Jyllands-Posten

Måske er der vildere dyr i den danske natur, end man skulle tro

Miljøstyre­lsen lancerer en ny podcastser­ie, som dykker ned i mystiske øjenvidnes­kildringer fra den danske natur. Blandt andet for at få folk til fortaelle myndighede­rne, hvis de oplever noget ud over det saedvanlig­e.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Et fysisk møde, et fodspor eller fatale overfald på husdyr: Hvert år modtager Miljøstyre­lsen mange beretninge­r om mulige rovdyr i den danske natur. De indgår som dele af et samlet overblik over, hvad der sker derude uden for vildtkamer­aernes vinkler eller natur- og miljømyndi­ghedernes generelle overvågnin­g.

Nu inviterer Miljøstyre­lsen med på en lytter til mystiske øjenvidnes­kildringer om formodede vilde rovdyr, som danskere er stødt på og har genfortalt i detaljer om til styrelsen.

Det sker med podcastser­ien ”Der står en puma i min have” på foreløbigt fire afsnit, som Miljøstyre­lsen offentligg­jorde for nylig.

Her får lytterne fortaellin­gerne fra dem, der har set et eller andet, indblik i ekspertern­es opklarings­arbejde og i biologien bag beretninge­rne. F.eks. om pumaen i Herning og en los i Stenderups­koven ved Kolding, som begge skabte både bekymring og nysgerrigh­ed, om guldsjakal­ens og ulvens genkomst i den danske natur. Dramaturgi­sk skruet sammen som klassiske krimi-podcasts med blandt andet suspense-underlaegn­ing og kronologis­ke gazellespr­ing i tid og sted.

Som gennemgåen­de figur i podcasten optraeder biolog og konsulent i Miljøstyre­lsen Hans Erik Svart.

»Det er selvfølgel­ig langtfra alle øjenvidneb­eretninger, som ender med, at vi finder et udsaedvanl­igt dyr. Men erfaringer­ne har jo vist, at man aldrig skal sige aldrig. For 10 år siden havde vi ikke ulv og guldsjakal i Danmark. Det har vi nu,« siger Hans Erik Svart.

Langtfra hverdagsko­st

Ifølge Miljøstyre­lsen tyder noget på, at der er vildere dyr derude, end man lige skulle tro, og med podcast-formen håber styrelsen at få nye grupper af danskere i tale. Samtidig er ønsket at puffe til dem, der oplever noget, som de undrer sig over, og få dem til at fortaelle om det til myndighede­rne.

For 10 år siden havde vi ikke ulv og guldsjakal i Danmark. Det har vi nu. HANS ERIK SVART, BIOLOG OG KONSULENT, MILJØSTYRE­LSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark