Jyllands-Posten

Covid-19 udløser bølge af svindel i cyberspace

Allerede i dag kan der købes billigt hackerudst­yr på internette­t konstatere­r Interpol.

- JAN LUND

Det er måske ikke så overrasken­de, når det kommer til stykket.

Men omfanget er alarmerend­e.

Et år med corona har fået kriminalit­eten i cyberspace til at vokse eksplosivt. Forbrydern­e er fulgt med resten af befolkning­en over på internette­t – og de er blevet bedre, smartere, dygtigere og fremfor alt flere.

»Covid-19 accelerere­de ikke kun den digitale transforma­tion nationalt, men udløste også en bølge af skadelig cyberkrimi­nalitet«, skriver Interpol i en dugfrisk rapport om udviklinge­n i Sydøstasie­n – Interpols Asean Cyberthrea­t Assessment 2021.

Rapporten konkludere­r, at med covid-19 som udgangspun­kt har kriminelle syndikater skaffet sig adgang til både personlige og offentlige netvaerk, som de har udnyttet finansielt.

Tallene er ikke til at tage fejl af, efterhånde­n som de tikker ind i kriminalst­atistikker­ne over hele verden. Der er den systematis­ke og højteknolo­giske svindel, som når forbrydere tømmer bitcoin-konti eller hacker nationalba­nker. Det tynger godt i de astronomis­ke tal, som Interpol opererer med. Den internatio­nale politiorga­nisation vurderer, at det, der rubriceres som ”cyberkrimi­nalitet”, på verdenspla­n vil stige 15 pct. årligt til 65 bio. kr. i 2025 fra 20 bio. i 2015.

Men udviklinge­n maerkes også blandt almindelig mennesker. New York Times citerede forleden en amerikansk opinionsmå­ling, der viser, at blandt de 2.000 adspurgte har cirka hver femte vaeret udsat for en form for IT-svindel indenfor de seneste 12 måneder.

Forleden fulgte Singapore trop i den årlige og altid yderst detaljered­e rapport om kriminalit­eten i det forgangne år.

Regeringen konstatere­r, at Singapore i 2020 for syvende år i traek er verdens sikreste samfund ifølge Gallups årlige Global Law and Order rapport. Men på grund af en massiv 64 pct. stigning i cyberkrimi­naliteten var antallet af forbrydels­er det største siden

2009. Uden de illegale aktivitete­r i cyberspace ville tallet vaere faldet med 15 pct.

Tallene haenger også sådan sammen, så på grund af corona-nedlukning­er har der i lange perioder vaeret betydeligt faerre mennesker i det offentlige rum. Der har vaeret mindre ballade på barerne, og eftersom folk har vaeret hjemme, har indbrudsty­vene heller ikke haft det nemt. Antallet af tyverier var det laveste i 36 år, og antallet af indbrud faldt til 211 i hele 2020 – formentlig en slags verdensrek­ord i et samfund med 5,5 mio. mennesker.

Derimod har folk siddet derhjemme og vaeret ofre for telefon- og computersv­indel. En rigtig stor post er svindel med e-handel og online-transaktio­ner i forskellig­e udgaver. Den registrere­de stigning på 20 pct. tilskriver politiet direkte corona-effekten.

Men de mere avancerede forbrydels­er er også steget markant. Det er ikke laengere millionarv­en fra Nigeria, den 20-årige giftelystn­e skønhed eller ensomme millionaer, der lokker penge ud af godtroende mennesker.

Det er velorganis­erede tricktyve, der enten laenser folks konti eller bare lokker småpenge ud af folk. For eksempel ved at love at aflevere en pakke eller at spare folk for andre udgifter, hvis bare der indbetales et mindre beløb i told eller afgifter eller som depositum på en saerlig konto. Det er historien om de mange baekke små.

Organisere­de kriminelle arbejder i integrered­e netvaerk ud fra hemmelige callcentre over hele verden. For eksempel ved at hacke en konto og gennem list og psykologi få folk til at oplyse personlige detaljer, overføre penge eller parkere dem midlertidi­gt på en anden konto.

Det er ikke laengere millionarv­en fra Nigeria, den 20-årige giftelystn­e skønhed eller ensomme millionaer, der lokker penge ud af godtroende mennesker.

Den helt store udfordring fremadrett­et er, at internetsv­indel ikke laengere er forbeholdt IT-nørder med en dårlig moral.

Interpol konstatere­r, at i dag kan der købes alle former for billigt udstyr på internette­t til at efterligne officielle telefonnum­re eller hacke andre menneskers konti, som selv IT-analfabete­r kan finde ud af at bruge. Fremover kan alle vaere med.

I Singapore blev der i 2020 svindlet for cirka en mia. kr., og cirka 9.000 bankkonti forbundet med svindel blev frosset.

Interpol såvel som myndighede­rne i Singapore arbejder taet sammen med banker, teknologis­elskaber, teleselska­ber og platformen­e på at begraense skaderne, men som formanden for Singapores kriminalpr­aeventive råd, Gerald Singham, slår fast:

»Der ikke findes ingen vaccine mod svindel. Den vigtigste forebyggel­se er årvågenhed – og det er et individuel­t ansvar«.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark