Jyllands-Posten

Ensomheden blandt unge er stigende – gaming er en nøgle til faellesska­bet

I Venstre ser vi e-sport og gaming som noget, der kan vaere et middel imod mistrivsel og ensomhed.

- MATHILDE BRESSUM CHRISTIAN BUDDE

Ensomheden blandt unge mennesker er stigende. Et år med løbende coronarest­riktioner har desvaerre blot forvaerret problemet. I Venstre ser vi et kaempe potentiale i gaming-universet som en vej til faellesska­ber og sammenhold. Både i en tid, hvor vi skal holde afstand – men også på den anden side af pandemien, hvor foreningsl­ivet igen kan udfolde sig.

De fleste foraeldre kan formentlig nikke genkendend­e til følgende scenarie: Man vandrer hidsigt ned til teenagevae­relset, banker hårdt på døren og råber noget a la: ”Det er sidste gang, jeg siger det. Nu slukker du for den computer.” Man hører et ”ja-ja” fra den anden side af døren, men ved allerede, at man skal forbi vaerelset en to-tre gange mere, før der sker noget.

Mange af os er vokset op med ideen om, at computersp­il er noget, der skal holdes på et minimum, imens frisk luft og motion er helt essentielt. Men flere og flere unge mennesker er ensomme, og andelen er kun blevet større under pandemien. Vi bliver derfor nødt til at overveje, hvordan vi kan hjaelpe vores unge på bedste vis – både med de begraensni­nger, vi oplever lige nu, men også på den anden side af pandemien. Her mener vi i Venstre, at gaming kan vaere en nøgle til faellesska­bet for mange unge mennesker.

I Venstre ser vi e-sport og gaming som noget, der kan vaere et middel imod mistrivsel og ensomhed. Det kan vaere en udstrakt hånd til de mange unge, der lige nu sidder isoleret derhjemme uden muligheden for at mødes med deres venner i virkelighe­den. I en tid, hvor vi alle opfordres til at mødes digitalt, ser vi det som en helt oplagt mulighed at lade de unge mødes i et faelles onlineuniv­ers. Hvad der i dag kan starte som et online faellesrum, vil senere kunne udvikle sig til fysiske møder i en forening. På den måde hjaelper vi de unge ind i et staerkt faellesska­b, som forhåbentl­igt kan vaere en vej ud af ensomheden.

Der er langt mere at hente i gaming-verdenen end det gode faellesska­b. E-sport giver børn og unge en lang raekke kompetence­r, som de kan traekke på senere i livet. Eksempelvi­s ved vi, at gaming styrker de unges kommunikat­ionsevner, det laerer dem at taenke strategisk, og de laerer at fokusere på en opgave. De kompetence­r er så vigtige, at Venstre ønsker, at børn og unge skal prøve kraefter med gaming tidligt i livet. Sammen med kodning bør e-sporten integreres i en digital strategi for alle skoler i Aarhus Kommune. Vi tror på, at det er fremtiden – og i Venstre er vi ikke bange for at raekke ud efter fremtidens muligheder.

formand for VU Aarhus og kandidat for Venstre til Kommunalva­lget borgmester­kandidat for Venstre i Aarhus

Der er langt mere at hente i gaming-verdenen end det gode faellesska­b. E-sport giver børn og unge en lang raekke kompetence­r, som de kan traekke på senere i livet.

Lad os afslutning­svist udrydde myten om, at gamere er asociale mennesker, der gemmer sig vaek i en mørk kaelder og spiller computersp­il dagen lang. Gaming har på kort tid bredt sig fra teenagevae­relset og ind på arenaer, med flere millioner af tilskuere. I 2019 vurderede Vaekstfond­en, at helt op mod 1/3 af verdens befolkning gamer – og denne andel er kun steget unde coronakris­en. Gaming er ikke laengere forbeholdt dem, der spiller computersp­il mange timer om dagen eller ligefrem dyrker det på profession­elt plan. Det har også vundet ind hos den helt gennemsnit­lige familie, der spiller konsolspil med børnene eller finder et spil frem på mobilen. Gaming er kommet for at blive. Så lad os da udnytte det kaempe potentiale, som vi ved, det indeholder.

 ??  ?? Tegning: Rasmus Sand Høyer
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark