Jyllands-Posten

Hendes hjerne krøller sammen uden fysisk naervaer med andre

Skuespille­ren Camilla Bendix laenges efter igen at stå på en teaterscen­e med et levende publikum. Under coronanedl­ukningen har hun i stedet kastet sig ud i nye opgaver, bl.a. som intimcoach på tv-serier.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Med coronaens indtog blev alle job i 2020 og et stykke ind i 2021 aflyst for skuespille­r Camilla Bendix.

»Dér røg min årsløn. Min branche blev lukket ned; på scenen har jeg ingen projekter haft det seneste år. Det er første gang i min skuespille­rkarriere, at jeg har gået så laenge uden at spille teater. Det har sat sig i min krop som et fysisk afsavn,« siger hun.

Nye opgaver dukkede heldigvis op: Det, der før var nichebeska­eftigelser, er for tiden hendes hovedvirke. Bl.a. er hun blevet bedt om at vaere såkaldt intimcoach på optagelser­ne til en serie:

»Her underviser jeg skuespille­rne i, hvordan de gør f.eks. en kyssescene naturlig. Jeg sørger for, at aktørerne føler sig trygge og for, at det, de foretager sig, ser rigtigt ud på skaermen,« fortaeller Camilla Bendix.

Behovet for og efterspørg­slen på intimcoach­ing er kommet i kølvandet på #MeToo-bølgen.

»I dag tager film- og tvproducen­terne de erotiske scener lige så alvorligt som f.eks. stuntscene­rne. Det er godt, at der er kommet så stort et fokus på den del, så skuespille­rne føler sig klaedt på til at performe de intime scener,« understreg­er hun.

Sideløbend­e dubber hun tegnefilm og underviser på DR. I efteråret skal hun optraede i teaterstyk­ket ”Argumenter imod kvinder”. Sammen med cellisten Johanne Andersson er hun til den tid også booket til en raekke opførelser af en forestilli­ng om 1600-tallets adelsdame Marie Grubbe.

»Jeg har det, som om der er sat en prop i min kreative åre. Det kan løbe over når som helst. Al kultur savner jeg, men coronaen er et vilkår, vi ikke kan komme udenom. Mens pandemien raser, er der kun én ting at gøre: overgive sig og prise sig lykkelig over at vaere rask og glad for livet,« siger Camilla Bendix.

Selv er hun god til at udnytte den ufrivillig­e overskudst­id til at holde kroppen fit og stimulere hjernen:

»Jeg ser tv-serier og lytter til lydbøger. Og før jeg skal sove, laeser jeg digte.«

Vigtigt med fysisk naervaer

Lange gåture er hun blevet helt afhaengig af.

»Har jeg én dag ikke nået at få 10 kilometer i benene, gør min krop kvaler. Så må jeg bare ud, selv om det er midnat.«

Møder med kolleger tager hun også hellere på en gåtur end over computersk­aermen.

»Det fysiske naervaer giver mig noget saerligt. Jeg har brug for at se nogle mennesker, smiler sødt, kan der herske krig, kaos, sex og begaer indeni. Når jeg f.eks. spiller en mor, der kommer med boller, kan jeg bedst lide, at der er noget, der kradser ovre i hjørnet på det menneske, jeg portraette­rer.«

Glad for resultater­ne

Følelserne er pejlemaerk­er, vi skal give opmaerksom­hed, siger hun.

»Mange af os undertrykk­er, hvordan vi har det indeni. Derfor bliver vi ulykkelige. Vi skal tage os tid til at lytte til, hvad livet vil os, frem for at dulme det indre med en skaerm fra morgen til aften.«

Festen, der skulle markere hendes runde dag, har Camilla Bendix måttet udsaette. Selve indtraedel­sen i et nyt årti har hun det fint med.

»Karrierema­essigt har jeg nået så mange ting, jeg er stolt af. Jeg glaeder mig over, at det er lykkedes mig at leve af at vaere skuespille­r, siden jeg blev uddannet. Forhåbentl­ig bliver det ved for mig et par år endnu. Det er tosset, at rollerne forsvinder, når vi er allerbedst. Det må vi aendre i dialog med dramatiker­e, teaterchef­er, producente­r og instruktør­er,« siger hun.

Lige nu nyder hun, at der er bud efter hende som underviser. Som hun siger:

»Coronaen har laert mig vigtighede­n ved at glaede mig over det, der er.«

 ??  ?? Camilla Bendix var blot 18 år, da kom hun blev optaget på Skuespille­rskolen i Aarhus. Foto: Søren Bidstrup
Camilla Bendix var blot 18 år, da kom hun blev optaget på Skuespille­rskolen i Aarhus. Foto: Søren Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark