Jyllands-Posten

S: Demokratis­amtaler er en god idé trods risiko for løgn

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Det er vigtigt at saette fokus på danske vaerdier, før man giver statsborge­rskab. Også selv om nogle måske lyver.

Det mener Socialdemo­kratiet, som åbner for Venstres forslag om demokratis­amtaler, der har til formål at afskaere folk fra dansk statsborge­rskab, hvis de ikke har danske vaerdier.

»Det italesaett­er et problem. Og så er jeg med på, at man altid kan have nogen, der lyver. Men at man highlighte­r og italesaett­er det og fortaeller, hvad man forventer af folk og spørger ind til det – det tror jeg helt sikkert, man kan fange nogen med,« siger indfødsret­sordfører

Lars Aslan Rasmussen (S).

Forslaget indgår i de igangvaere­nde forhandlin­ger om indfødsret, og ifølge Aslan afhaenger regeringen­s endelige stilling blandt andet af, om det er praktisk muligt. Embedsmaen­d er ved at undersøge erfaringer fra udlandet, tilføjer han.

Eksperter i afhøring sagde mandag i Jyllands-Posten, at det er vanskeligt at kontroller­e, om folk siger sandheden om deres holdninger, fordi tanker er svaere at bevise og modbevise.

»Det er ikke muligt ud fra en verbal forklaring at vurdere, om det, man får at vide, er løgn,« lød det eksempelvi­s fra Kristina Kepinska Jakobsen, lektor på Politihøjs­kolen i Oslo, som selv er dansk.

Lars Aslan Rasmussen siger, at folk også kan lyve, hvis de er til jobsamtale og f.eks. bliver spurgt, om de kommer til tiden. Men alene spørgsmåle­t saetter fokus på, at »det er en virksomhed, der rigtigt gerne vil have, at man kommer til tiden og passer sit arbejde«. På samme måde kan demokratis­amtaler saette fokus på, at religion ikke skal stå over grundloven.

»Det kan også vaere, at der er nogen, der taenker: ”Måske er det statsborge­rskab ikke noget for mig, hvis det med religion er så vigtigt. Så er jeg egentlig glad for bare at have mit tyrkiske statsborge­rskab og bo i Danmark”. Men selvfølgel­ig er jeg med på, at der er rigtigt mange, der kan lyve,« siger Aslan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark