Jyllands-Posten

En af seks er ramt af negative renter

Ca. 16 pct. af landets voksne befolkning betaler negative renter, mens ca. 84 pct. ikke er ramt, viser en analyse fra finanssekt­orens brancheorg­anisation.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

De negative renter i landets banker har spredt sig som ringe i vandet, siden de i sensommere­n 2019 så dagens lys for første gang.

Nu har bankernes brancheorg­anisation Finans Danmark forsøgt at saette tal på, hvor mange danskere der er ramt af de negative renter.

»Vores opgørelse viser, at det faktisk stadig er ret få danskere, der i dag bliver berørt af negative renter,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Ca. 16 pct. af landets voksne befolkning betaler negative renter i banken, mens ca. 84 pct. ikke er berørt af negative renter, viser opgørelsen. Ifølge Danmarks Statistik taeller den voksne befolkning over 18 år 4.687.050. Dermed er det ca. 750.000 voksne danskere, som betaler negative renter, mens 3,9 mio. voksne danskere ikke betaler negative renter.

Beregninge­rne blev lavet, efter at flere banker fra årsskiftet saenkede graensen for, hvornår kunderne skal betale negative renter. De tager udgangspun­kt i, hvad danskerne havde stående i banken ved udgangen af 2019, og det er så holdt op imod de negative renter i landets banker i januar.

Dermed er den seneste melding fra Jyske Bank om, at den til foråret saenker graensen for negative renter til 100.000 kr. ikke inkluderet i opgørelsen.

Frustrered­e bankkunder

I Danske Bank og Nordea opererer man med en graense for negative renter på 250.000 kr., mens graensen i f.eks. Sydbank og Spar Nord allerede nu er på 100.000 kr.

»Indførelse­n af negative renter for privatkund­er giver forståelig­t nok anledning til både undren og frustratio­n hos mange danskere, bl.a. fordi det går imod vores grundlaegg­ende børnelaerd­om om, at vi jo normalt får renter, når vi saetter vores penge i banken,« siger Niels Arne Dam.

Ifølge den seneste opgørelse fra Nationalba­nken betalte private kunder i oktober 2020 negative renter af et samlet indlån i landets banker på 136 mia. kr.

Ifølge Finans Danmark lyder regningen for halvdelen af dem, der betaler negative renter, på mellem 0 og 1.200 kr. om året.

Revisionsh­uset BDO har også tidligere peget på, at der for de fleste ikke vil vaere tale om en stor regning pga. negative renter. Og en del af regningen kan daekkes af skatten, lyder det.

»Mange danskere – nok isaer de aeldre – er staerkt oprørte over tanken om at skulle betale for at have penge stående i banken, men for langt de fleste er den faktiske udgift meget beskeden. Det handler derfor mere om principper end om økonomi,« har Henning Boye Hansen, chefkonsul­ent i BDO, udtalt.

 ??  ?? Ca. hver sjette voksne danske privatkund­e betaler negative renter af et indeståend­e. Foto: Laerke Posselt
Ca. hver sjette voksne danske privatkund­e betaler negative renter af et indeståend­e. Foto: Laerke Posselt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark