Jyllands-Posten

Udpensle sine skattebeta­linger: om mere transparen­s på skatteområ­det«

-

medarbejde­re, lønninger, vaerdien af aktiverne, gaeld samt skattebeta­linger i landet.

Hvad har udløst beslutning­en om at lave en detaljeret rapporteri­ng af jeres skatteforh­old?

»Selskabers skattebeta­linger er højt på agendaen og bliver drøftet og debatteret rigtig meget. Vi vil gerne deltage i den debat og fortaelle om, hvad vi gør, og hvilke tiltag som fungerer godt, og hvilke der kan ramme skaevt, hvis man gerne vil introducer­e ny lovgivning. Men vi kan kun vaere en trovaerdig deltager i samfundsde­batten, hvis vi også fortaeller, hvordan vi gør, og hvordan vi forholder os til tingene,« siger Karl Berlin.

Oplever I et større pres fra politisk side og fra befolkning­ens side for, at I og erhvervsli­vet generelt skal vaere mere gennemsigt­ige på skatteområ­det?

»Ja, generelt er der et drive, både politisk og blandt ngo’er og investorer, hvor vi nu ser et ønske om mere transparen­s på skatteområ­det.«

Sidste år endte Lagkagehus­et i orkanens øje, da selskabet søgte om lønkompens­ation i forbindels­e med coronakris­en. Bagerkaede­n er ejet af to kapitalfon­de, som er registrere­t i hvert sit skattely, og beskyldnin­ger om skattefint­er vendte brat folkestemn­ingen imod virksomhed­en.

»Skattelovg­ivningen — isaer den internatio­nale skattelovg­ivning — er uhyre komplicere­t og kompleks. Jeg kan sagtens forstå, hvis man ikke ønsker at fortaelle så meget, for det er så nemt at blive misforståe­t. Men vi taenker lidt omvendt, at lige praecis fordi det er så komplicere­t og komplekst, så er det vigtigt at fortaelle om det for at få debatten til at foregå på et oplyst grundlag,« siger Karl Berlin.

I har selv en skattesag, hvor Skattestyr­elsen har rejst et krav på 6,6 mia. kr. i en sag om transfer pricing. Har den sag vaeret med til at give anledning til, at I har valgt at vaere gennemsigt­ige i skatterapp­orteringen?

»Nej, det har den faktisk ikke. Men vi har også på det område ageret i henhold til vores politik og fortalt ret detaljeret om, hvad skattesage­n handler om, og hvad Skattestyr­elsen mener, og hvorfor vi er uenige.«

Grundlaegg­ende mener de danske skattemynd­igheder, at Ørsted skulle have betalt langt mere i skat til den danske statskasse i forbindels­e med udviklinge­n af de to britiske havvindmøl­leparker Walney Extension og Hornsea 1. Øget åbenhed om skattebeta­linger betyder ifølge Karl Berlin ikke nødvendigv­is faerre skattesage­r.

Til gengaeld mener han, at Ørsteds øgede gennemsigt­ighed kan stille koncernen bedre i debatten om, hvordan reglerne skal skrues sammen i spørgsmål om dobbeltbes­katning og graenseove­rskridende tvister. Og så er der endnu en fordel ved at vaere åben.

»Jeg tror, at man generelt undgår at blive mistaenkel­iggjort for, hvad man muligvis gør eller ikke gør, hvis man laegger alle kort frem.«

I Ørsteds årsrapport kan man finde skattebeta­lingerne udpenslet på ni lande, blandt andet Storbritan­nien, hvor skattebeta­lingerne er en hel del mindre end i Danmark, også hvis man tager højde for antallet af medarbejde­re.

Risikerer I at havne i offentlig kritik i visse lande, fordi alle nu kan følge med i, hvor meget I betaler hvor?

»Nej, men man kan jo aldrig vide, hvad folk kan sige om det, men tabellen med land for land-rapporteri­ng står ikke for sig selv. Vi fortaeller også, hvorfor billedet ser ud, som det gør. Hvorfor har vi ikke betalt så meget i skat historisk i Storbritan­nien, trods den store forretning vi har derovre? I rapporten viser vi, hvor meget vi har investeret, og hvordan det fungerer med sambeskatn­ing og de skattemaes­sige afskrivnin­ger,« siger Karl Berlin, der peger på, at de tunge investerin­ger i Storbritan­nien også skubber skattebeta­lingerne frem til et senere tidspunkt.

Et af de flittigt brugte argumenter for ikke at offentligg­øre skattebeta­lingerne på landenivea­u er, at det afslører forretning­skritiske informatio­ner, som man helst ikke vil have sine konkurrent­er til at følge med i.

Er der ikke noget om snakken?

»Ikke for os. Der har vi vurderet, at de oplysninge­r, vi deler, ikke for os er forretning­skritisk informatio­n.«

Er det muligt for os at få en kopi af den kendelse, I har fået fra myndighede­rne i forbindels­e med skattesage­n?

»Nej, det er det desvaerre ikke. Den indeholder til gengaeld rigtig meget forretning­skritisk informatio­n.«

Så der stopper jeres gennemsigt­ighed?

»Yes.«

 ??  ?? »Vi betaler faktisk den skat, vi skal, i de rigtige lande til den rigtige tid. Det vil vi gerne fortaelle om,« siger Karl Berlin, skattechef i Ørsted.
Foto: Ørsted
»Vi betaler faktisk den skat, vi skal, i de rigtige lande til den rigtige tid. Det vil vi gerne fortaelle om,« siger Karl Berlin, skattechef i Ørsted. Foto: Ørsted

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark