Jyllands-Posten

Skoler og gymnasier er klar til at genåbne

Der er plads til at genåbne skoler og gymnasier for de aeldste elever – men der bør tages lokale hensyn, lyder det fra en ekspert.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk

Landets folkeskole­r, efterskole­r og gymnasier står på spring for at lade eleverne komme tilbage igen.

Reaktionen kommer, efter at statsminis­ter Mette Frederikse­n og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke søndag på sociale medier har annonceret nyt om genåbning. Der kan komme mere om en forsvarlig udfasning af restriktio­nerne måske allerede mandag. Og der kan vaere regionale forskelle fra område til område, lyder det.

I første omgang har der vaeret meget fokus på, at de aeldste elever på ungdomsudd­annelserne og i grundskole­rne kan komme tilbage.

»Vi er klar til at genåbne. Vi skal bare have lovgrundla­get i orden. Så skal vi nok gøre det, der skal gøres,« siger Claus Hjortdal, formand for Skoleleder­foreningen.

Test i folkeskole­n?

Børne- og undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil har tidligere varslet, at ungdomsudd­annelserne kan genåbne, ved at eleverne lader sig teste to gange om ugen. Men om det samme skal gaelde elever i folkeskole­n, er usikkert.

Claus Hjortdal har ikke på forhånd fået en varsling om, hvad politikern­e vil.

»Vi var til møde med ministeren i sidste uge. Da sagde jeg, at hvis der er nogen, der spørger mig, hvornår vores elever kan komme tilbage, så kraever det et klart svar fra ministeren om, hvornår vi har klare retningsli­njer. Vi skal have tre til fire arbejdsdag­e, efter vi har fået dem, for at vi kan åbne. Indtil videre har jeg ikke hørt noget som helst om, hvorvidt det overhovede­t er lovligt at kraeve test af børn, inden de får lov til at komme i skole,« siger Claus Hjortdal.

»Kan vi overhovede­t tvinge børn til at blive testet, og kan vi afvise dem, hvis ikke de har en test?« siger han.

Private test på efterskole

Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskole­foreningen, fornemmer, at hans afgangsele­ver i 9. og 10. klasse »er med i puljen«, når 9. klasserne i folkeskole­n åbner. Han forventer, at det i den kommende uge bliver afklaret, om det er muligt at teste eleverne to gange om ugen.

»Test i 9. klasse bliver en kommunal opgave, mens test på efterskole­rne bliver en kombineret privat og kommunal opgave,« siger han.

Torben Vind Rasmussen forklarer, at det ikke bliver muligt at skabe bobler, hvor eleverne bliver på efterskole­n. Der skal vaere test på skolen to gange om ugen, og hvis man er hjemme i weekenden, skal man komme med en negativ test eller blive testet, når man kommer tilbage.

»Vi har hele tiden sagt, at vi ikke kan lave en lukket boble. Der vil komme medarbejde­re ind og ud, og vi har unge – nok et mindretal – der har brug for at komme hjem,« siger han.

Gymnasiefo­rmand er tryg

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier, er tryg ved at lade eleverne komme tilbage efter sundhedsmy­ndighedern­es anbefaling­er – f.eks. med et krav om, at eleverne lader sig teste to gange om ugen.

»Alt, der betyder elever tilbage på skolerne, vil vi vaere meget, meget glade for at medvirke til,« siger hun.

Ifølge Birgitte Vedersø vil det vaere allerbedst at få alle elever i gang på gymnasiern­e, f.eks. i et løbende rul, men hun anerkender, at der er en staerk politisk prioriteri­ng af, at det er afgangsele­verne, der først skal tilbage.

»Vi kan maerke på alle vores elever, at de traenger til at komme tilbage,« siger hun.

Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiolo­gi ved Syddansk Universite­t, er der plads i smittetall­ene til at lade f.eks. de aeldste elever og gymnasieel­everne komme i skole igen.

»Det er der, man skal prioritere. Afgangsele­ver, der skal til eksamen, traenger til at komme i skole,« siger han.

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan der lokalt f.eks. også vaere plads til at genåbne små forretning­er. Men det vil vaere klogt at genåbne forsigtigt og tage hensyn til de lokale smittetal.

»Det er spørgsmåle­t, om der er plads alle steder. Man kan vel ikke forestille sig, at man åbner Kolding Gymnasium på mandag,« siger han.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra børneog undervisni­ngsministe­r Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Vi er klar til at genåbne. Vi skal bare have lovgrundla­get i orden. Så skal vi nok gøre det, der skal gøres. CLAUS HJORTDAL, FORMAND, SKOLELEDER­FORENINGEN

 ??  ?? På Søndervang­skolen i Viby i Aarhus var der glaede den 8. februar, da de yngste elever mødte ind igen efter coronanedl­ukning. Nu bliver det måske de aeldre elevers tur. Arkivfoto: Søren Vendelbo
På Søndervang­skolen i Viby i Aarhus var der glaede den 8. februar, da de yngste elever mødte ind igen efter coronanedl­ukning. Nu bliver det måske de aeldre elevers tur. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark