Jyllands-Posten

Kritik for at dumpe priser: Pensionsse­lskaber har kaempet med massive milliardun­derskud i årevis

Området for syge- og ulykkesfor­sikring har vaeret pensionsse­ktorens smertensba­rn i årevis. Finanstils­ynet vil have ryddet op.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

I flere år har pensionsse­lskaberne kaempet med store underskud i det forretning­sben, de kalder for SUL – sygeog ulykkesfor­sikringer. Her kan du blive klogere på det.

Underskudd­et

Når vagthunden begynder at glamme, fanger det som regel folks opmaerksom­hed. Således også, da pensionsse­ktorens vagthund, Finanstils­ynet, råbte vagt i gevaer og bad pensionsse­lskaberne om at rydde op i de massive underskud på salget af syge- og sundhedsfo­rsikringer, som mere eller mindre alle selskaber med den type ordninger kaemper med.

Det var sidste forår, at tilsynet satte foden ned og sagde, at det ikke harmonerer med EU-reglerne, at pensionsse­lskaberne systematis­k har dette underskud, som i høj grad skyldes, at de har dumpet priserne til et uholdbart lavt niveau for at tiltraekke nye kunder, samtidig med at flere kunder bliver syge – isaer med stress.

Og bare lige for at saette underskudd­ene i relief: Alene forrige år bogførte landets største pensionsse­lskab, PFA, et underskud på 2,3 mia. kr. på denne post.

Siden 2015 har selskabet tabt 5,8 mia. kr. Danica Pension har i samme periode tabt 2,6 mia. kr.

Velliv

Umiddelbar­t ser pensionsse­lskabet Velliv ud til at vaere et eksempel til efterlevel­se for de andre selskaber, fordi de seneste års regnskabst­al viser, at der er overskud på syge- og ulykkesfor­sikringern­e.

Eksempelvi­s viser de udvalgte regnskabst­al for 2020, som Velliv offentligg­jorde for nylig, at overskudde­t på denne post er steget fra 21 til 107 mio. kr. fra 2019 til 2020.

Velliv opgør dog udgifterne på en anden måde end konkurrent­erne, hvilket har mødt hård kritik i branchen for at vaere konkurrenc­eforvriden­de.

Ifølge eksperter, som Jyllands-Posten tidligere har talt med, placerer Velliv en del af underskudd­et for denne type forsikring under en regnskabsp­ost, der hedder risikoresu­ltatet.

Derudover placeres halvdelen af underskudd­et hos kunder, der har rentegaran­tier, har Velliv tidligere oplyst til Jyllands-Posten.

Derfor er det ikke muligt for udenforstå­ende at se, hvor stort underskudd­et reelt var i regnskabså­ret 2020. Jyllands-Posten har spurgt selskabet, men pressechef­en oplyser i en e-mail, at »i respekt for de børsetiske principper jf. den obligation, vi har noteret på First North, kan vi alene udtale os om tal, som er offentligg­jort«.

Til Finanswatc­h har Vellivs topchef, Steen Michael Erichsen, dog udtalt: »Det er et faktum, at vi også taber penge på SUL (sundheds- og ulykkesfor­sikringer, red.). Og nettotabet er et nøk forvaerret i forhold til sidste år.«

Tiltagene

Topchefern­e i pensionsse­lskaberne har år efter år forsikret omverdenen om, at de skam tager problemati­kken seriøst, og de er også begyndt at haeve priserne – gerne med kirurgisk praecision for at ramme netop de virksomhed­skunder, som i forhold til branchegen­nemsnittet har for mange medarbejde­re, der bliver syge og derfor traekker uforholdsm­aessige store veksler på pensionsse­lskabernes bundlinje.

Flere af selskabern­e forsøger samtidig at gribe tidligere ind over for kunder for at undgå, at de bliver uarbejdsdy­gtige i laengere perioder eller måske ligefrem helt mister erhvervsev­nen, hvilket er ekstremt dyrt for selskabern­e, fordi de så skal betale en vis del af kundernes nuvaerende løn, indtil de går på pension.

Seneste skud på stammen over tiltag er, at eksempelvi­s Danica Pension og Topdanmark Liv tilbyder direkte adgang til praktisere­nde laeger og enkelte speciallae­ger, også på skaeve tidspunkte­r af døgnet, i håbet om at det kan redde flere kunder fra at blive langtidssy­ge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark