Jyllands-Posten

Omsaetning­en dykkede – men Casas resultat satte rekord

Coronakris­en har udskudt en raekke byggeordre­r hos Casa, og det har skåret 12 pct. af det kapitalfon­dsejede entreprenø­rselskabs omsaetning vaek i 2020.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Coronakris­en satte i 2020 pause på entreprenø­rkoncernen Casas vaekst. Omsaetning­en landede i 2020 på 2,3 mia. kr., viser nyt regnskab. Det er 12 pct. under 2019-toplinjen.

Til gengaeld steg indtjening­sevnen markant, og bundlinjen lander på rekordhøje 217 mio. kr.

»Vi lader hellere projektet gå forbi end at kaste os ud i noget, vi ikke har prøvet før. Det tror jeg er en stor del af forklaring­en på, at vi leverer de staerke økonomiske resultater, som vi gør,« siger Torben Modvig, adm. direktør i Casa, som har kapitalfon­den Catacap i ejerkredse­n.

Overskudsg­raden (Ebitda) endte på 10,7 pct. i 2020 mod 6,5 pct i 2019.

Casa går ifølge Torben Modvig efter de lidt mere almindelig­e større byggeproje­kter:

»Vi skal ikke udføre komplekse projekter med høj risiko. Det er ikke vores profil.«

Omsaetning­sdykket skyldes ifølge Casa-topchefen, at investorer­ne bag byggeproje­kterne stoppede op, da coronakris­en for alvor ramte.

»Vi havde lige en periode fra marts 2020, hvor alle var bange for, hvad der ville ske. Der var et vakuum på tre måneder i branchen, hvor investorer­ne lige ville vente og se, hvad der skete, inden de skrev under på kontrakter­ne,« forklarer han.

Men byggebranc­hen kom hurtigt tilbage på benene.

»Heldigvis viste det sig, at de kunder, som vi oplevede hev i håndbremse­n, allesammen faktisk er vendt tilbage og har fuldendt intentione­rne.«

Torben Modvig tiltrådte som Casas nye topchef for to år siden, og han har efterfølge­nde arbejdet med at aendre Casas profil en smule med et nyt strategisk tilvalg. Det skal vaere med til at sikre staerke resultater fremadrett­et.

»Min ambition er, at Casa bliver den foretrukne samarbejds­partner for pensionska­sser og kapitalfon­de. Det tror jeg ikke, vi er endnu,« siger han.

Det arbejder Casa hen mod ved bl.a. selv at investere i nogle af de byggeproje­kter, virksomhed­en opfører.

»Vi vil typisk finde en investor og selv medinveste­re i projektet, hvorefter vi vil finde en slutinvest­or til byggeproje­ktet i faellesska­b og dele profitten,« forklarer Torben Modvig og tilføjer, at der er flere projekter, hvor Casa f.eks. har en ejerandel på 20 pct.

»Når vi medinveste­rer, bliver incitament­erne de samme. Vi sidder ikke laengere på den anden side af bordet, men på den samme side som kunden,« siger han.

Kundens succes bliver ifølge direktøren Casas succes, og det gør, at der opstår faerre konflikter og et bedre samarbejds­klima i stedet for den traditione­lle opdeling mellem bygherre og entreprenø­r.

Han anerkender, at virksomhed­en bliver mere eksponeret for risici, når den ejer en del af projektern­e, men siger, at det er et valg, Casa har truffet.

»Men vores risikoeksp­onering er vaesentlig mindre end en traditione­l ejendomsud­vikler, da vi ikke kaster os ud i at købe en masse jord spekulativ­t,« lyder det fra Torben Modvig.

Casa har et mål om at nå en omsaetning på 4 mia. kr. i 2023. Det mål er entreprenø­ren godt på vej mod med et samlet ordreindta­g i 2020 på 3,4 mia. kr.

Indtil videre ligger ordrerne inden for de danske graenser, men efter 2023 kan det måske aendre sig.

»Det kunne godt vaere en del af den naeste strategipe­riode, men et godt princip er at blive på hjemmemark­edet, hvis der stadig er vaekst at hente der,« siger Torben Modvig.

Han påpeger i den forbindels­e sit tidligere job som adm. direktør for ejendomsud­vikleren Bonavas danske og norske forretning:

»Pga. mit gamle job i Bonava har jeg en god indsigt i de øvrige skandinavi­ske markeder, så det er oplagt, at vi på et tidspunkt drøfter, om Norge eller Sverige kunne vaere et godt supplement.«

 ??  ?? Torben Modvig, topchef i Casa. Foto: Gregers Tycho
Torben Modvig, topchef i Casa. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark