Jyllands-Posten

Draghis umulige opgave

-

Kan det virkelig passe, at det høje danske skattetryk nu skal vaere forbillede for italienern­e? Selv i Skat må de have spaerret øjnene op, da Italiens nye premiermin­ister, Mario Draghi, roste det danske skattesyst­em som et eksempel til efterfølge­lse, da han praesenter­ede sit arbejdspro­gram for parlamente­t i Rom.

Ret skal vaere ret. Mario Draghi tiljublede ikke skattetryk­ket i sig selv, men den metode, som tidligere statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen anvendte for at bane vejen for en skatterefo­rm: Der blev nedsat en kommission, som hørte både organisati­oner og partier, inden den fremlagde sine tanker, og de blev behandlet i parlamente­t. Ifølge Draghi er det med til at skabe den legitimite­t, som reformer ofte mangler. Italiens nye regeringsc­hef erklaerede sig også ganske godt tilfreds med resultatet, nemlig Forårspakk­e 2.0, da topskatteg­raensen blev saenket, bundskatte­n sat ned, og mellemskat­ten afskaffet.

Anders Fogh Rasmussen sad over syv år som statsminis­ter i Danmark og havde et solidt flertal i ryggen. Mario Draghi skal på kort tid omsaette sine tanker fra vision til virkelighe­d. Han står i spidsen for den tredje regering, siden italienern­e gik til valg for tre år siden. Naeste ordinaere valg skal finde sted senest om to år.

Draghi erkendte i sin tale, at italienske regeringer sjaeldent sidder laenge, men når det virkelig gaelder, så er det kvaliteten af beslutning­erne og ikke dagene, som taeller, lød det optimistis­k fra Italiens 44. regeringsc­hef, siden kristendem­okraten Alcide de Gasperi dannede den første demokratis­ke regering efter Anden Verdenskri­g. Sammensaet­ningen af det parlament, som blev født mudret, har ikke aendret sig. Draghi vil som sin forgaenger, Giuseppe Conte, vaere klemt mellem højrefløje­n, venstreflø­jen og flere komplet uforudsige­lige medlemmer fra Femstjerne­bevaegelse­n.

Det kan med andre ord blive svaert for den distingver­ede Draghi at få støtte til sin politik og ikke mindst de reformer, som den tidligere ECB-direktør ganske klart kan se er nødvendige for Italien. I første omgang for at Italien overhovede­t kan få del i EU’s milliardst­ore coronahjae­lpepakke. Blandt de partier, som nu er del af hans regering, har man ikke undladt at spille på EU og euroen som fjendebill­ede til Italien. Draghi havde iført sig EU-blåt slips, da han talte, og slog fast, at euroen er kommet for at blive, og at Italien bekender sig til EU og Nato.

Mario Draghi holdt den tale, som mange gerne vil høre. På de europaeisk­e ambassader i Rom har man formentlig sendt beroligend­e indberetni­nger hjem til hovedstaed­erne. Italienern­e laegger vanen tro ud med at klappe ad deres nye mand på posten, men det betyder langt fra, at den er hjemme for Draghi, som havde selverkend­else nok til at naevne, at der har vaeret mange tilløb til reformer i Italien, men at de har haft begraenset effekt i virkelighe­den.

Mario Draghi kunne med fordel laere af en anden af Foghs arbejdsmet­oder: »Det er udfaldet af kulturkamp­en, der afgør Danmarks fremtid. Ikke den økonomiske politik. Ikke teknokrati­ske aendringer af lovgivning­ssystemer,« lød det fra Fogh i 2003. Om så Draghi lykkes med at få hele sit lovog reformprog­ram gennem begge parlamente­ts to kamre, så aendrer det ikke på, at det stikker dybt i det italienske folkedyb, at regler er til fortolknin­g, og at staten er en størrelse, som man helst skal holde ud i strakt arm. Den egentlige reform begynder der.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark