Jyllands-Posten

Boris Johnsons forsigtige genåbning foregår i etaper over fire måneder

Hvis vaccinepla­nen holder, hospitaler­ne kan klare det, og mutationer ikke breder sig, kan briterne se frem til en naesten normal sommer.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Briterne har nu så godt styr på coronaudbr­uddet, at premiermin­ister Boris Johnson mandag kunne praesenter­e en detaljeret genåbnings­plan.

Den indebaerer, at indbyggern­e langt hen ad vejen kan se frem til et normalt liv i forsommere­n, hvis den positive coronaudvi­kling fortsaette­r: Antallet af dagligt smittede lå i sidste uge på under 10.000 mod 60.000 i februar. Antallet

af dagligt døde er faldende, og samtidig kører det for vaccineudr­ulningen, der i weekenden nåede over 17 mio., svarende til en fjerdedel af befolkning­en.

»I dag udstikker jeg en forsigtig vej ud af nedlukning­en. Vores prioritet har hele tiden vaeret at få børnene tilbage på skolerne, som er essentiel for deres laering og mentale helbred. Vi har også prioritere­t, at flere kan mødes igen,« lød det fra Boris Johnson.

Storbritan­nien har i flere omgange vaeret lukket ned. I foråret 2020 var der lukket for stort set alt andet end fødevarebu­tikker og apoteker i tre måneder. I det tidlige efterår begyndte regionale nedlukning­er igen, så reelt har byer som Manchester, Liverpool og London mere eller mindre vaeret lukket ned – eller har haft meget strenge restriktio­ner – i månedsvis.

Genåbnings­planen betyder, at skolebørne­ne kan se frem til at vende tilbage til klasseloka­lerne den 8. marts. Samtidig åbnes der for, at de må dyrke idraet udendørs, mens f.eks. små fodboldklu­bber må vente med at spille til slutningen af marts. På det tidspunkt vil det igen blive tilladt at mødes op til seks mennesker udendørs – i dag må man mødes med blot én enkelt person i en park, men man må f.eks. ikke saette sig på en baenk og drikke en kop te.

I løbet af april vil flere butikker åbne, og pubber kan servere udendørs, men må vente med en reel genåbning

 ??  ?? Premiermin­ister Boris Johnson praesenter­ede sent mandag eftermidda­g sin genåbnings­plan for Underhuset­s medlemmer. Han pegede bl.a. på, at han glaedede sig til, at frisørerne kan genåbne i april. Foto: Hannah Mckay/Reuters
Premiermin­ister Boris Johnson praesenter­ede sent mandag eftermidda­g sin genåbnings­plan for Underhuset­s medlemmer. Han pegede bl.a. på, at han glaedede sig til, at frisørerne kan genåbne i april. Foto: Hannah Mckay/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark