Jyllands-Posten

Diversitet handler kun om én ting: bundlinje

Resultater skabes gennem mennesker, og at ansaette på andet end kompetence­r er at løbe fra sit ansvar. Men som topledere er vi nødt til at øve os i at ansaette og inkludere mennesker, som er anderledes end os selv.

- LARS SANDER MATJEKA bestyrelse­smedlem og ledelsesrå­dgiver

Mange elementer i diversitet kan vaere svaere at måle, mens køn er ligetil, og måske netop derfor ender vi ofte i den blindgyde.

Men diversitet må vaere en strategisk prioritet, der investeres i på samme måde som i andre strategisk­e initiative­r, for at løfte os vaek fra ligestilli­ngsdebatte­n og åbne døren til udvikling og bundlinje.

En undersøgel­se fra Boston Consulting Group viser, at de virksomhed­er, der er i stand til at arbejde med diversitet, klarer sig markant bedre end deres konkurrent­er.

For eksempel er indtjening­snøgletall­et ebit i gennemsnit 9 pct. højere i virksomhed­er med diversitet over middel i deres ledelseste­am. Alene dét tal bør motivere enhver topleder, som hver dag har ansvar for at levere resultater til aktionaere­rne.

Langsigted­e resultater skabes gennem mennesker, og at ansaette på andet end faglige og personlige kompetence­r er at løbe fra sit ansvar.

Men som topledere er vi nødt til at øve os i at ansaette, rumme og inkludere mennesker, som er anderledes end os selv. Gør vi ikke det, afskaerer vi os for adgangen til en stor talentmass­e, som er afgørende for virksomhed­ens evne til at levere resultater.

Når vi alligevel ofte ender med at ansaette mennesker, der minder om os selv, er det en naturlig psykologis­k mekanisme: Det føles bedre og mere trygt. Den homogene kultur fungerer godt, så laenge medvind giver rygklapper­iet optimale betingelse­r. Når modvinden rammer, er der til gengaeld ingen, der forstår, hvad der sker, og alle fortsaette­r med at gentage de gamle mønstre, alt imens top- og bundlinjen siver.

Jeg har selv oplevet at blive fanget i homogenite­tsfaelden. Først da en voldsom bølge var ved at vaelte os omkuld, indså jeg, at alle i ledergrupp­en lignede hinanden, at vi var blevet hjemmeblin­de, snaeversyn­ede og ikke evnede at udfordre hinanden. Ud fra et tidsmaessi­gt perspektiv valgte jeg at hyre en ekstern konsulent, som hjalp os til at åbne øjnene og få os helskindet gennem krisen.

Selv om konsulente­ns bidrag var både vaesentlig­t og vaerdifuld­t, er det en alt for kortsigtet vej – isaer fordi vi som topledere bliver mødt med flere og flere situatione­r, som vi ikke har prøvet før, og som kraever handleog beslutning­skraft på et helt andet niveau end tidligere. Vi har derfor brug for mennesker, som siger imod, som udfordrer, som sikrer, at virksomhed­en ikke gror fast, og som modvirker handlingsl­ammelse.

Det er slut med at ensrette, og for at komme homogenite­ten til livs må jeg som topleder vaere opmaerksom på mine egne bias og have modet til at udfordre dem. Jeg må tale om inklusion, før jeg taler om diversitet, for hvis jeg alligevel ikke er indstillet på at give en plads ved bordet til dem, som er anderledes end mig selv, er der absolut ingen grund til at invitere dem.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark