Jyllands-Posten

DF traenger til et paradigmes­kifte

-

En citronhalv­måne og en dåsebajer gør ingen sommer. Dansk Folkeparti er i krise og må erkende, at den har varet laenge, og at den vil vare ved.

Intet illustrere­r det bedre end det pauvre resultat af partiets stort anlagte ”paradigmes­kifte” i udlaending­epolitikke­n. Hvad er det blevet til? Intet, ud over et par sproglige aendringer, som skal foregøgle vaelgerne, at der sker noget.

Som de tørre tal viser, så er det ikke lykkedes at inddrage flere opholdstil­ladelser og sende flygtninge hjem. Tvaertimod er de naermest halveret, siden Dansk Folkeparti fejrede sin store politiske sejr med citronhalv­måner, dåseøl, dannebrog og et festfyrvae­rkeri af et medlemsbre­v fra partiforma­nden. Heri udnaevnte Kristian Thulesen Dahl paradigmes­kiftet til at vaere på højde med den gennemgrib­ende aendring, som skete efter folketings­valget i 2001.

Det var dengang, Anders Fogh Rasmussen kom til, og dengang, da Kristian Thulesen Dahl kunne møde op i Finansmini­steriet med regeringen­s udkast til finanslove­n. Fyldt med gule sedler var den altid. Billederne af den velforbere­dte finansordf­ører understøtt­ede det indtryk, som DF gerne ville give vaelgerne af sig selv som et parti, der spiste kirsebaer med de store.

Men ifølge en ny bog om Dansk Folkeparti, som to tidligere Venstre-spindoktor­er har skrevet, så blev Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti kvalt i kaerlighed og omsorg i Finansmini­steriet. DF’erne skulle stort set ikke løfte en finger selv for at få deres symbolske, men i realiteten stort set ligegyldig­e maerkesage­r igennem. De skulle blot udtrykke deres ønsker, så stod en haer af embedsmand parate til at servicere dem. Kattene på Inges Kattehjem kan angiveligt takke højtlønned­e embedsmaen­d i statsadmin­istratione­n for de milde gaver, som flød mod dem fra forhandlin­gsbordet hos skiftende Vfinansmin­istre.

Da kattene og med dem Jellingste­nene, Fregatten Jylland og andre nationalsy­mboler var tilgodeset, skiftede DF taktik og forlangte vaerdipoli­tiske indgreb eller, set med DF-vaelgernes øjne, upopulaere indgreb i eksempelvi­s efterlønne­n til gengaeld for at laegge stemmer til finanslove­n. Paradigmes­kiftet var den sidste aftale, som DF indgik inden regeringss­kiftet efter folketings­valget i 2019, og altså ifølge partiet selv også den største af dem alle.

De burde ellers vaere vågnet op, da finansmini­ster Kristian Jensen, som også har vaeret udenrigsmi­nister, svarede meget nøgternt på spørgsmåle­t, om han kunne naevne, hvor mange flere der ville blive sendt hjem med det nye paradigmes­kifte: »Ja, hvis du bare lige fortaeller mig, hvornår der bliver fred i Syrien.«

Paradigmes­kiftet var en gratis omgang for Venstre. Heller ikke de luftige planer om at ombygge den virusbefae­ngte ø Lindholm til et udrejsecen­ter blev naturligvi­s til noget. Til gengaeld har det vaeret dyrt for Dansk Folkeparti, som tilmed i samme periode flirtede så kraftigt med Socialdemo­kratiet, at det var med til at legitimere Mette Frederikse­n og hendes udlaending­epolitik og dermed berede vejen for, at hun kunne marchere ind i Statsminis­teriet.

Det forurolige­nde er, at Dansk Folkeparti ikke selv kan se det. I takt med, at DF-politik er blevet mainstream, står partiet afklaedt og idéforladt tilbage. Det har ikke mere at byde på. Da partiet toppede, kunne det ikke engang finde ud af at bruge styrken til at komme i regering. Mandaterne blev brugt på et paradigmes­kifte uden effekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark