Jyllands-Posten

Facebook må til lommerne

-

Når DR spiller en sang, når et billede bringes i en avis, en bog eller haenges op på en udstilling, når en artikel bruges i en anden sammenhaen­g, end den er blevet til i, så betales der for det. Det er såre simpelt og kaldes ophavsret og er en helt afgørende grundsten i kulturøkon­omien.

Det er imidlertid ikke noget, det sociale medie Facebook frivilligt har taenkt sig at acceptere. Derfor er det uhyre vigtigt, at kulturmini­ster Joy Mogensen siger, at Danmark nu vil slutte sig til Australien og Canada og indføre lovgivning, der skal tvinge Facebook til at betale nyhedsmedi­er for de historier, som deles på Facebook.

I Australien fik meldingen om den nye lov, som ventes vedtaget i denne uge, onsdag Facebook til – midt under en pandemi, hvor det er afgørende, at alle nyhedskana­ler er åbne – at blokere alle australske nyhedsmedi­er. Meldingen fra øriget lyder nu, at der er opblødning på vej, og at Facebook viser interesse for at forhandle. Det aendrer imidlertid ikke ved, at mediet nåede at vise sit sande og brutale ansigt, der intet ansvar føler for andet end egen bundlinje. Det er blevet afsløret før og er kun blevet vist her igen.

Vi har måske vaeret for naive for laenge, sagde Joy Mogensen i weekenden til Berlingske. Hun satte ved samme lejlighed spørgsmåls­tegn ved Facebooks demokratis­ke sindelag og sagde, at enten forstår Facebook ikke nyhedsmedi­ernes betydning for det demokratis­ke samfund, eller også er Facebook ligeglad. Ligegyldig­t hvad forklaring­en er, er det på tide, at der gøres noget, og forhåbentl­ig vil de australske og danske initiative­r blive fulgt af lignende lovinitiat­iver i resten af EU og USA. For Facebook eksisterer, i den grad endda, og er sammen med søgemaskin­en og nyhedstjen­esten Google, som i øvrigt også er omfattet af det australske lovforslag, de absolut største medier i verden i dag.

Det er laenge siden, at danske nyhedsmedi­er var hinandens vaerste konkurrent­er. Der konkurrere­s stadig, naturligvi­s, men der er ingen tvivl om, at den største trussel i dag kommer fra tech-giganterne, der med deres grasserend­e kannibalis­ering af mediemarke­derne med profit som eneste styrende princip ser stort på demokratis­ke og publicisti­ske principper. Ét er deres manglende lyst til at tage ansvar som udgiver, med henvisning til at der blot er tale om en platform, noget andet deres skatteundd­ragelse og uvilje til at respektere almindelig ophavsret.

Enorme summer i annonceoms­aetning er flyttet fra de traditione­lle, uafhaengig­e medier til de sociale medier, bl.a. fordi de nyhedshist­orier, som deles, er med til at skabe den trafik, som tiltraekke­r annoncører. Derfor er det kun rimeligt, at de traditione­lle medier påpeger deres ophavsret og kraever sig betalt for det arbejde, de har betalt deres journalist­er for at udføre.

Det har Facebook hidtil naegtet at acceptere; mediet har dermed endnu en gang vist, at det ikke bare er en hyggelig platform for kattevideo­er og ferieminde­r, men en skruppellø­s spiller på et sårbart og vigtigt marked.

For at få dem til at indse deres ansvar og konsekvens­erne af deres adfaerd er lovgivning åbenbart nødvendig. De svaerdslag, som finder sted, kan forhåbentl­ig vaere med til at skabe en ny balance til gavn for både medieøkono­mien og demokratie­t. Men med kulturmini­sterens ord vil det vaere naivt at tro, at kampen for at få Facebook til at indse, at det også har et ansvar for sammenhaen­gskraft og demokrati, slutter her. Den er nok snarere lige begyndt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark