Jyllands-Posten

Naeste skridt i handelskri­gen er en kamp om chips

Det er gået op for vesten, at den er i lommen på bl.a. kinesiske producente­r af højteknolo­giske chips. Det vil man nu lave om på, og det giver muligheder på finansmark­ederne.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

De globale producente­r af højteknolo­giske computerch­ips – ofte lavet af silicium – bliver helt centrale i naeste fase af handelskri­gen med Kina, vurderer Danske Bank og Bank of America.

»Nu drejer det sig om ”silicium-nationalis­me”. Selvforsyn­ing af semikonduk­torer bliver lige så vigtig for lande og regioner i det naeste århundrede, som selvforsyn­ing af jern, stål og energi var det i det seneste århundrede,« skriver bl.a. Vivek Arya, analytiker hos Bank of America i en ny analyse.

Praesident Joe Biden vil ifølge Danske Banks chefanalyt­iker Allan Von Mehren i langt højere grad end Donald Trump »gøre USA staerkere, og sikre at USA bliver ved med at vaere foran, når det kommer til teknologi og økonomisk udvikling.«

Han vil altså i mindre udstraekni­ng forsøge at laegge begraensni­nger i vejen for andre via told og vil i stedet satse på at opbygge teknologis­ektoren i USA.

Biden advarede efter en telefonsam­tale med Kinas leder, Xi Jinping, forleden om, at kineserne »vil spise vores frokost«, hvis USA ikke selv kommer i sving.

Mangel på kapacitet

Han pegede på, at Kina investerer milliarder i bl.a. teknologi, transport og miljø. Det samme skal USA gøre, mente han.

Centralt i teknologik­rigen bliver ifølge Danske Bank og Bank of America adgangen til højteknolo­giske chips, der driver software i alt fra biler til telefoner.

Fra at producere størstedel­en af sin efterspørg­sel efter chips, så er USA ifølge Danske Bank nu nede på at kunne lave under 15 pct.

Under pandemien er det ifølge bankerne blevet endnu mere tydeligt, at Vesten og USA ikke har tilstraekk­elig kapacitet på området, og at man i stedet er blevet helt afhaengig af chipproduc­enter i Kina og Taiwan.

I januar oplyste de tyske bilproduce­nter Daimler og Volkswagen og japanske Honda, at de måtte kraftigt skaere i deres bilprodukt­ionen, fordi de manglede computerch­ips – også kaldet semikonduk­torer.

I alt har den globale bilindustr­i måtte udskyde produktion­en af 800.000 biler i første kvartal pg.a. af chipmangel, ifølge Bank of America.

»Man kan ikke producere 800.000 biler, fordi man mangler en skaldet lille chip. Det er uholdbart for Tyskland og USA. Vi ser ikke for os en fuld handelskri­g, men der bliver langt hårdere konkurrenc­e på teknologif­ronten. Biden vil derfor gøre mere for at traekke investerin­ger ind i den digitale infrastruk­tur og i saerdelesh­ed ind i chipindust­rien,« siger Lars Skovgaard Andersen, strateg hos Danske Bank.

Finansmark­edet rykker allerede på formodning­en om, at der vil blive investeret massivt i branchen i både EU og USA.

Producente­r af computerch­ips som Nvidia og Advanced Micro Materials har vaeret blandt de mest populaere aktier siden starten af pandemien.

Det såkaldte Philadelph­ia Semiconduc­tor Index, der rummer mange af disse aktier, er steget 145 pct. siden marts og 181 pct. siden starten af 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark