Jyllands-Posten

Coronaviru­s stammer ikke nødvendigv­is fra Kina, vurderer dansk WHO-ekspert

Der kan gå år, før vi kender coronaens oprindelse, ifølge Thea Kølsen Fischer, der har vaeret en del af det 10 mand store WHOekspert­hold i Wuhan. Men allerede nu ved ekspertern­e, at virus ikke nødvendigv­is stammer fra Kina.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN Internatio­nal korrespond­ent simone.s.hansen@jp.dk

Hvad og hvordan startede pandemien?

Danske Thea Kølsen Fischer bruger i øjeblikket mellem 12 og 15 timer om dagen på at finde svaret på netop det spørgsmål.

Hun er – ud over at vaere professor i virusepide­mier og infektione­r ved Københavns Universite­t og forsknings­chef ved Nordsjaell­ands Hospital – også en del af det 10 mand store WHO-eksperthol­d, der netop er kommet hjem efter en månedlang mission i den kinesiske millionby Wuhan. En mission, der havde til formål at finde frem til pandemiens åsted og virussets spredning.

Så hvad ved de nu efter en måned i Kina? Og hvor langt er vi fra at få svar på, hvor og hvordan den pandemi, der foreløbig har kostet 2,46 mio. mennesker livet på verdenspla­n, startede?

Ifølge Thea Kølsen Fischer er der lange udsigter til svar.

»Vi kan konkludere noget endegyldig­t om vores eget første trin på missionen – netop opholdet her i Wuhan. Og der er vi kommet frem til nogle, synes jeg, ret vigtige fund. Men selve oprindelse­n… det kan tage år,« siger hun.

Kina er ikke det eneste land i fokus

Kølsen Fischer fremhaever saerligt ét fund. Noget tyder nemlig på, at skylden ikke nødvendigv­is kan skydes på det syndebukgj­orte Huanan-madmarked alene, fortaeller Thea Kølsen Fischer.

Gennem blandt andet interviews med det første kendte tilfaelde af covid-19 i Kina, en mand i 40’erne, har ekspertern­e fundet frem til, at smittespre­dningen ikke kun har vaeret centreret omkring markedet.

»Det, der var ret interessan­t, når man taler om den her patient, var, at han er den første officielt anerkendte covid-19-patient og ingen kontakt til markedet havde. Han havde ikke vaeret på markedet, og hans naermeste omgivelser havde ikke vaeret på markedet. Han boede også et stykke derfra. Uanset hvordan vi spurgte, var det svaert at få nogen som helst indikation på en relation til et marked,« siger Thea Kølsen Fischer.

»Oven i det har mødet i Wuhan givet mulighed for en grundig gennemgang og sammenlign­ing af arvemateri­alet fra de virus, som de tidligste patienter har vaeret smittet med – både dem, der har haft kontakt til markedet, og dem, der ikke har. Noget af det, vi finder, er, at der faktisk er forskelle. De er små, men sporbare. Med andre ord kunne det se ud som om, at virus er blevet introducer­et til markedet, men samtidig har vaeret i befolkning­en i Wuhan – og det er altså ret interessan­t,« siger hun.

I alt har eksperthol­det ifølge CNN fundet frem til over 12 forskellig­e virusstamm­er.

Der er dog stadig brug for strukturer­ede og systematis­k gennemført­e undersøgel­ser af bloddonorm­ateriale i Wuhan, før man kan konkludere noget om, hvor laenge smitten har cirkuleret, mener Thea Kølsen Fischer. Sådanne analyser vil nemlig kunne give et fingerpeg i forhold til, hvor langt tilbage i historien man kan dokumenter­e cirkulatio­n af virus i befolkning­en.

Noget andet, der peger i retningen af, at madmarkede­t ikke alene kan gøres til synder, er, at man i Thailand og Cambodja har fundet flagermus, der baerer en virustype, som har store ligheder med den sars-cov-2virus, der netop nu haerger hele verden. Det indikerer, at pandemien måske ikke har sit udspring i Kina.

»Med blandt andet sidste uges fund i Thailand og viden om høj mobilitet af flagermus kan man ikke laengere på et videnskabe­ligt, evidensbas­eret grundlag begraense sig til hypotesen om, at sars-cov-2 udelukkend­e kan vaere opstået i det sydøstlige Kina. Man er man nødt til at udvide det mulige geografisk­e ophavsområ­de til at vaere det sydøstlige Asien som region frem for kun Kina,« forklarer Thea Kølsen Fischer og understreg­er, at det ikke handler »om at give efter for et kinesisk pres, som nogle ville tolke det«:

»Det handler om at vaere helt åbne i forhold til, at de her flagermuss­tammer er meget mobile.«

Ses gennem politiske briller

Selv har Thea Kølsen Fischer ikke lyst til at kommentere den politiske del af WHOmission­en, der har ført til spaendinge­r mellem USA og Kina. Blandt andet har USA beskyldt de kinesiske myndighede­r for at forsøge at daekke over udbruddet, da det begyndte i december 2019, ligesom WHO flere gange har fået skyld for at ligge under for Kina.

Ifølge Kølsen Fischer har politiseri­ngen taget overhånd, og debatten er mere praeget af konspirati­oner og polariseri­ng end af videnskab. Og det vil hun ikke bidrage til. Hun forholder sig til videnskab, ikke holdninger, som hun siger.

En ting, hun dog godt vil sige, er, at eksperthol­det og dets konklusion­er tilsynelad­ende kun kan ses gennem politiske briller, hvilket de formentlig også bliver, når WHO om et par uger ventes at offentligg­øre den foreløbige rapport om eksperthol­dets besøg i Wuhan.

»Uanset om vi siger A eller B, at graesset er grønt, eller at graesset er gult, vil der altid vaere dem, der gerne vil tolke, og dem, der gerne vil mistolke. Men det er en del af hele den her højspaendt­e politiske situation. Og sådan har det vaeret fra starten,« siger Thea Kølsen Fischer.

Det, der var ret interessan­t, når man taler om den her patient, var, at han er den første officielt anerkendte covid-19-patient og ingen kontakt til markedet havde. THEA KØLSEN FISCHER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark