Jyllands-Posten

»Vi oplever døgn, hvor vi ikke kan tage imod alle de fødende, vi skal«

Flere og mere komplekse fødsler skaber et øget kapacitets­pres på fødegangen på Aarhus Universite­tshospital.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

Sidste år måtte Aarhus Universite­tshospital, AUH, henvise 144 fødende, der skulle have født i Aarhus, til andre hospitaler. Og det tal kan meget vel blive større i 2021.

En stigning i antallet af fødsler og øget kompleksit­et af fødslerne truer nemlig kapacitete­n på afdelingen for Kvindesygd­omme og Fødsler på Aarhus Universite­tshospital.

Det fremgår af et bilag fra et møde i Hospitalsu­dvalget i Region Midt.

»Vi oplever døgn, hvor vi ikke kan tage imod alle de fødende, vi skal. Det er vi rigtig kede af, for de fleste gravide vil gerne ind på det fødested, hvor de er indskrevet. Når fødegangen­s kapacitet alt for mange døgn nås, så man må afvise nogen til andre fødesteder, og så er det uhensigtsm­aessigt,« fortaeller ledende overlaege på afdelingen for Kvindesygd­omme og Fødsler, Jannie Dalby Salvig og fortsaette­r:

»Det er mest til gene for de fødende, for de skal et andet sted hen, end de kender. For nogle kan der blive laengere transport. Vi gør alt, hvad vi kan, for at det virkelig er selekteret, så det ikke får nogle faglige konsekvens­er. Det er det vigtigste for os. Men det har nogle servicemae­ssige konsekvens­er og er noget ubekvemt for de familier, der ender med at skulle andre steder hen.«

Ifølge bilaget er antallet af fødsler på Aarhus Universite­tshospital steget med 150 fra 2019 til 2020. Den stigning ser ud til at fortsaette.

»Vi er allerede overskrede­t det, vi er budgettere­t til, så vi er i dialog med vores hospitalsl­edelse, fordi vi er nødt til at gøre noget. Vi er normeret til 4.800 fødsler, og vi havde lige knap 5.000 i 2020,« siger Jannie Dalby Salvig.

Løsningen for nuvaerende er at sende flere fødsler til andre regionshos­pitaler. Det fortaeller sygeplejef­aglig direktør, Inge Pia Christense­n.

»Vi kan ikke selv opsuge den stigning mere. Vi kan ikke blive mere effektive eller laegge mere om. Nu er stigningen så stor, at det får en betydning for, hvad vi kan. Derfor har vi sendt flere almindelig­e fødsler, som egentlig skulle føde i Aarhus, fordi de bor her, til andre regionshos­pitaler,« siger Inge Pia Christians­en.

Fremadrett­et kan det blive nødvendigt at sende endnu flere fødsler til andre regionshos­pitaler, hvis der ikke kommer flere ressourcer til området, lyder det fra Inge Pia Christians­en.

»Vi synes faktisk ikke det er i orden, også selv om det er normale fødsler. Når vi er Aarhus’ fødeafdeli­ng, så bør vi kunne give borgerne det tilbud,« siger Inge Pia Christians­en og understreg­er, at det ikke har vaeret uforsvarli­gt at sende de fødende videre.

Større kompleksit­et

Foruden en stigning i antallet af fødsler, så presses kapacitete­n også af andre faktorer. En af disse er, at den faglige kompleksit­et i fødslerne er steget gennem de seneste par år.

»Vi kan se, at der er flere og flere af de fødende, som har nogle saerlige problemsti­llinger, der skal tages ekstra af. Det kan vaere en sårbarhed, som f.eks kvinder på antidepres­siv medicin, nyretransp­lanterede eller hjertesyge kvinder, som alle får børn i dag. De får alle hjaelp igennem graviditet­en,« fortaeller ledende overlaege Jannie Dalby Salvig.

Samtidig er udfordring­en for universite­tshospital­et, at flere unge par ikke laengere flytter vaek fra Aarhus, når de venter første barn, fortaeller Jannie Dalby Salvig. Det betyder, at personalet på fødegangen også her får mere at se til. En førstegang­sfødende ligger, ifølge bilaget, nemlig i gennemsnit fire timer laengere på fødegangen end flergangsf­ødende.

Endelig er der ifølge Jannie Dalby Salvig et element i, at graensen for behandling ved for tidlig fødsel er rykket til uge 23. For år tilbage lå den graense i uge 28. Derfor peger den ledende overlaege på, at man både bør anerkende stigningen i antallet af fødsler, men også den faglige kompleksit­et af dem.

»Vi har i virkelighe­den brug for, at man tillader en smule luft i beredskabe­t, så vi kan klare spidsbelas­tningerne. Vi mangler anerkendel­sen af, at det er enormt svaert at styre sådan et fødeområde. De fødende kommer, når de kommer, og de tager hver en jordemoder, så der skal relativt meget personale til at håndtere området,« siger Jannie Dalby Salvig.

Ikke opdaterede rammer

Ifølge Inge Pia Christense­n handler udfordring­en i høj grad om også pladsmange­l.

»Rammerne for at kunne føde anno 2021 er simpelthen ikke opdateret. Vi kan godt lave stuerne om, men vi kan ikke lave flere stuer inden for den geografi vi har. Så problemet findes i både personaler­essourcer, og så har vi med nogle fysiske rammer at gøre, som på et eller andet tidspunkt ikke slår til mere,« siger hun.

Diskussion­en i Hospitalsu­dvalget går i tråd med en kommende national handleplan for de fødende, som sundhedsmi­nister Magnus Heunicke åbnede op for i et interview med mediet Femina.

Ifølge ministeren skal der vaere større fokus på de fødendes rettighede­r, og samtidig skal der kastes et lys på jordemødre­nes arbejdsvil­kår.

Et af de konkrete tiltag ministeren vil indføre er, at alle nybagte møde skal have ret til at blive på et barselsafs­nit i to dage efter fødslen.

Vi kan ikke selv opsuge den stigning mere. Vi kan ikke blive mere effektive eller laegge mere om. Nu er stigningen så stor, at det får en betydning for, hvad vi kan. INGE PIA CHRISTENSE­N, SYGEPLEJEF­AGLIG DIREKTØR, AARHUS UNIVERSITE­TSHOSPITAL

 ??  ?? AUH er presset på kapacitete­n på fødeområde­t. »Vi oplever døgn hvor vi ikke kan tage imod alle de fødende vi skal« fortaeller ledende overlaege Jannie Dalby Salvig. Foto: Aarhus Universite­tshospital.
AUH er presset på kapacitete­n på fødeområde­t. »Vi oplever døgn hvor vi ikke kan tage imod alle de fødende vi skal« fortaeller ledende overlaege Jannie Dalby Salvig. Foto: Aarhus Universite­tshospital.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark