Jyllands-Posten

BRT kan give 27 pct. flere passagerer

En analyse af seks danske BRT-projekter viser, at modellen kan give flere kollektive passagerer. BRT på Ringvejen i Aarhus vil give 20-27 pct. flere passagerer, viser analysen, og der kan vaere endnu mere at hente, siger teknisk rådmand.

- JØRGEN RYE MARIE-LOUISE ANDERSEN jorgen.rye@jp.dk Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Udvikling af såkaldt højklasset kollektiv trafik i Aarhus og omegn har isaer ét hovedformå­l – at få flere bilister til at tage bussen eller letbanen.

Nye tal viser, at det kan lade sig gøre.

En ny BRT-linje – altså en topmoderne bus i egen bane – på Ringvejen vil give 20-27 pct. flere passagerer i forhold til den nuvaerende buslinje på Ringvejen.

Det viser en analyse, som rådgivning­sfirmaet Cowi har lavet af BRT-projektet i Aarhus og fem andre BRT-projekter

i Aalborg, Randers og København i samarbejde med Midttrafik og to andre trafiksels­kaber.

Gevinstern­e i de seks projekter svinger fra omkring 10 pct. flere passagerer til op mod 35-40 pct. flere passagerer. Alle steder vil projektern­e hente ”kunder” fra bilerne, og det vil betyde faerre biler på vejene.

I BRT-projektet på Ringvejen i Aarhus forventer analysen 600-775 faerre bilture på en hverdag, når linjen er i drift. Derudover vil ruten reducere rejsetiden med ca. 8 minutter i myldretide­n i forhold til den nuvaerende rejsetid med Ringvejens bus 6A, som er ca. 25-30 minutters køretid fra Viby Torv til AUH i Skejby i myldretide­n.

BRT-linjen på Ringvejen har opbakning fra et bredt flertal i byrådet, og ved budgetforl­iget for 2021 blev der afsat 292 mio. kr. til projektet.

Tilfreds rådmand

Teknisk rådmand Bünyamin Simsek (V) glaeder sig over tallene, og han ser en mulighed for endnu større gevinst:

»Tallene viser, at der er gevinst med en BRT-linje på Ringvejen, men jeg mener, vi kan øge gevinsten yderligere ved at lave niveaufrie skaeringer på Ringvejen, så BRT-busserne ikke skal holde for trafikken på de store indfaldsve­je,« siger rådmanden.

Idéen er, at Ringvejen graves ned i en tunnel under de tre store indfaldsve­je Silkeborgv­ej, Viborgvej og Randersvej,

så trafikante­rne på indfaldsve­je og ringveje ikke laengere skal vente på hinanden.

Projektern­e er tidligere undersøgt og estimeret i anlaegskat­aloget “Mobilitet frem mod 2050”, og her er de to niveaufri skaeringer – eller toplanskry­ds, som de også kaldes – ved Silkeborgv­ej og Viborgvej estimeret til at koste ca. 170 mio. kr. hver med såkaldt midterlagt BRT-linje. Et toplanskry­ds ved Randersvej/Ringvejen vil koste ca. 220 mio. kr.

For Bünyamin Simsek viser tallene på Ringvejen, at BRT er vejen frem:

»Passagerva­eksten på 20-27 pct. viser helt klart, at hvis vi investerer rigtigt, så er det muligt at få flere over i den kollektive trafik. Det er også vigtigt at huske på, at når vi laegger ny asfalt og bygger nye veje, så er det ikke kun til gavn for bilisterne, men også for den kollektive trafik,« siger rådmanden.

For borgmester Jacob Bundsgaard (S) er BRT-linjen på Ringvejen også med i det katalog af ønsker til infrastruk­turen, som kommunen har sendt til transportm­inister Benny Engelbrech­t. BRT undersøges også som en alternativ mulighed på den planlagte letbanestr­aekning til Brabrand, men her har borgmester­en fortsat letbane som favorit.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t vil i løbet af foråret komme med et udspil til en infrastruk­tur-reform, hvor den kollektive trafik ventes at spille en stor rolle. Kataloget over BRT-projekter er også praesenter­et for ministeren.

 ??  ?? Aalborg Kommune er ved at anlaegge en 12 km lang BRT-linje kaldet Plusbus, som skal åbne i 2023. Visualiser­ing: Aalborg Kommune
Aalborg Kommune er ved at anlaegge en 12 km lang BRT-linje kaldet Plusbus, som skal åbne i 2023. Visualiser­ing: Aalborg Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark