Jyllands-Posten

Piloten var vant til at flyve feriesultn­e danskere til Gran Canaria. Nu skal han at laere at teste for corona

Kommunerne er i fuld gang med at hyre folk og oplaere dem til at teste som led i realiserin­gen af regeringen­s nye teststrate­gi.

- RASMUS FREDSTED TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN rasmus.fredsted@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

33-årige Jesper Branderup Jørgensen ved hverken hvor, hvornår eller hvordan. Men fra i denne uge kan den tidligere pilot risikere at blive sendt ud som podemedarb­ejder i et af de mobile testcentre, der kører rundt og tilbyder lyntest til de ansatte på skolerne i Egedal Kommune lidt nord for København.

»Der er lige et enkelt online-kursus, jeg skal gennemføre inden torsdag, og så skal jeg på to timers fysisk oplaering på torsdag,« siger Jesper Branderup Jørgensen, der bor i et raekkehus i byen Smørum sammen med sin kaereste Christina Serritslev og sønnen Oliver på et år og tre måneder.

Dermed er han en del af den store skare af testmedarb­ejderne, som skal realisere regeringen­s nye teststrate­gi, der laegger op til massiv test af befolkning­en som led i genåbninge­n. Mandag blev landets kommuner og regioner på et virtuelt møde med regeringen sat på arbejde.

Jesper Branderup Jørgensen har gået ledig siden marts sidste år, men mandag blev han ringet op af Egedal Kommune, der tilbød ham jobbet som poder. Han er en af i alt 25 ledige i kommunen, der er hevet ind fra ledighedsk­øen og i denne uge skal gennemgå oplaering og stå klar, hvis kommunen får brug for flere podere til de mobile testenhede­r.

»Min forventnin­g er at komme ud og arbejde og få noget at stå op til igen. Så jeg glaeder mig til at komme i gang,« siger Jesper Branderup Jørgensen, der sendte en ansøgning afsted så sent som i sidste uge.

Test, test, test

Landets 98 kommuner og fem regioner har formelt fået overdraget opgaven fra regeringen på et virtuelt møde mandag, hvor den overordned­e besked fra regeringen var: Test, test, test.

Helt konkret får kommunerne opgaven med at teste det kommunale personale – i første omgang formentlig på skolerne, hvor kommunerne er gået i gang med at pode laererne i de genåbnede 0.-4. klasser. Samtidig er det kommunerne­s opgave at finde lokaler og steder, hvor ambitionen om at oprette flere hundrede faste teststeder til den almindelig­e befolkning kan etableres.

Opgaven med at bemande og drive teststeder bliver regionerne­s, og det er også et regionalt ansvar at styre skaren af mobile testenhede­r hen på steder og arbejdspla­dser, hvor der er behov. Det er således også regionerne, der skal føre podepinden, når f.eks. gymnasier, efterskole­r og højskoler genåbner.

Ifølge borgmester Martin Damm (V), der også er naestforma­nd i kommunefor­eningen KL, er det en fornuftig arbejdsdel­ing – ikke mindst, når det gaelder udpegninge­n af lokale teststeder.

Korte afstande til test

»Her i Kalundborg er der store afstande, så det er vigtigt at få testmuligh­eder i vores centerbyer. Hvis folk skal køre 60 km et par gange om ugen for at blive testet, hjaelper det ikke ligefrem på motivation­en,« siger han, der i sin kommune har hyret Falck til at teste på skolerne.

Om Kalundborg fortsaette­r med den model eller selv skal til at oplaere podeperson­ale – eventuelt hente dem blandt sundhedspl­ejersker eller andre medarbejde­re – er endnu ikke afgjort, siger Martin Damm.

Kommunerne har ikke fået klar besked på, hvornår og hvad der genåbner, når de nuvaerende restriktio­ner udløber den 28. februar, men ifølge borgmester Egon Fraehr, Vejen Kommune, kan kommunerne lige så godt gå i gang med at realisere den store testmodel.

»Vi ser jo meget tydeligt, at genåbninge­n hviler på en udbygget teststrate­gi, og vi kan ligeså godt gå i gang med det samme, for coronaviru­s ser ikke ud til at forsvinde lige med det samme,« siger han.

For Jesper Branderup Jørgensen, der før corona fløj ferietraen­gende danskere til og fra Gran Canaria og graeske øer, er forventnin­gen nu, at han i løbet af ugen bliver blandt nøglemedar­bejderne for teststrate­gien i Egedal Kommune.

Og selv om han og de godt 25 andre ganske vist intet ved om det nye job, tager den tidligere charterpil­ot det hele med ophøjet ro og frygter hverken for egen eller andres sikkerhed.

»Jeg er jo vant til at håndtere sikkerhed og mennesker, så jeg er ikke det mindste nervøs,« siger han.

»Og jeg er i hvert fald glad for, at de har købt den nye løsning ind, så pindene ikke skal helt så langt op i naesen. Jeg er selv blevet podet et par gange, og det er da ubehagelig­t at få pinden helt op i naesen,« siger Jesper Branderup Jørgensen.

Uafklarede spørgsmål

I Jammerbugt er borgmester Mogens Gade (V) forberedt på, at afgangsele­verne allerede fra mandag den 1. marts kan vaere på vej i skole. Og sammen med etablering­en af testfacili­teter og testsystem­er er det lidt af en ”pressball”, der nu er lagt ud, lyder meldingen efter mandagens borgmester­møde.

Den nationale strategi kraever, at Jammerbugt i al hast ansaetter og uddanner 50 personer, der bl.a. skal teste ude på skolerne, samtidig med at der skal gøres klar til at genåbne skolerne. Han efterlyser derfor, at retningsli­njerne udsendes meget hurtigt, og at regeringen hurtigt afklarer, hvordan skolerne og kommunerne skal forholde sig, hvis der er foraeldre, som ikke vil give samtykke til test.

»Må de ikke komme på skolen, er de sendt hjem til undervisni­ng, eller er det foraeldren­es ansvar at undervise deres børn?« spørger han.

Selv om Jesper Branderup Jørgensen gerne ville vaere blevet i jobbet som pilot, har det lange udsigter. Jobtilbudd­et fra kommunen tager han derfor varmt imod. Også selv om den eneste erfaring med naesepodni­ng er de gange, han selv er blevet stukket i naesen.

»Så det hele er rimelig uvist,« siger han.

Hvis folk skal køre 60 km et par gange om ugen for at blive testet, hjaelper det ikke ligefrem på motivation­en MARTIN DAMM (V), BORGMESTER I KALUNDBORG, NAESTFORMA­ND I KL

Detailchef: Åbn alle butikker eller hold alt lukket

 ??  ?? Da pandemien ramte, blev 33årige Jesper Branderup Jørgensen, der indtil marts sidste år arbejdede som pilot, med ét gjort arbejdsløs. I denne uge kan han blive sendt ud som poder i Egedal Kommune.
Foto: Sofia Busk
Da pandemien ramte, blev 33årige Jesper Branderup Jørgensen, der indtil marts sidste år arbejdede som pilot, med ét gjort arbejdsløs. I denne uge kan han blive sendt ud som poder i Egedal Kommune. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark