Jyllands-Posten

Partier er i tvivl om den nye epidemilov helt frem til målstregen

Mindre end et døgn før Folketinge­t skal vedtage en ny og omfattende epidemilov, er der skabt så meget usikkerhed om dens konsekvens­er og raekkevidd­e, at et politisk flertal vil revidere den allerede til efteråret. »Det er som at tegne en brandforsi­kring,

- MICHAEL HJØLLUND ANDERS REDDER MADS BONDE BROBERG michael.l.hjollund@jp.dk anders.redder@jp.dk mads.bonde@jp.dk

Da forgaenger­en blev vedtaget, skete det i al hast. Tidsplanen var presset til det yderste. Lovgrundla­get bag den nationale nedlukning, som statsminis­ter Mette Frederikse­n annoncered­e på et nu berømt pressemøde den 11. marts, blev stemt igennem Folketinge­t på under et døgn.

Den skulle vaere vedtaget, før den 12. marts var omme. Det skete 13 minutter i midnat.

Tirsdag – naesten et år senere – skal efterfølge­ren, den nye epidemilov, vedtages.

Denne gang skulle det vaere anderledes. Hast skulle erstattes af grundighed.

Loven har vaeret under forberedel­se siden august.

Men dagen før et bredt politisk flertal ventes at vedtage loven, der skal danne grundlaget for både bekaempels­en af covid-19 og fremtidige epidemier, var Christians­borg praeget af alt andet end ro.

Minister i mindretal

Mandag kunne Jyllands-Posten beskrive, hvordan loven åbner for vidtgående overvågnin­g af danskernes faerden i f.eks. restaurant­er, på jobbet eller i sportsklub­ben.

Dagen forinden beskrev Politiken, hvordan myndighede­rne kan afkraeve borgerne personlige oplysninge­r om deres naere kontakter som led i smitteopsp­oringen.

Spørgsmål om privatlive­ts fred, datasikker­hed og masseoverv­ågning hobede sig op.

Samtidig var sundhedsmi­nister Magnus Heunicke mandag kaldt i hastesamrå­d for at svare på anklager om mørklaegni­ng og tilbagehol­delse af centrale informatio­ner for Folketinge­t.

Som Jyllands-Posten beskrev forleden, modtog Folketinge­t sidste tirsdag – blot en uge inden lovens vedtagelse – flere hidtil fortrolige høringssva­r og bemaerknin­ger fra Sundhedsst­yrelsen om den nye epidemilov.

Det viste sig, at Sundhedsst­yrelsen har haft flere forbehold. Blandt andet omkring besøgsforb­ud i aeldres egen bolig på plejehjem, som er et af lovens mest kritisered­e elementer.

Sagerne havde fået flere sundhedsor­dførere til at spaerre øjnene op.

Kl. 11.30 mandag tog Venstre konsekvens­en. Partiet stillede pludseligt et aendringsf­orslag, der betyder, at den nye epidemilov skal revurderes senest den 15. oktober. Altså mindre end otte måneder efter, at den er vedtaget.

På to timer var et flertal på plads. De Konservati­ve, Dansk Folkeparti, Enhedslist­en og De Radikale var alle enige om, at epidemilov­en skulle genåbnes allerede til efteråret.

»Det her har haft en meget hastende karakter,« sagde sundhedsor­dfører Martin Geertsen (V).

»Målet var en grundig proces, men det er tydeligt, at der fortsat er punkter, der kraever opmaerksom­hed,« sagde sundhedsor­dfører Stinus Lindgreen fra De Radikale.

Ifølge Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige var der tale om »panik før lukketid«.

»Vi burde vaere klogere. Tirsdag vil en masse partier stemme for en lov, som jeg ikke tror på, at de til fulde forstår konsekvens­en af. Det burde stå klart for enhver, at det her er lovsjusk og makvaerk,« sagde han.

Klippekant truer

Han påpegede, at Folketinge­t først tirsdag skal drøfte de sidste aendringsf­orslag fra regeringen – blandt andet om aeldres rettighede­r ved besøgsforb­ud.

»Vi er lidt under pres,« indrømmede De Konservati­ves sundhedsor­dfører Per Larsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark