Jyllands-Posten

Nye EU-sanktioner får kritik for at mangle styrke

Flere russiske nøgleperso­ner skal udelukkes fra EU. Det aendrer dog naeppe det store, siger en ekspert.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Flere centralt placerede russiske embedsmaen­d er på vej til at blive omfattet af EU’s sanktioner i form af indrejsefo­rbud og indefrysni­ng af økonomiske midler i europaeisk­e banker.

Det har EU’s udenrigsmi­nistre besluttet som reaktion på Ruslands faengsling af opposition­spolitiker­en Aleksej Navalnyj i tre et halvt år.

Men de nye sanktioner kommer naeppe til at aendre det store ved praesident Vladimir Putins ageren, vurderer ekspert i Rusland ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier Flemming Splidsboel Hansen.

»Det har ikke nogen effekt, så laenge EU kun bruger mere fra samme hylde som tidligere,« siger han med henvisning til, at EU både i forbindels­e med sidste års giftangreb på Navalnyj og ved flere andre lejlighede­r har sat russiske personer på sanktionsl­isterne.

»Det kan selvfølgel­ig genere dem lidt, at de ikke laengere kan tage på weekendtur til Paris eller besøge deres datter i Amsterdam. Men det får dem ikke til at vende sig mod Putin. Og det element af udskamning, der kunne ligge i at komme på en sanktionsl­iste, betyder ikke laengere noget for de her personer. Tvaertimod kan det internt i Rusland blive set som et skulderkla­p, at man kommer på EU’s liste over sanktioner­ede personer,« siger Flemming Splidsboel.

Han anerkender dog, at de nye sanktioner kan få på politisk betydning på den laengere bane.

»Det, at EU’s ministre saetter sig sammen og enes om flere sanktioner, sender et vigtigt politisk signal om enighed i Europa, hvis landene er i stand til at holde sammen. Men i forhold til at få konkret effekt kraever det skrappere midler end at saette flere personer på listerne,« vurderer han og peger på mere overordned­e økonomiske sanktioner som en vej at gå.

EU’s forhold til Rusland har vaeret anspaendt siden Putins beslutning om at annektere ukrainske Krim i 2014. Siden har et russisk giftangreb i Storbritan­nien, kraenkelse af menneskere­ttigheder og senest altså angrebene på den politiske opposition i Rusland skaerpet konflikten. Under et besøg af EU’s udenrigspo­litiske repraesent­ant Josep Borell i Moskva tidligere på måneden udviste den russiske regering diplomater fra tre EU-lande, fordi de havde overvaeret politiske demonstrat­ioner.

Til marts skal EU’s regeringsc­hefer drøfte strategien over for Rusland.

En vittighed

Et vigtigt skridt i forberedel­sen af det topmøde tog EU’s udenrigsmi­nistre mandag, da de besluttede at bede unionens udenrigstj­eneste finde navne frem på flere personer, der kan omfattes af EU-sanktioner. Forventnin­gen er, at op til en håndfuld personer kan blive tilføjet listen, der allerede omfatter embedsmaen­d og officerer i russiske sikkerheds­tjenester, der saettes i forbindels­e med giftangreb­et på Navalnyj og et lignende angreb på en russisk afhopper i Storbritan­nien i 2018.

Men det er ikke nok til at imponere menneskere­ttighedsak­tivister som den tidligere skakstorme­ster Garry Kasparov.

»Europa er blevet en vittighed, når det gaelder Putin. Putin invaderer sit naboland og forsøger at draebe en landsmand med kemiske våben. Og Europa taler videre om at føre dialog. Men dialogen er død,« siger han til BBC.

Internt i EU er udenrigsmi­nister Jeppe Kofod blandt fortalerne for en hårdere kurs over for Rusland. Presset for flere sanktioner har derudover isaer vaeret drevet frem af baltiske og østeuropae­iske lande. Mere tilbagehol­dende har f.eks. Østrig vaeret, men landets regering besluttede også at bakke op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark