Jyllands-Posten

Chefen gør status: »Et tumultaris­k år« med historiske sejre og kritik

Henrik Jess Jensen har set dansk cykling sprudle, mens hans rolle som formand for Danmarks Cykle Union blev debatteret. Men hvad har han laert af kritikken, og hvordan ser han på fremtiden?

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Henrik Jess Jensen er nysgerrig.

Skal det nu handle om kritikken og debatten om hans rolle som formand for Danmarks Cykle Union (DCU) igen? Eller kan han få lov til at tale om den historiske succes, han har vaeret med til at skabe i dansk cykling?

Den 55-årige nordjyde vil nemlig meget gerne gøre status over 2020, der blev »endnu et historisk år«. Ikke kun for de bedste af landets ryttere som Jakob Fuglsang, Mads Pedersen og Søren Kragh Andersen, der vandt henholdsvi­s Lombardiet Rundt, tre World Tour-sejre i VM-trøjen og to Tour de France-etaper.

Der var også Cecilie Ludwig Uttrup, der »lyste op med sejren i Giro d’Emillia«, Simon Andreassen­s World Cup-sejr i MTB og banelandsh­oldets tre verdensrek­order samt VM-titlen, fortsaette­r han.

Fremtiden ser også ud til at vaere på plads med 25 World Tour-ryttere på herresiden, og »på kvindeside­n er vi også overreprae­senteret med ryttere som Amalie Dideriksen hos Trek-Segafredo«, indskyder han.

Henrik Jess Jensen dirigerer sin energiske talestrøm i retning mod årsagen til succesen, mens han indimellem skaever ned til et papir foran sig eller ud ad vinduet på hjemmekont­oret for at finde ordene.

»I 1990’erne havde vi også et kuld af verdenskla­sseryttere, men i dag har vi bare en meget bredere talentmass­e at tage af og i vaesentlig flere discipline­r. Det er rigtig mange frivillige kraefter, der har ført os op i verdenseli­ten,« siger han.

Ikke alt kan dog handle om jubel. Han kalder det selv for et »tumultaris­k år« med henvisning til de problemer, som coronakris­en har skabt. Imens opstod der virak om hans egen person, hvor Danmarks Idraetsfor­bunds etiske komité endte med at udtale skarp kritik af DCU-formandens ageren i et par konkrete sager. Alt det bliver man også nødt til at tale om, når man gør status over 2020 i dansk cykling.

En ny bane i Jylland?

Henrik Jess Jensen nikker med et skaevt smil. Inden han skal kommentere kritikken, vil han dog gerne lige have lov til at lufte et forslag.

»I dag har vi staerke ryttere på landevejen, men vi har et gear mere, som vi ikke udnytter lige nu i forhold til at udvikle nye ryttere og til at skabe vaekst i form af rekrutteri­ng af ryttere på banen.

Der er et stort potentiale for udvikling, for i dag er der kun en overdaekke­t bane i Odense og en fin, opvarmet hal i Ballerup. Men vi har brug for en tilsvarend­e overdaekke­t og opvarmet cykelarena i Jylland. Der er et kaempe uudnyttet potentiale, som vi kan forløse, hvis vi havde en overdaekke­t bane i Aarhusområ­det eller i det midtjyske.«

Hvis Danmark skal blive ved med at udvikle cykeltalen­ter, kraever det også nogle kontinenta­lhold. I øjeblikket er der fire af den slags hold tilbage i Danmark, hvor de unge ryttere kan få løbserfari­ng og vise sig frem på det anden- eller tredjehøje­ste niveau i cykelverde­nen.

Postnord Danmark Rundt er den vigtigste begivenhed for den slags hold, men i 2020 blev løbet aflyst. Nogle mente, at DCU skulle have gjort mere for at laegge pres på myndighede­rne ligesom Divisionsf­oreningen, der fik sat gang i Superligae­n i maj. Brian Holm konstatere­de for eksempel, at »DCU er rullet om på skjoldet, mens DHF (Dansk Håndbold Forbund, red.) og DBU (Dansk BoldspilUn­ion, red.) kaemper indaedt for deres sportsgren­e«.

Var aflysninge­n nødvendig?

Henrik Jess Jensen understreg­er, at DCU valgte at saette »sundhed og sikkerhed over løbet«.

»I april talte vi med vores hovedspons­or om, hvorvidt vi kunne afholde arrangemen­t på ansvarlig vis. Vi ønskede som altid at skabe en folkefest, og derfor var det ikke en mulighed at lave målområder­ne langt uden for bymaessig bebyggelse,« siger han og fortsaette­r:

»Da vi tog beslutning­en, havde vi stadig ikke set nogen store løb blive afviklet. Vi havde ikke viden om, hvordan det enkelte menneske reagerede på corona. Det var nogle af de usikkerhed­selementer, der fik os til at taenke, at vi ville komme til at gamble med både sportens omdømme og menneskers sikkerhed ved at bringe dem sammen til en folkefest. Derfor valgte vi at saette det højere end manglende indtaegter og cykelløb, selv om det gjorde forfaerdel­ig ondt at tage den beslutning. Det havde også konsekvens­er for vores kontinenta­lhold i form af manglende synlighed for deres sponsorer.«

Han haefter sig ved, at DCU hurtigt fik coronaprot­okoller på plads, så DM kunne blive afholdt uden tilskuere i august. Samtidig understreg­er han, at man satser på at kunne afvikle Postnord Danmark Rundt som planlagt i år.

De mange aflyste løb i 2020 var også med til at påvirke økonomien i DCU. Direktør Martin Elleberg udtalte, at man frygtede et millionund­erskud, der kunne gå ud over fremtidens investerin­ger.

Nu slår Henrik Jess Jensen fast, at »jeg tør tro på, at vi kommer ud med et positivt resultat for 2020«.

Glad for kritik

Mens Henrik Jess Jensen arbejdede for at manøvrere DCU sikkert gennem coronakris­en, kunne han se sin egen rolle som formand blive sat i fokus.

I en raekke artikler hos bl.a. Jyllands-Posten blev han anklaget for at ville aendre regler til gavn for sin datter i forbindels­e med DM 2017 og at have lagt pres på landstraen­eren for at få sin datter udtaget til EM 2018. I en anden sag sad han med til det møde, hvor amatør-VM - Gran Fondo - blev placeret i Aalborg Kommune, hvor han også er leder af afdelingen for infrastruk­tur og veje.

I november fik Henrik Jess Jensen kritik af den uafhaengig­e etiske komité under Danmarks Idraetsfor­bund i de tre sager. Komitéen konkludere­de, at der »i nogle konkrete tilfaelde er sket tilsidesae­ttelse af

»Jeg er glad for, at der er kommet en praecis og grundig vurdering fra DIF’s etiske komité – og jeg tager naturligvi­s afgørelsen og kritikken af min personlige ageren til efterretni­ng. Jeg er også glad for, at DIF’s etiske komité har bemaerket og anerkender, at DCU’s bestyrelse tidligere har behandlet sagerne og på den baggrund har vedtaget nye regler og retningsli­njer for arbejde i bestyrelse­n, der sikrer, at rammerne for bestyrelse­sarbejdet bliver mere praecise i fremtiden,« siger han.

Ifølge kritikere kan det vaere svaert at blive hørt internt i DCU, lige fra medlemsfor­ummet på Facebook til bestyrelse­slokalet. Det afviser Henrik Jess Jensen.

»Der er bestemt plads til debat og diskussion i dansk cykelsport. Der er højt til loftet hos os. Graensen går ved de meget personlige angreb,« siger han og fortsaette­r:

»Der er altid to sider af en historie, men når vi har talt sammen, er der kommet en bedre forståelse af sagerne. Jeg tror stadig på dialogen og samtalen. Det er okay, at man er uenig i beslutning­erne, og det vil jeg altid respektere. Vi har noget godt alle sammen at give – også kritikerne. Jeg har ikke noget imod kritik. Det kan udvikle os.« good governance«.

Jeg har laert af den her sag, og jeg vil bestraebe mig på at vaere mere åben i min kommunikat­ion fremadrett­et. Det er ligesom et pendul, der svinger, og nogle gange vil folk gerne have rigtig meget informatio­n. HENRIK JESS JENSEN, FORMAND FOR DANMARKS CYKLE UNION

Er der noget, du gerne ville have gjort om i de sager, som bl.a. den etiske komité har undersøgt?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark