Jyllands-Posten

Svensk momssvinde­lsag for milliarder har tråde til Danmark

Ifølge de svenske myndighede­r har danskere medvirket til svindel for 2 mia. kr. med mobiltelef­oner. Danske firmaer er samtidig brugt i den formodede momskarrus­el.

- NIELS SANDØE JETTE AAGAARD niels.sandoe@finans.dk jette.aagaard@finans.dk

En person med dansk og svensk statsborge­rskab er tiltalt i Sveriges hidtil største sag om momssvinde­l med bl.a mobiltelef­oner. I alt omfatter sagen mulig momssvig for 2 mia. kr. Telefonern­e fra svindlen blev ifølge det svenske efterforsk­ningsmater­iale afsat ved handler med flere danske firmaer.

Jyllands-Posten og dagbladet Informatio­n har fået adgang til flere tusinde sider efterforsk­ningsmater­iale i sagen. Materialet viser, at flere danske personer har spillet aktive roller i den påståede svindel. Den svenske anklagemyn­dighed har over for statsmedie­t SVT kaldt sagen »et angreb på Sverige«.

Kernen i det påståede svindelnum­mer er mobiltelef­oner, der blev importeret til Sverige fra bl.a. Albanien. Efter en raekke handler i Sverige endte mobiltelef­onerne i bl.a. Danmark, Tyskland og Holland. Kaeden af handler indgår i sagen, hvor de svenske myndighede­r mener sig unddraget for 2 mia. kr., bl.a. fordi de påståede svindlere kraevede momsen refunderet, da telefonern­e blev eksportere­t.

»I store svindelsag­er sørger man for, at varerne handles gennem flere lande. Det gør man for at maskere det, og fordi man ved, at det internatio­nale kontrolsam­arbejde ikke er saerligt effektivt. Det betyder også, at der sagtens kan ligge krav i Danmark, Tyskland og Holland i en sag som denne,« siger Søren Engers Pedersen, momsdirekt­ør hos rådgiver- og revisionsh­uset Baker Tilly.

Den danske skattestyr­else kan ikke udtale sig om konkrete sager, men oplyser, at man »er bekendt med det svenske sagskomple­ks og bistår de svenske myndighede­r, i det omfang der er brug for det«.

Naegter sig skyldig

Identitete­n på den dansksvens­ke mand tiltalt i sagen er redaktione­n bekendt. Manden, der bor i det sydlige Sverige, naegter sig skyldig. Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar via mandens advokat.

Flere steder i den korrespond­ance, som de svenske myndighede­r har haft adgang til, kaldes manden »danskeren«. Ifølge myndighede­rne har han orkestrere­t flere led i den påstået svigagtige kaede af handler med bl.a. mobiltelef­oner og iptelefoni, der tilsammen blev til en momskarrus­el.

I retten står den dansksvens­ke mand bl.a. tiltalt for grov hvidvask, for at have udskrevet falske fakturaer for mere end 100 mio. kr. og for at have forsøgt at snyde den svenske statskasse ved uretmaessi­gt at traekke et millionbel­øb fra i moms.

Omvendt betalingsp­ligt

Momssvinde­l med mobiltelef­oner er endnu muligt i Sverige, fordi landet — i modsaetnin­g til bl.a. Danmark og de fleste andre EU-lande — ikke har princippet om såkaldt omvendt betalingsp­ligt.

Normalt er det saelgeren af en vare, der opkraever moms og skal afregne denne med skattemynd­ighederne, mens køberen har mulighed for at traekke momsen fra i sit regnskab. Men sådan er det ikke for mobiltelef­oner, tablets og andet elektronik i Danmark. Her gaelder den omvendte betalingsp­ligt, hvor det er køberen af f.eks. mobiltelef­onerne, der har ansvaret for afregning af moms med skattemynd­ighederne.

Ordningen blev indført tilbage i 2014, efter at den danske statskasse havde vaeret udsat for storstilet momssvinde­l med mobiltelef­oner.

Den 1. april 2021 lukker Sverige så hullet og indfører ligeledes omvendt betalingsp­ligt.

Richard Ainsworth, der er internatio­nal momseksper­t og konsulent for politi- og skattemynd­igheder verden over, er staerkt kritisk over for den svenske enegang. Han betegner hullet som »finanspoli­tisk selvmord« og sammenlign­er den svenske langsommel­ighed med at »gå ud i en snestorm med bukserne nede«.

»Der er intet indtaegtst­ab, der er ingen omkostning­er for skatteadmi­nistration­en og ingen omkostning­er for skatteborg­erne. Det er til at administre­re og har vist sig 100 pct. effektivt til at stoppe denne form for svindel i EU,« siger han.

Opererer i mange lande

Centralt i den svenske sag står en af verdens største distributø­rer af mobiltelef­oner, firmaet Brightstar, der opererer i mere end 30 lande.

Brightstar er blevet mødt med et krav på 175 mio. kr. af de svenske skattemynd­igheder for at have vendt det blinde øje til eller medvirket til den formodede svindel med mobiltelef­oner.

»Skattevaes­enets udredninge­r viser, at I har taget en aktiv eller i det mindste en medvidende passiv deltagelse i bedragerie­t/planen,« hedder det i en afgørelse fra de svenske skattemynd­igheder.

Skattevaes­enets udredninge­r viser, at I har taget en aktiv eller i det mindste en medvidende passiv deltagelse i bedragerie­t/planen. DE SVENSKE SKATTEMYND­IGHEDER I BREV TIL BRIGHTSTAR

dukterne var bl.a. Apple-produkter, der oprindelig var indkøbt i Albanien og Slovakiet og importeret til Sverige.

Ifølge anklageren­s dokumenter skete den formodede svindel med momsen ved, at de importered­e telefoner blev handlet mellem en raekke af de anklagedes selskaber, inden de blev reeksporte­ret til Danmark. Herefter blev den svenske moms, der reelt aldrig var betalt, refunderet.

I Danmark var det dog oftest ikke Jolumar, der afsatte telefonern­e. Det var i stedet Brightstar.

Blandt de leverancer, som Brightstar aftog fra Jolumar, var bl.a. Apple-mobiler til en vaerdi af 22 mio. kr., der blev leveret til den dansk-tyske milliardvi­rksomhed Wortmann Nordics i Padborg. Wortmann Nordics distribuer­er smartphone­s, tablets og forbrugere­lektronik til forhandler­e og grossister i Skandinavi­en.

Men Wortmann Nordics kender ikke til den svenske momssvinde­lsag, som Brightstar er involveret i.

Tager sagen alvorligt

»Det er først nu med din henvendels­e, at vi hører om beskyldnin­gerne mod Brightstar i Sverige. Brightstar er en af verdens fem største distributø­rer af mobiltelef­oner, som vi har haft som en mangeårig pålidelig partner. Set fra dagens perspektiv vil vores endelige beslutning om yderligere samarbejde først blive truffet, når situatione­n er afklaret. Men det er en sag, som vi tager alvorligt,« fastslår adm. direktør Marco Brüning fra Wortmann Nordics.

Den svenske sag blotlaegge­r i det hele taget taette forbindels­er mellem Brightstar og Jolumar. Faktisk oplevede en dansk kunde, at han kontaktede Brightstar i Sverige for et tilbud, men i stedet blev ringet op af Jolumardir­ektøren.

Det fremgår af en mailkorres­pondance og bekraeftes af den danske kunde.

»Jeg havde henvendt mig til Brightstar i Sverige for at høre, om de havde nogle gode tilbud. Så endte det med, at jeg blev ringet op af direktøren (navn redigeret ud, red.) fra et helt andet firma. Det undrede mig selvfølgel­ig lidt, men igen, det er jo sådan noget, som sker,« siger direktør Jonathan Schrøder fra Hifihandel ApS.

Hifihandel ApS købte 1.686 iPhones for 426.170 kr. og hørte aldrig fra Jolumars direktør igen.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med såvel Brightstar­s danske landechef som koncernens nordiske salgschef, der ikke ønsker at kommentere.

Ligeledes har Jyllands-Posten forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Brightstar­s nordiske chef og fra forsvarere­n for direktøren i Jolumar.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark