Jyllands-Posten

Sammenslut­ningen af Danske Småøer opfordrer til lempeliger­e lovgivning

Regeringen giver med den ene hånd, men spaender ben for udviklinge­n på småøer med den anden, lyder kritikken fra interesseo­rganisatio­n for de danske småøer.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Udfordring­en med en stigende gennemsnit­salder og mangel på lejlighede­r på Tunø ligner andre danske småøers. Mens det på Tunø er en naesten totalfredn­ing, der i første omgang hindrer byggeri af nye lejelejlig­heder, er det andre steder planloven, strandbesk­yttelsesli­njen eller kystnaerhe­dszonen, som stiller sig hindrende i vejen for byggeri.

Det fortaeller Lise Thillemann Sørensen, sekretaria­tsleder i interesseo­rganisatio­nen Sammenslut­ningen af Danske Småøer, som opfordrer til, at man indtager en mere lempelig holdning.

Kystnaerhe­dszonen daekker alle småøer og indikerer, at man skal fare med lempe, når man ønsker at bygge. Strandbesk­yttelsesli­njen er noget mere restriktiv og forhindrer byggeri 300 meter fra strandkant­en.

»Den gør det svaert for mange øer at udvikle sig. Ikke kun i forhold til boliger, men også udvikling af erhverv,« siger Lise Thillemann Sørensen og forklarer, at man f.eks. har store problemer på Venø, som er en lang og smal ø, hvor de to strandbesk­yttelseszo­ner naesten møder hinanden.

Giver med den ene hånd

Mange øer oplever i øjeblikket, forstaerke­t af coronakris­en, en øget interesse fra folk, der ønsker at flytte til øerne. Og fordi det samtidig er vanskeligt at låne til køb på øer, er ønsket om lejelejlig­heder også stort.

Der er bare ikke saerlig mange lejebolige­r på øerne, og de, der er, er lejet ud. Af samme grund har regeringen afsat midler til at hjaelpe med at etablere boliger på de danske øer. Den 1. januar åbnede puljen, som støtter byggeri af almene boliger på øer med ca. 400.000 kr. per bolig.

»Det er et generelt ønske at få mulighed for at bo på den måde på øerne. Og derfor er vi også glade for, at regeringen har afsat midler til at hjaelpe med det. Men på en eller anden måde bliver der givet med den ene hånd og spaendt ben med den anden i forhold til diverse regler. Jeg er spaendt på, hvordan vi kan få det løst,« siger Lise Thillemann, der opfordrer til en mere helhedsori­enteret tilgang.

»Det er vores opfordring, at hvis både projektmag­er, repraesent­anter på øen og kommunen synes, det er et godt projekt, så burde man kunne få dispensati­on,« siger hun og forklarer, at udfordring­en typisk er frygten for, at afgørelser danner praecedens på andre øer, så der så at sige åbnes en ladeport.

»Det er ikke sådan, at vi bare ønsker, at de her zoner bliver ophaevet. Vi ønsker jo ikke, at der skal opføres højhuse eller fancy hoteller. Men lovgivning­en er meget restriktiv­t og gør det svaert at udvikle på øerne,« siger hun.

I Sammenslut­ningen af Danske Småøer ønsker man sig, at der bliver lempet lidt på restriktio­nerne og kigget på ansøgninge­r fra sag til sag.

I øjeblikket pågår der et arbejde med at revidere planloven – et arbejde, som Lise Thillemann afventer med spaending. Hun håber, at det vil favne den problemati­k om småøer, som hun naevner, og efterspørg­er en ordning, der ser mere helhedsori­enteret på udviklinge­n af øerne i Danmark.

Det er ikke sådan, at vi bare ønsker, at de her zoner bliver ophaevet. Vi ønsker jo ikke, at der skal opføres højhuse eller fancy hoteller. LISE THILLEMANN SØRENSEN, SEKRETARIA­TSLEDER, SAMMENSLUT­NINGEN AF DANSKE SMÅØER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark