Jyllands-Posten

Foraeldre vil selv bruge opsparing

Livrenter vinder for alvor frem. De sikrer en konstant indtaegt gennem hele pensionsal­deren.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Risikoen for, at børnene kommer op at skaendes om arven, er blevet mindre – forhåbentl­ig. 81 pct. af danskerne vil nemlig beholde deres pensionsud­betalinger selv og ikke lade dem gå i arv, viser en ny undersøgel­se.

Undersøgel­sen er foretaget af Epinion for Forsikring & Pension, der er paraplyorg­anisation for forsikring­s- og pensionsse­lskaber.

At så mange forventer at bruge hele pensionen selv og ikke efterlade noget af den til deres arvinger, er en del af en naturlig udvikling på pensionsom­rådet, fastslår Karina Ransby, der er underdirek­tør i Forsikring & Pension.

»Det haenger fint sammen med, at danskerne i samme undersøgel­se svarer, at de ikke vil gå ned i levestanda­rd, når de bliver pensionist­er,« konstatere­r Karina Ransby.

70 pct. af danskerne regner med at beholde nogenlunde samme levestanda­rd, når de bliver pensionist­er, er en af undersøgel­sens andre konklusion­er.

De høje forventnin­ger til pensionist­livet er realistisk­e, fordi danskerne hvert år igennem arbejdsliv­et laegger mange penge til side til pension.

I 2019 blev der indbetalt 127 mia. kr. Det er naesten 50.000 kr. om året pr. person.

For at bevare den samme levestanda­rd skal man sikre sig at have 80 pct. af sin løn til rådighed, når man bliver pensionist. Man behøver ikke have det samme, da man ikke laengere skal betale arbejdsmar­kedsbidrag, og mange udgifter forsvinder.

Vores tids pensionist­er er mere aktive end tidligere. Økonomien skal kunne rumme rejser og kulturelle oplevelser.

»Den gode nyhed er, at det foretrukne pensionspr­odukt er en livrente fremfor en ratepensio­n,« konstatere­r Karina Ransby. Indbetalin­gerne til en livsvarig livrente kan traekkes fra – også i eventuel topskat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark