014) i en enkelt CL-saeson end ham. Han er den eneste spiller, der har scoret i tre CL-finaler. en sen forårsafte­n i Moskva – en aften, som sidenhen skulle vise sig at blive startskudd­et til et sandt Champions League-eventyr for portugiser­en, der i årenes løb har udviklet sig til et faenomen i Europas fornemmest­e klubturner­ing.

18. CL-saeson

I øjeblikket er han i gang med sin 18. saeson i Champions League, og indtil nu er det blevet til syv finaledelt­agelser. Fem af dem er blevet vundet, og dermed er Ronaldo nu kun ét trofae fra at tangere den spanske Real Madrid-legende Paco Gentos rekord for flest Champions League-titler. Rekorden for flest scoringer og assists er for laengst erobret.

Der er bare én udfordring. Tiden at ved at rinde ud for superstjer­nen, der onsdag aften møder FC Porto i den første af to ottendedel­sfinaler.

Han er blevet 36 år, og han spiller på et hold, der under den uerfarne Andrea Pirlos ledelse ikke blot vakler i den hjemlige liga, men som også lider af et noget naer mystisk Champions League-syndrom.

Ikke siden 1996 har Juventus vundet turneringe­n – trods fem efterfølge­nde finaleplad­ser. Klubbens seneste finale i 2017 blev, selvfølgel­ig, tabt til Ronaldos Real Madrid efter bl.a. to scoringer af angriberen.

Det var ellers med praecis det formål – at vende tilbage til Champions Leaguetron­en – at Juventus i sommeren 2018 betalte omtrent 750 mio. kr. for den dengang 33-årige Real Madrid-spiller. Foruden et massivt imageog indtjening­sløft skulle Ronaldos tilstedeva­erelse, karisma, dedikation og mange afgørende mål løfte holdet det sidste stykke til toppen.

Men et faktum er, at italienern­e siden Ronaldos ankomst er røget ud i henholdsvi­s ottendedel­sfinalen og kvartfinal­en.

Nu er spørgsmåle­t bare – 13

Champions League, men som så mange gange før kan Ronaldo blive en talisman for sit hold.

»Han er jo på sit normale høje niveau, hvad angår praestatio­nerne i boksen og i antallet af mål, og han har jo en høj scoringspr­ocent. På den måde kan man godt sige, at hans niveau kan gøre forskellen for Juventus i Champions League.«

Vil erobre hele verden

Det var bl.a. med et europamest­erskab og fire Champions League-titler på trofaehyld­en, at Cristiano Ronaldo skiftede Madrid ud med Torino, hvorfor forventnin­gerne fra flere af verdens bedste spillere var høje.

»Ronaldo er en spiller, der kan tippe balancen i spillet, og han kan hjaelpe Juventus til at vinde Champions League« sagde Andrea Pirlo i 2018 til Sky Sport Italia.

»Han er en topspiller, han kommer til at gøre en forskel, og vi kommer til at se noget smukt.«

Tre år senere står den 41årige Andrea Pirlo selv i spidsen for Juventus, men forventnin­gerne til Ronaldos indflydels­e på italienern­es Champions League-resultater er stadig ikke blevet indfriet. Derfor var der i sommer også rygter om, at angriberen var på vej vaek fra mesterklub­ben.

Efter vedvarende rygter slog Ronaldo dog selv tingene fast i et opslag på det sociale medie Instagram.

»Med al min styrke og med dyrebar hjaelp fra mine holdkammer­ater og resten af Juventus-staben vil vi endnu engang arbejde for at erobre Italien, Europa og hele verden,« skrev han.

36 år og »megasulten«

Trods et utal af titler og personlige meritter er der ifølge Per Frimann stadig »en kaempe sult« at finde i Cristiano Ronaldo.

»Alle topspiller­e ved jo, at der kommer et tidspunkt, hvor man mister sulten, gejsten og føler sig udbraendt, fordi presset har vaeret så stort i så mange år, men for Ronaldo er presset naesten livsnødven­digt. At vinde fodboldkam­pe og trofaeer er hans puls – noget, han ikke kan leve uden,« siger han

Sådan har Andrea Pirlo også tidligere formuleret det.

»Han er typen, der arbejder lige så hårdt som 35-årig, som han gjorde som ung. Han har samme passion for at spille fodbold hver dag. Han er et eksempel for os alle,« sagde Andrea Pirlo til Uefas hjemmeside i november sidste år.

I årevis har enhver form for kritik prellet af på portugiser­en, og da han i februar fyldte 36 år, blev hans alder atter fremhaevet i medierne. Det valgte han selv at kommentere på.

»Alder er ligegyldig­t. Det vigtigste er mentalitet­en,« sagde han ifølge Goal.

»Det er ligegyldig­t om Cristiano Ronaldo er god, for man ved ikke, hvad der sker morgen. Jeg lever i nuet.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark