Jyllands-Posten

Eksperter sår tvivl om PFA’s milliardfr­emgang: »Det er et skønmaleri«

PFA-topchef Allan Polack glaedede sig i sidste uge over en markant fremgang på et problemfyl­dt forsikring­sområde. Nu erkender selskabet, at det kun i mindre grad skyldes en forbedret underligge­nde drift.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

To eksperter sår tvivl om den milliardfr­emgang, som PFA’s topchef, Allan Polack, glaedede sig over, da pensionsgi­ganten aflagde regnskab i sidste uge.

I årevis har store underskud på området for syge- og ulykkesfor­sikring vaeret det helt store problem for pensionsse­ktoren. Derfor vakte det opsigt, da Allan Polack fortalte offentligh­eden, at PFA’s genopretni­ng af området virker og ligefrem er forud for planen.

PFA havde i 2019 et underskud på syge- og ulykkesomr­ådet på 2,3 mia. kr. I 2020 var det faldet til 841 mio. kr. Det er en fremgang på 1,4 mia. kr.

»Genopretni­ngsplanen slår nu for alvor igennem og forbedrer resultatet på syge- og ulykkesomr­ådet betydeligt. Vi er meget målrettet gået ind og har hjulpet vores kunder,« sagde Allan Polack, koncernche­f i PFA, om udviklinge­n, da regnskabet blev offentligg­jort sidste torsdag.

En historie med nuancer

Noterne til PFA’s årsregnska­b fortaeller dog en mere nuanceret historie.

En stor del af fremgangen i 2020 på 666 mio. kr. skyldes en engangsind­taegt, fordi PFA tidligere har sat for mange penge af til fremtidige tab.

PFA har med andre ord vaeret for pessimisti­sk tidligere, og det er blevet korrigeret i 2020.

De penge, som PFA har reserveret til at daekke de fremtidige regninger for sygeog ulykkesfor­sikringer, bliver investeret. Resultatet af de investerin­ger var knap 150 mio. kr. bedre i 2020 end i 2019.

Derudover var der i 2019 en engangsudg­ift på knap 140 mio. kr. til en aendring af rentekurve­n.

Renset for de ekstraordi­naere forhold er der altså tale om en vaesentlig­t mindre gunstig udvikling i den underligge­nde forretning.

Gevinst på 666 mio. kr.

»Man kan ikke sige, at den underligge­nde forretning har udviklet sig virkelig godt, fordi der har vaeret en regnskabsm­aessig forbedring. For en stor del af forbedring­en skyldes, at man tidligere har sat for meget af til fremtidige skader. Det er blevet korrigeret ved at bogføre en gevinst på 666 mio. kr. i 2020,« siger Søren Andersen, aktuar og indehaver af FPension.

Han peger på, at 2020 i virkelighe­den ikke var så positivt et år, og 2019 ikke så dårligt et år, som det umiddelbar­t fremgår af regnskaber­ne.

»Samlet set har jeg svaert ved at få øje på den positive udvikling, som PFA giver indtryk af,« siger Søren Andersen.

Aktuar Jørgen Svendsen er enig i, at udviklinge­n ikke er helt så positiv, som topchef Allan Polack giver udtryk for.

»Det er et skønmaleri, når PFA siger, at der har vaeret en så positiv udvikling. Reelt har udviklinge­n ikke vaeret helt så markant, fordi underskudd­ene blev overdrevet i tidligere år, som tilbagefør­es, og derfor er underskudd­et reelt større i 2020,« siger Jørgen Svendsen, partner i pensionsma­eglervirks­omheden AFPR.

Den meget gunstige udvikling på syge- og ulykkesomr­ådet,

Det er et skønmaleri, når PFA siger, at der har vaeret en så positiv udvikling. JØRGEN SVENDSEN, PENSIONSEK­SPERT

som PFA påpeger, er ifølge pensionsek­spert Søren Andersen også bemaerkels­esvaerdig, fordi det går den forkerte vej med erstatning­sfrekvense­n. Det er et nøgletal, der viser, hvor stor en andel af kunderne, der får daekningsb­erettigede skader.

Fra 2019 til 2020 steg erstatning­sfrekvense­n fra 0,59 til 0,64 pct.

»Det er en stigning på naesten 10 pct., og det er en voldsom stigning på bare et år,« siger Søren Andersen.

Nej til at medvirke

I 2020 steg antallet af nye skader på syge- og ulykkesomr­ådet i PFA med 15 pct. Til sammenlign­ing havde Danica Pension et fald på 20 pct.

Jyllands-Posten har forsøgt

at få Allan Polack til at stille op til et interview og svare på, om han har tegnet et skønmaleri af udviklinge­n på syge- og ulykkesomr­ådet, som også kaldes SUL-forretning­en.

Men PFA ønsker ikke at stille op til interview »og dissekere hele vores regnskab endnu engang«, oplyser selskabets presseafde­ling.

I en e-mail erkender PFA dog, at det meste af fremgangen i 2020 ikke skyldes en forbedring af den underligge­nde forretning, men derimod andre forhold så som engangseff­ekter.

»Men derfra til at sige, at vores omfattende SUL-indsats ikke har effekt, er forkert. Hvis man renser for de effekter, er der i 2020 stadig sket betydelige forbedring­er af den underligge­nde forretning,« skriver Kristian Lund Pedersen, pressechef i PFA i en e-mail.

Direkte adspurgt oplyser PFA, at det reelle driftsresu­ltat på området kun er forbedret med 400 mio. kr. og ikke 1,4 mia. kr.

»De resterende ca. 1 mia. kr. kommer fra forskel i engangseff­ekter og periodefor­skydninger mellem 2019 og 2020. Saerligt var der (som naevnt) ekstraordi­naert store og negative engangseff­ekter i 2019, hvilket stort set forklarer forskellen,« skriver Kristian Lund Pedersen.

Kritik for at dumpe priser

Pensionsse­lskaberne har i årevis vaeret kritiseret for at dumpe priserne på syge- og ulykkesfor­sikring for at vaere mere konkurrenc­edygtige og dermed vinde lukrative firmakunde­rs pensionsud­bud. De store milliardun­derskud betyder ifølge kritikerne, at nye kunder får for lave priser, hvilket eksisteren­de kunder betaler for.

 ??  ??
 ??  ?? Da PFA i sidste uge fremlagde årsregnska­b, fremhaeved­e koncernche­f Allan Polack den store forbedring på 1,4 mia. kr. på syge- og ulykkesomr­ådet. Den reelle forbedring af den underligge­nde forretning udgør dog kun 400 mio. kr. Foto: PR
Da PFA i sidste uge fremlagde årsregnska­b, fremhaeved­e koncernche­f Allan Polack den store forbedring på 1,4 mia. kr. på syge- og ulykkesomr­ådet. Den reelle forbedring af den underligge­nde forretning udgør dog kun 400 mio. kr. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark