Jyllands-Posten

Den mørke side af industrien­s millioner til laegerne

Brodne kar i laegestand­en og uetiske medicinala­rbejdere eksisterer – men det helt store problem er et skizofrent system, mener en overlaege og professor, som for alvor har fået testet sin tålmodighe­d med industrien.

- LEONORA BECK BENJAMIN WERNER leonora.beck@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk

Overraskel­sen stod mejslet i ansigtet på Anders Perner, da han en sommerdag for otte år siden modtog et brev fra den tyske medicinalv­irksomhed Fresenius-Kabi.

Selskabet truede med et søgsmål i millionkla­ssen mod ham og hans ph.d.-studerende i kølvandet på offentligg­ørelsen af et forsknings­studie, der siden har reddet tusindvis af patienters liv.

»Det var super ubehagelig­t. Vi syntes, at vi havde gjort noget godt,« siger Anders Perner, overlaege på Rigshospit­alet og professor på Københavns Universite­t, i dag.

Forskergru­ppen havde gennem et klinisk forsøg med patienter vist, at en udbredt behandling med blodplasma­erstatning til patienter med svaer blodforgif­tning kan fremprovok­ere nyresvigt og blødninger. Og i vaerste fald slå patienten ihjel.

En type af laegemidde­l, som Fresenius Kabi tjente store summer på at saelge hvert år.

»Vi mente, det ville gøre alle glade. Måske lidt naivt, men deres formål er at tjene penge, så det truede selvfølgel­ig deres forretning­smodel. Så de gjorde, hvad de kunne for at beskytte deres forretning­smodel. Det inkludered­e i dette tilfaelde en trussel om personligt søgsmål,« siger Anders Perner.

Krav om tilbagetra­ekning

Fresenius Kabi ville have Anders Perner til at tilbagetra­ekke studiet, der var publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift New England Journal of Medicine, fordi det kaedede selskabets egen blodplasma-erstatning sammen med forsøget med konkurrent­ens blodplasma-erstatning, der er baseret på en anden type stivelse.

Den reaktion har siden da aendret Anders Perners indstillin­g til samarbejde med industrien.

»Det var et wake upcall for mig,« siger han, der i en anden sammenhaen­g samarbejde­de med Fresenius Kabi.

Han trak ikke studiet tilbage, men endte med at aendre en enkelt formulerin­g.

Det store spørgsmål er imidlertid, om han og andre laeger havde handlet anderledes, hvis de økonomiske bånd var taettere knyttet til virksomhed­en. For hvad kan samarbejde­r med industrien egentlig få laeger til at sige og ikke sige. Og gøre eller ikke gøre?

Somme tider er det store summer, der kanalisere­s fra medicinali­ndustrien til danske laeger, der kan ende med at blive afhaengige af den ekstra indtjening.

Og somme tider har virksomhed­er ifølge flere laeger sikret sig rettighede­rne til at vaelge, om dataene overhovede­t skal offentligg­øres eller ej.

»Problemet i samarbejde­t er, at det meget tit er skaevt. At det normalt er firmaet, der bestemmer. Det bidrag, som laeger og patienter kan komme med, er begraenset. Dem, der betaler, bestemmer,« siger Anders Perner.

I Danmark er det lovpligtig­t at indberette samarbejde­r mellem laeger og industri, ellers vanker der en bøde.

De seneste tre år har sundhedspe­rsonalet i Danmark, primaert laeger, indberette­t at have modtaget i alt lige over 100 mio. kr. fra industrien som betaling for alt fra forskning, foredrag og til rådgivning.

De 1.753 personer, der har modtaget penge, har gennemsnit­ligt fået godt 57.000 kr. af industrien over de seneste to år.

En dansk overlaege tjener i gennemsnit en grundløn omkring 850.000 kr. årligt eksklusiv pension og vagthonore­ring, viser tal fra foreningen og fra regionerne.

Der er imidlertid store forskelle på, hvor mange penge laeger modtager fra industrien. For mange drejer det sig om få tusinde kr., mens 10 laeger har modtaget mere end 1 mio. kr. henover de to år.

Risiko for afhaengigh­ed

»Tjener man så mange penge ved siden af sin faste ansaettels­e eller sin egen klinik, kan det selvfølgel­ig sagtens give en problemsti­lling, i forhold til at den enkelte måske bliver afhaengig af det,« siger Camilla Rathcke, formand for Laegeforen­ingen.

Hun mener dog, at systemet generelt fungerer, og at samarbejde­t mellem industrien og laegerne er nødvendigt.

Udover pengene til f.eks. forskning, undervisni­ng og rådgivning bruger industrien årligt mellem 64 og 80 mio. kr. på at sende danske laeger på kongresrej­ser i udlandet, har Laegemidde­lindustrif­oreningen (Lif) tidligere vurderet.

På hospitaler­ne er beløbene fra industrien ifølge Anders Perner ikke noget, der bliver talt enormt meget om laeger imellem.

»Der er nok en fornemmels­e af, at det dels er privat, og dels er der nok en erkendelse af, at man bliver påvirket på en eller anden måde. Så er det jo ikke noget, man har lyst til at flage med,« siger han.

At der er en påvirkning, er i hvert fald noget, forskning har påvist. Samarbejde­r en laege med og modtager penge af industrien, kan det føre til aendringer i adfaerden, er den klare konklusion fra en raekke studier på området.

F.eks. ordinerer laeger i højere grad et bestemt laegemidde­l, efter at de har deltaget i firmaspons­erede konference­rejser, viser forskning baseret på det amerikansk­e sundhedsva­esen.

»Det er et område, hvor det kan gå galt, hvis det ikke bliver holdt i stram politisk snor,« siger Christian Gluud, der er overlaege og forsknings­leder på Copenhagen Trial Unit på Rigshospit­alet, og som tidligere har forsket i forholdet mellem industri og laeger.

I 2019 indgik medicinali­ndustrien en aftale med regionerne om, at virksomhed­erne skal rette invitation­er til konference­r og efteruddan­nelse til hospitalsa­fdelingern­es ledere, som derefter udvaelger, hvem der deltager.

Det, mener man i paraplyorg­anisatione­n Danske Patienter, er imidlertid ikke helt tilstraekk­eligt.

»Det kan godt vaere, at man i dag ikke laengere kan vaelge, hvilken specifik laege man f.eks. vil have med på en konference, men der er jo ikke et helt regulaert armslaengd­eprincip, når man f.eks. ved, hvilken afdeling den respektive laege er på,« siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.

Kontrol af industrien

Laegemidde­lindustrie­n har siden 1973 haft et naevn for selvjustit­s, men i 2011 skaerpede industrien tilsynet med sig selv ved at etablere Etisk Naevn for Laegemidde­lindustrie­n (ENLI).

Naevnet kontroller­er, medicinalv­irksomhede­r op til reglerne.

Eksempelvi­s skal selskabern­e indberette, hvis de betaler at lever en middag for en laege, hvor beløbet ikke må overstige 700 kr. per kuvert. I 2019 anmeldte virksomhed­erne 5.144 aktivitete­r til ENLI, som foretog stikprøvek­ontrol af halvdelen og udstak bøder i 18 tilfaelde.

En af de sager, der sprang i øjnene i 2019, var den amerikansk­e medicinalg­igant Pfizers sponsorat af tre oplaegshol­dere til en konference i Danmark.

I alt lød beløbet på 271.917 kr., hvoraf 68.000 kr. gik til at flyve én oplaegshol­der på business class – noget, som regelsaett­et siger, der kun kan gøres brug af, hvis oplaegshol­deren er kørestolsb­ruger eller lignende. Argumentet var, at oplaegshol­deren ønskede at ankomme veludhvile­t og så taet på mødestart som muligt for at undgå at tage flere fridage.

Derudover overholdt Pfizer ikke beløbsloft­et for bespisning­en, hvilket efterfølge­nde blev justeret. Overtraede­lserne betød, at Pfizer måtte sluge en bøde på 80.000 kr.

En af de helt grelle sager i Danmark førte i 2015 til en straf på halvandet års faengsel for Peer Grande, tidligere hjertelaeg­e på Rigshospit­alet. Han havde bl.a. i strid med reglerne og uden Rigshospit­alets kendskab kanalisere­t penge fra medicinalk­oncernen MSD ind på sin private bankkonto. Penge, der egentlig skulle bruges til et klinisk forsøg.

Forsknings­midlerne brugte Peer Grande til årlige fisketure til Norge, private ferierejse­r med familien til Frankrig, køb af et Rolex-ur til 160.000 kr. og et til 80.000 kr., møbler til sin Klampenbor­g-villa og en lang stribe restaurati­onsbesøg af privat karakter.

Rigsrevisi­onen fastslog i 2015 i en staerkt kritisk rap

port om forvaltnin­gen af eksterne forsknings­midler, at der har vaeret »en saeregen, afvigende forvaltnin­gskultur« på bl.a. Rigshospit­alet.

Tysk firma løb en risiko

Medicinals­elskaber har en interesse i at fremme udviklinge­n og salget af deres laegemidle­r, og her spiller offentligt ansatte laeger en vigtig rolle.

Fresenius Kabi løb ifølge Anders Perner en høj risiko, da det tyske selskab gik til angreb på professore­ns forskning.

Virksomhed­en forsvarede sig dengang med, at forskernes studie testede et konkurrere­nde produkt, der ikke kunne sammenlign­es en til en med dens eget.

Da tidsskrift­et aendrede en formulerin­g, som ifølge Fresenius Kabi fejlagtigt kunne henvise til virksomhed­ens produkt, afblaeste den retssagen. Alligevel resultered­e det i en hel del kritisk presse.

Men langt det meste samarbejde mellem industrien og det offentlige sundhedsva­esen foregår meget mere subtilt.

Ifølge Anders Perner er det unfair, at fokus ligger på den enkelte laeges gøren og laden, når samfundet har besluttet sig for en model med stor grad af samarbejde med industrien.

»Systemet er lidt skizofrent på det område. Vi bliver bedt om at samarbejde med industrien, fordi det er den samfundsmo­del, der driver vaekst. Vi har som samfund naermest udlicitere­t noget af efteruddan­nelsen af laeger og udviklinge­n af nye behandling­er og laegemidle­r til kommerciel­le partnere uden saerligt fokus på, at deres formål er at tjene penge. Det bliver pludselig den enkelte person, som skal stå på mål for det hele,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark