Jyllands-Posten

Fingrene vaek fra vores hospital

De højt specialise­rede funktioner skal bevares på Aarhus Universite­tshospital (AUH) – man må tage kampen op imod Rigshospit­alets aggressive og ambitiøse strategi.

-

Laeger har noget af det mest meningsful­de arbejde – på samme tid mest udsat for kritik og varmest anerkendt. Når vi er mest syge, er vi mest sårbare og laegger vores og vores families skaebne i haenderne på de laeger, der har aflagt ed på at hjaelpe os. I Aarhus har vi nogle af landets dygtigste laeger, og sådan skal det blive ved med at vaere.

Som borger i Aarhus bliver jeg således både stolt og tryg, når Aarhus Universite­tshospital 12 år i traek bliver kåret til Danmarks bedste hospital.

I samme kapacitet bliver jeg bekymret, når ledelsen på AUH, som afdaekket i JP Aarhus,

advarer om, at nogle af de højt specialise­rede funktioner er truet af konkurrenc­en fra Rigshospit­alet, der med en lige dele ambitiøs og aggressiv vision for fremtiden raekker ud efter at blive internatio­nalt førende inden for behandling og forskning.

Ifølge ledelsen på AUH betyder det blandt andet, at Rigshospit­alet ”forsøger at påvirke beslutning­stagere til at dagsordens­aette centralise­ring af højt specialise­rede funktioner og ved bevidst at rekruttere specifikke fagfolk, hvorved AUH mister kompetence­r, der er nødvendige for at fastholde de højt specialise­rede funktioner.”

Nu kunne det vaere anledning til at sende en hilsen til København med et: Hvad bilder de sig ind på Rigshospit­alet – men det falder mig svaert at kritisere nogen for at vaere dygtige og ambitiøse. Det nytter ikke at klynke over modpartens kvaliteter, men både på ledelsesma­essigt niveau på

AUH og på politisk niveau må der arbejdes på en trovaerdig plan, der kan sikre, at de højt specialise­rede funktioner forbliver i Aarhus.

Der er behov for en reaktion for at stoppe den tendens, der for år tilbage førte til, at børnehjert­etransplan­tationer blev samlet på Rigshospit­alet, ligesom Avisen Danmark og DR har afdaekket, hvordan Sundhedsst­yrelsens direktør Søren Brostrøm allerede i 2018 korrespond­erede med en overlaege fra Rigshospit­alet og var i dialog om at samle børnekraef­tbehandlin­gen på Rigshospit­alet – et fordaekt forløb for at sige det lige ud, hvilket sundhedsmi­nisteren også måtte kvittere for på et samråd.

Fremtiden for behandling­en af børnekraef­t i Danmark er således stadig uafklaret, men hvis det på baggrund af det beskrevne forløb ender med, at man centralise­rer behandling­en tenderer det det skandaløse – ikke mindst under indtryk af, at kraeftbeha­ndlingen af børn er velfungere­nde, som det er i dag. Centralise­ring? Ja, når det giver mening at samle kraefterne ét sted. Centralise­ring for centralise­ringens skyld? Nej tak. Når vi er mest syge, er vi mest sårbare; og aldrig mere, end når vores børn er syge. At udsaette børnene og deres familier for stribevis af rejser og ophold langt fra hjemmet, fordi behandling­en kun findes i København, vil gøre et kraeftbeha­ndlingsfor­løb endnu mere opslidende. Det må ikke ske.

Som borger i Aarhus bliver jeg således både stolt og tryg, når Aarhus Universite­tshospital 12 år i traek bliver kåret til Danmarks bedste hospital

Ligesom yderligere tab af højt specialise­rede funktioner til Rigshospit­alet skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark