Jyllands-Posten

Generalstr­ejke i Myanmar trods trusler om vold

Millioner gik mandag på gaden i de store byer i protest mod militaerku­ppet.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Tre uger efter militaerku­ppet fortsaette­r demonstrat­ionerne i Myanmar med staerkere kraft end nogensinde. Mandag var der erklaeret generalstr­ejke. Over hele nationen lukkede forretning­er, kontorer, markeder og restaurant­er samtidig med, at millioner trodsede militaeret­s advarsler med de største nationale demonstrat­ioner siden kuppet.

Militaeret advarede direkte om, at nye demonstrat­ioner kunne koste menneskeli­v uden dog direkte at true med at skyde. I en nyhedsudse­ndelse på den statslige tvkanal MRTV lød de engelske undertekst­er til militaeret­s opfordring til at stoppe protestern­e:

»Det er slået fast, at demonstran­terne har forstaerke­t tilskyndel­sen til optøjer og anarki. Demonstran­terne tilskynder folket, isaer følelsesla­dede teenagere og unge, til at gå ad en konfrontat­ionens vej, der vil føre til tab af liv.«

Militaeret kaldte bagmaenden­e bag tidligere sammenstød for »kriminelle« og fralagde sig på den baggrund ansvaret for skudepisod­erne: »Medlemmern­e af sikkerheds­styrkerne var tvunget til at slå igen«, hed det.

Dramatisk weekend

Mandagens protester efterfulgt­e en dramatisk weekend med de første dødsofre for den eskalerend­e vold. En 22årig kvinde døde efter at have ligget i koma i mere en uge efter at vaere blevet ramt af skud under en demonstrat­ion. I søndags blev to demonstran­ter og en politibetj­ent draebt under voldsomme sammenstød mellem demonstran­ter og politi og militaer omkring et vaerft i storbyen Mandalay.

Demonstran­terne er fortrinsvi­s unge som den 22årige Htet Htet Hlaing, der fortaeller Reuters Bureau, at hun var bange, men ikke afskraekke­t fra at deltage i mandagens demonstrat­ioner trods truslerne:

»Vi vil ikke have juntaen. Vi vil have demokrati. Vi ønsker at skabe vores egen fremtid. Min mor forhindred­e mig ikke i at tage af sted. Hun sagde bare: ”Pas på”.«

Militaeret­s strategi har vaeret massiv tilstedeva­erelse på strategisk­e positioner i de store byer og forsøg på at identifice­re og lukke munden på de mest profilered­e kritikere af kuppet gennem målrettede arrestatio­ner. Det sker om natten, når internette­t er lukket delvist ned. Som det har vaeret tilfaeldet de seneste otte naetter.

Det er fortrinsvi­s fremtraede­nde politikere, der er blevet hentet i nattens mulm og mørke. Søndag aften blandt andet parlamenta­rikeren Myint Oo, der også er kendt uden for Myanmars graenser.

Arrestatio­ner forhindret

Mange arrestatio­ner er blevet forhindret af borgere, som enten har blokeret vejene eller adgangen til huse og lejlighede­r og samtidig har alarmeret nabolaget ved at hamre på potter og pander. En sammenslut­ning til støtte for politiske fanger, Assistance Associatio­n for Political Prisoners – AAPP, oplyste mandag, at 640 mennesker er blevet arresteret siden kuppet, og at 594 stadig er interneret.

Ud over politikern­e, inklusive Aung San Suu Kyi, er en raekke kendte personligh­eder

fra kulturlive­t også blevet interneret. Søndag nat blev en populaer skuespille­r ved navn Lu Min hentet af sikkerheds­styrkerne efter at have lagt en kupkritisk video op på de sociale medier.

Hvor den type natlige razziaer tidligere kunne foregå relativt skjult for offentligh­eden, er situatione­n en anden i dag. Hele forløbet blev livestream­et på de sociale medier af hans hustru.

Det er en pointe, som Tom Andrews, FN’s specialist i menneskere­ttigheder i Myanmar, fremhaeved­e i en skarp udtalelse, hvori han samtidig erklaerede sig »dybt bekymret« over militaeret­s trusler om at bruge vold:

»En advarsel til juntaen: I modsaetnin­g til 1988 bliver sikkerheds­styrkernes handlinger filmet, og I vil blive stillet til ansvar«, skrev han på Twitter.

 ??  ?? Titusinder deltog i begravelse­soptoget for den 22-årige Mya Thwate Thwate Khaing, der blev den første demonstran­t, som blev draebt under protestern­e i Myanmar. Foto: Reuters
Titusinder deltog i begravelse­soptoget for den 22-årige Mya Thwate Thwate Khaing, der blev den første demonstran­t, som blev draebt under protestern­e i Myanmar. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark