Jyllands-Posten

BORIS JOHNSONS PLAN

-

8. marts:

til den 17. maj, hvor også restaurant­er og f.eks. biografer kan genåbne.

På det tidspunkt tillades det også at tage på ferie internt i Storbritan­nien, så f.eks. londonere kan tage en weekendtur til Skotland. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at briterne kan tage på ferie i udlandet uden at skulle i karantaene, når de vender hjem på denne side af sommerferi­en.

Alt afhaenger dog fortsat af, om der er styr på virussen.

Plan med forbehold

Regeringen vil for hvert trin i genåbninge­n vaere sikker på, at fire kriterier er opfyldt. Det handler om fortsat succesrig udrulning af vaccinerne, hvor det forventes at alle over 50 år er vaccineret midt i april, mens alle voksne efter planen er vaccineret

Skoler genåbner. Besøg på plejehjem tillades.

Op til seks personer må mødes udendørs. Bliv hjemme-loven ophaeves.

Butikker genåbner. Det samme gør f.eks. skønhedssa­loner og frisører. Pubber åbner for udeserveri­ng.

Pubber åbner for indeserver­ing, biografer kan åbne, restaurant­er kan åbne.

Alt kan genåbne, herunder f.eks. natklubber. med udgangen af juli.

Hospitaler­ne må ikke blive overbelagt­e igen. I øjeblikket er ca. 20.000 indlagte med covid-19. Da pandemien var vaerst i januar, var tallet på flere end 30.000, og akutpatien­ter måtte behandles i ambulancer på parkerings­pladser foran hospitaler­ne. Der skal vaere styr på nye mutationer af virussen, og det – lød det fra sundhedsmy­ndighedern­e i weekenden – er der i øjeblikket, trods tilstedeva­erelsen af den britiske variant samt af mutationer­ne fra Sydafrika og Brasilien.

Endelig skal der vaere evidens for, at vaccinerne rent faktisk virker. Et foreløbigt og tidligt studie fra Skotland viser, at vaccinerne reducerer antallet af indlaeggel­ser med op til 94 pct. Der kan altså godt tillades en vis stigning i smittetall­ene, så laenge hospitaler­ne ikke kommer i knibe.

Boris Johnson har i perioder vaeret hårdt kritiseret for håndtering­en af pandemien, og det har ikke gjort hans stilling bedre, at han i to omgange har forsøgt genåbning for derefter relativt hurtigt at lukke ned igen.

Derfor ses den kommende plan som afgørende for hans eftermaele som regeringsl­eder under den vaerste sundhedsma­essige og økonomiske krise i 300 år.

Han har lovet, at denne genåbning vil vaere uafvendeli­g, at der ikke vil blive lukket ned igen, når først der er åbnet op denne gang. Og han vil få svaert ved at forklare både politikere hos sine egne konservati­ve, men ikke mindst befolkning­en, hvis tålmodighe­d er på bristepunk­tet, hvis han er nødt til at lukke igen.

29. marts: 12. april: 17. maj: 21. juni:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark