Jyllands-Posten

Nye vaeksttal fra Japan giver håb – men vinterens nedlukning truer

Japan klarede sig langt bedre gennem seneste kvartal end forventet. Det understreg­er igen, hvor hurtigt en økonomi kan komme igen. Men desvaerre også, hvordan covid nemt gør det samme.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Korrespond­ent

Japans økonomiske yoyo fortsaette­r sin tur op og ned ad vaekstkurv­en. Men i det mindste går det nu i den rigtige retning, ifølge det seneste kvartals nøgletal.

Den japanske økonomi voksede med 3 pct. mellem oktober og december, eller 12,7 pct. omregnet på årsbasis, sammenlign­et med samme kvartal i 2019. Det var langt bedre, end de fleste analytiker­e forventede, båret frem af eksportsek­toren og det private forbrug.

Japan ender alligevel 2020 med en samlet negativ vaekst på -4,8 pct. Det er ikke godt, men kunne vaere langt vaerre efter et år i covids tegn.

Året efter finanskris­en skrumpede den japanske økonomi til sammenlign­ing med -5,7 pct.

Eksporten voksede

Men der er meget at indhente. I kvartalet fra maj til juni, da landet lukkede ned, og japanerne holdt sig hjemme, oplevede den japanske økonomi sit største fald siden Anden Verdenskri­g. Men så snart butikkerne slog dørene op igen, vendte kunderne tilbage.

Udviklinge­n er ikke blot gode nyheder for Japan, men også resten af verden. For Japan er en af verdens store eksportnat­ioner – en handelssek­tor i vaekst tyder ofte på en global økonomi i bedring.

Japans eksport voksede med 11,1 pct. i kvartalet, båret frem af elektronik og bilkompone­nter til det kinesiske marked. Firmainves­teringen i ikkefinans­ielle aktiver voksede med 4,5 pct., den første vaekst siden

2020.

Men medaljen har en bagside, for covid-19 er ikke faerdig med sin haergen. Selv om den japanske vaekst er fremhaevet som et tegn på, at verdens økonomier kan komme relativt hurtigt igen efter en genoplukni­ng, viser den også, hvor hurtigt vaekstkurv­en igen kan falde, når virussen spreder sig på ny.

Derfor var de ellers flotte nøgletal mindre end i efterårskv­artalet, hvor økonomien brølede frem med 22,7 pct. 1. kvartal af omregnet på årsbasis, og hvor det private forbrug voksede med 5,1 pct. i forhold til 2019.

Men virussen vendte langsomt tilbage, i takt med at forbrugern­e begyndte at dukke op i butikkerne.

Eksplosion i smittetal

Det blev endnu et studie i den eksponenti­elle vaekstkurv­e: Først gik det langsomt, så eksplodere­de smittetall­ene. I slutningen af november var Japan midt i sin tredje og ubetinget største coronabølg­e, mens hospitaler­ne meldte om stigende kapacitets­mangel.

Dødstallen­e steg, og forbrugern­e holdt sig hjemme igen. I januar kom en ny nedlukning, der måske først ophaeves til marts.

Nedlukning­en tyder på at have virket. Sideløbend­e med kvartalsta­llene melder myndighede­rne for første gang siden midt-november om under 1.000 nye smittede om dagen. Hospitaler­ne er stadig pressede – men det går den rigtige vej.

Nu venter en vaccineudr­ulning. Den skal begynde onsdag den 17. februar, men Japan er langt bagefter EU og USA, når det kommer til både anskaffels­erne af vaccinerne samt logistikke­n bag at give befolkning­en de ventende stik. Ingen regner med, at gruppeimmu­nitet kan opnås før til efteråret, ligesom den nuvaerende nedlukning uden tvivl har lagt en ny daemper på vaeksten.

Og dermed sendt økonomien ud på endnu en rutsjebane­tur.

 ??  ?? En arbejder i en af Mitsubishi­s fabrikker i Kawasaki. Japans eksport klarede sig godt gennem det seneste kvartal, isaer hjulpet på vej af det kinesiske marked. Foto: Reuters
En arbejder i en af Mitsubishi­s fabrikker i Kawasaki. Japans eksport klarede sig godt gennem det seneste kvartal, isaer hjulpet på vej af det kinesiske marked. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark