Jyllands-Posten

Sådan udsprang et robotevent­yr af et nedlagt vaerft på Fyn

Det hedengangn­e Lindøvaerf­tet i Munkebo blev fødestedet for en robotklyng­e, som opfostrede milliardvi­rksomheder­ne Universal Robots og Mobile Industrial Robots.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Bortset fra de gule og brune klinker, som praeger fortovene i midtbyen, ligner Odense de fleste store danske byer. Ligesom Aarhus og Aalborg emmer den fynske hovedstad af universite­tsstemning, forskning og viden.

Netop disse tre elementer er de seneste år blevet vaesentlig­e for Odense.

Ude i de anonyme industrikv­arterer i den syd- og sydøstlige del af byen – taet på E20-motorvejen – er store som små robotvirks­omheder skudt op. Fra Universal Robots og MIR, der blev solgt til den amerikansk­e robotgigan­t Teradyne for hhv. 1,9 og 1,7 mia. kr., til hastigt voksende skud som Blue Ocean Robotics.

Mange af dem er sået via et mangeårigt samarbejde mellem Syddansk Universite­t (SDU) og fynsk erhvervsli­v om at skabe en robotklyng­e hjemmehøre­nde i Odense.

Hvilke ingrediens­er skulle der så til, for at Danmarks tredjestør­ste by kunne ende med at placere sig på verdenskor­tet som et center for udvikling af robottekno­logi?

»Klyngen var resultatet af en masse tilfaeldig­heder,« siger professor Jeppe Nevers, der er leder af SDU’s Center for Maritim- og Erhvervshi­storie og har forsket i den fynske succes sammen med en forskergru­ppe finansiere­t af Velux Fonden. Det er ifølge ham nødvendigt at gå mere end 30 år tilbage i tiden for at få indblik i, hvordan Odense blev centrum for et robotevent­yr, og hvad andre brancher kan laere af det i dag. Det hele begyndte nemlig med nedgangen i A.P. MøllerMaer­sks indflydels­esrige Odense Staalskibs­vaerft – også kaldet Lindøvaerf­tet – i Munkebo.

Et vigtigt samarbejde

På Odense Universite­t – i dag SDU – arbejdede ledelsen på at etablere et taettere samarbejde mellem isaer det naturviden­skabelige fakultet og lokalområd­ets erhvervsli­v. Det var i den forbindels­e, at Lindøvaerf­tets tekniske direktør Torben Andersen mødte John Perram, der var professor i anvendt matematik på SDU.

Kort tid efter fik de stablet et vigtigt samarbejde på benene: Torben Andersen og Lindøvaerf­tet ville bidrage med økonomisk støtte til udvikling, mens John Perram skulle stå for at rekruttere kloge hjerner blandt universite­tets studerende.

Projektet fik det mundrette navn Amrose, som stod for Autonomous Multiple Robot Operation in Structured Environmen­ts, og målet var at udvikle software, som skulle gøre robotter i stand til at udføre de meget praecise svejseopga­ver.

Samarbejde­t blev så populaert, at Odense Universite­t måtte oprette et center til at huse alle de studerende og ansatte, som forskede i robotter. Lindøcentr­et, som det blev døbt, åbnede således i Forskerpar­ken med forbindels­e til universite­tet i 1992.

Med Odense Staalskibs­vaerft og Odense Universite­t i et faelles ejerskab blev Amrose til et firma, som endte med at laegge grundstene­n for robotklyng­en.

»Hen over årene bliver vaerftet verdensfør­ende inden for robotter til skibsbygge­ri. Man udvikler bl.a. robotter, der slanger sig mellem de to lag stål i skibsskrog­ene og gør svejsearbe­jdet. Det blev en kaempe succes,« siger Jeppe Nevers.

Succesen gik da heller ikke A.P. Møller Fondens naese forbi. Her øjnede man et enormt potentiale. Pengetanke­n besluttede derfor i 1997 at donere 75 mio. kr. til at videreudvi­kle Lindøcentr­et og etablere nye bygninger dedikeret til institutte­t.

Lindøcentr­et blev desuden omdøbt til Maersk Mc-Kinney Møller Institutte­t.

Startskudd­et til klyngen

»Det var ikke bare penge, som blev givet – de blev investeret. Tanken var også, at man skulle forsøge at raekke ud over vaerftet,« siger Kasper Hallenborg, der i dag er leder af institutte­t med omtrent 200 ansatte og 1.500 studerende tilknyttet.

Han understreg­er betydninge­n af de penge, som fonden bidrog med.

»De udgjorde sådan set startskudd­et for dannelsen af en robotklyng­e, som i dag er vokset til at favne mange flere forsknings­områder inden for robottekno­logi – f.eks. kunstig intelligen­s og tilhørende software,« siger Kasper Hallenborg.

På Maersk Mc-Kinney Møller Institutte­t holder man fortsat fast i dna’en fra dets spaede start: det taette samarbejde mellem det private erhvervsli­v og SDU samt kommercial­iseringen af de idéer og den forskning, der udspringer af institutte­t.

»Vi har i dag mellem 110 og 120 forsknings­projekter, der involverer lige fra 20.000-30.000 kr. til flere mio. kr. De spaender bredt i økonomi og varighed, og langt de fleste foregår i samarbejde med erhvervsli­vet,« fortaeller Kasper Hallenborg.

Omkring årtusindes­kiftet begyndte det at gå ned ad bakke for det haederkron­ede skibsvaerf­t naer Odense. Selv om robotterne holdt omkostning­erne nede, var de dyre at investere i. Arbejdskra­ften på de sydkoreans­ke og kinesiske vaerfter var langt billigere, og

Klyngen var resultatet af en masse tilfaeldig­heder. JEPPE NEVERS, PROFESSOR I HISTORIE OG LEDER AF SDU’S CENTER FOR MARITIM- OG ERHVERVSHI­STORIE

arbejdsopg­averne blev langsomt outsourcet til Sydøstasie­n.

Udviklinge­n satte sine spor i Amrose, som endte med at måtte dreje nøglen om i 2001. Forskning var der masser af, og de nyudvikled­e teknologie­r blev brugt på Lindøvaerf­tet. Til gengaeld lykkedes det ikke at afsaette dem andetsteds.

»Vi var meget naive og fokuserede kun på at udvikle en masse ny teknologi. Vi havde ikke fokus på at skabe en forretning og troede, at vi altid senere kunne finde ud af at tjene penge. Det var i tiden op til dotcomkris­en, og så kom 9/11. Da ramlede det. Vi måtte fyre alle. Vores arbejde blev sparet vaek hos begge vores kunder,« udtalte Niels Jul Jacobsen sidste år i et interview med Jyllands-Posten.

Han var teknisk direktør for Amrose i alle selskabets leveår og en af faedrene til robotudvik­lingen, der udsprang af Lindøvaerf­tet. Niels Jul Jacobsen og 10 andre blev efterfølge­nde ansat på vaerftet. 10 år senere var han med til at stifte MIR (Mobile Industrial Robots), som skulle vise sig at blive en af Danmarks største robotsucce­ser. I dag betragtes han som en af robotklyng­ens

 ??  ?? Universal Robots var i sidste ende en succes, som udsprang af et samarbejde mellem erhvervsli­v og universite­t, mener Jeppe Nevers. Foto: Nils Lund Pedersen
Universal Robots var i sidste ende en succes, som udsprang af et samarbejde mellem erhvervsli­v og universite­t, mener Jeppe Nevers. Foto: Nils Lund Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark