Jyllands-Posten

Maersk vil søsaette verdens første CO2-neutrale containers­kib

Morten Bo Christians­en, nyudnaevnt Head of Decarbonis­ation i A.P. Møller-Maersk, understreg­er, at CO2neutral­e containers­kibe bliver afgørende for at holde fast i kunderne.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Om senest to år og 10 måneder kan A.P. Møller-Maersk sejle afsted med 2.000 containere fyldt med alt fra gummisko til fladskaerm­e uden at udlede et eneste gram CO2. Det er udmeldinge­n fra den danske markedsled­er, der dermed går foran i en branche, der ellers har haltet langt efter i den grønne omstilling.

»Hvis ikke vi får løst det her problem for vores kunder, så kommer der til at ske noget med de private forsynings­kaeder. Det er vi slet ikke i tvivl om. Kunderne kan ikke have det CO2-aftryk i deres forsynings­kaeder, som de har i dag,« siger Morten Bo Christians­en, der er nyudnaevnt Head of Decarbonis­ation i A.P. Møller-Maersk.

Det ca. 200 meter lange nybyggede containers­kib kommer til at sejle på grøn metanol og bliver dermed det første i verden, som ikke belaster klimaet. Skibet er mindre end de helt store containers­kibe og skal sejle på regionale ruter. Til gengaeld kommer det syv år tidligere end Maersks oprindelig­e deadline for at levere sit først CO2-neutrale containers­kib.

Den fremrykked­e tidsplan haenger sammen med, at det har vist sig at vaere betydelig lettere at finde løsninger, end Maersk oprindelig havde forventet. Og så har Maersk indset, at det er afgørende for hele forretning­en at vaere først med en grøn løsning, hvis man vil holde fast i kunderne.

Tre udfordring­er

»Om 5-10 år er der mange forbrugere, der ikke kan acceptere, at de gummisko eller det fladskaerm­s-tv, de køber, har ligget og dampet CO2 af hele vejen fra Asien. Det betyder, at vores kunder enten skal laegge deres produktion om eller forsøge at løse problemet i forsynings­kaeden. Derfor går vi ind og siger, at vi kan løse problemet, og vi kan gøre det hurtigere end forventet,« siger Morten Bo Christians­en.

Den helt store åbenbaring for Maersk har vaeret, at det kan lade sig gøre at bruge en klassisk forbraendi­ngsmotor i kombinatio­n med CO2-neutrale braendstof­fer. På den måde bliver opgaven overskueli­g.

Der er isaer tre udfordring­er, som stadig skal løses. Den ene handler om udviklinge­n af motorer, hvor der er behov for at udvikle større motorer, som kan sejle på både metanol og ammoniak. Den anden handler om at få en sikker håndtering af de grønne braendstof­fer til søs. Den tredje handler om det grønne braendstof.

»Den klart største udfordring bliver at få grønt braendstof nok. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Simpelthen, fordi det er så store maengder, vi skal bruge. Hvis vi skal have hele flåden op og sejle på det her, så taler vi om millioner af tons braendstof,« siger Morten Bo Christians­en.

Power-to-X

Det nuvaerende marked for metanol er såkaldt grå metanol, som ikke er meget bedre end olie. Maersk skal have fat i metanol, der enten er produceret af biomasse eller ved hjaelp af brint – det er det, der hedder Power-to-X. På lidt laengere sigt har Maersk også stor tiltro til ammoniak som grønt braendstof.

»Teknologie­n er der. Der er masser af projekter på tegnebraet­tet. Lige nu er der bare ikke rigtig nogen, der er villige til at stikke spaden i jorden, før der er nogen, som vil købe braendstof­ferne. Og dem, der skal købe braendstof­ferne, vil gerne vide, hvad det koster, inden de køber. Derfor er der ikke rigtig sket noget, og det er det, vi forsøger at aendre på nu,« siger Morten Bo Christians­en.

Han fortaeller, at Maersk således heller ikke kender priserne på de grønne braendstof­fer, som skal haeldes på det nye klimavenli­ge skib om mindre end tre år, men han er fortrøstni­ngsfuld i forhold til de foreløbige prisspaend, som man arbejder med.

»Det ligner noget, der er spiseligt for vores kunder,« siger han.

Han henviser til, at 90 af Maersks 200 største kunder har sat mål for at nedbringe CO2-aftrykket via klimainiti­ativet Science Based Targets, der er en slags internatio­nal superliga for klimamål. Det indebaerer, at de skal nedbringe CO2-aftrykket fra hele vaerdikaed­en, og derfor vil de gerne betale for at fjerne CO2udledni­ngen fra transporte­n.

Maersk-chefen understreg­er, at det kommende CO2neutral­e containers­kib kun er første skridt.

»Vi siger samtidig, at alle de skibe, vi bygger til os selv fra nu af, skal kunne sejle på CO2neutral­t braendstof. Det er rent faktisk et ret stort commitment,« siger han.

 ??  ?? Det ca. 200 meter lange nybyggede containers­kib kommer til at sejle på grøn metanol og bliver dermed det første i verden, som ikke belaster klimaet. Foto: Arkiv
Det ca. 200 meter lange nybyggede containers­kib kommer til at sejle på grøn metanol og bliver dermed det første i verden, som ikke belaster klimaet. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark