Jyllands-Posten

TV 2 er ikke laengere den folkelige public service-station for alle danskere

- FRANDS MORTENSEN professor emeritus, Aarhus Universite­t ERIK NORDAHL SVENDSEN fhv. direktør for Mediesekre­tariatet

TV 2 blev startet 1988 som en ny, folkelig public service-kanal til alle danskere. Licensen betalte, suppleret af reklamer. Licensen forsvandt i 2004, og da reklamerne i 2012 ikke kunne klare det alene, kom abonnement ind og har nu udviklet sig til at blive kernen i den nye forretning­smodel.

Direktøren for TV 2, Anne Engdal Stig Christense­n, lancerer firmaets nye strategi ”TV 2 Play til alle” med, at »Vi står på en braendende platform«.

Hendes vinkel er, at spredninge­n gennem kabelpakke­r falder, så det gaelder om at få kunderne over på streaming, hvilket er svaert, men vigtigt for nyhedsseni­ngen. Økonomisk går det fint for TV 2, trods abonnenter­nes frafald. Man saetter bare prisen op, så omsaetning­en på hovedkanal­en med public servicefor­pligtelser er stort set uaendret fra 2015 til 2020. Ud fra de oplyste tal fremgår det, at gennemsnit­sbetalinge­n til TV 2 pr. abonnent steg fra 166 kr. om året i 2015 til 223 kr. i 2020. Forbrugern­e betaler selvfølgel­ig langt mere, fordi mellemhand­lerne også skal tjene på det.

Direktøren forudser videre fald til måske en million abonnenter i 2025, så TV 2 »ikke vil vaere i stand til at saette de dagsordene­r og det public service-aftryk, som vi kan i dag, og som vi gerne vil«.

Vi vil laegge en anden vinkel på TV 2’s situation: Public service til alle danskere er opgaven for TV 2, ifølge public service-tilladelse­n – ikke noget, »vi gerne vil«.

Vi laeser udviklinge­n sådan, at TV 2 har aendret sig fra den folkelige public service-station for alle danskere til i stigende grad at blive et abonnement­stilbud for de mere velbjaerge­de. I dag kan TV 2’s public service-kanal kun ses af 74 pct. af husstanden­e. Og følger vi de fremskrivn­inger, som direktøren selv anvender, vil TV 2 i 2022 (altså til naeste år!) kun nå ud til to tredjedele af husstanden­e i Danmark. Det er ikke laengere “alt det, vi deler”, som er koncernens slagord, men snarere “alt det, vi ikke deler”.

Det går imidlertid fint rent økonomisk. TV 2 har store årlige overskud og en kraftigt voksende egenkapita­l.

Måske er TV 2 ud fra en økonomisk betragtnin­g den bedst drevne medievirks­omhed i Danmark. Men virksomhed­en svigter afgørende det centrale i opgaven – at levere public service til alle, som er statens ønske og krav.

TV 2 er dog ikke selv skyld i miseren. Det var Folketinge­t, som godkendte abonnement­sordningen i 2010 (med start i 2012), fordi man i lavkonjunk­turen efter finanskris­en ikke ville genindføre licens til TV 2. I 2020 omsatte TV 2 på sin public service-forpligted­e hovedkanal

445 mio. kr. i abonnement. Et beløb, der har vaeret naesten konstant de senere år, og som med de bebudede prisstigni­nger fortsat skal vaere det.

Hvis Folketinge­t vil, at TV 2-koncernen reelt skal rumme en bred public service-kanal for alle danskere – som bl.a. kan fastholde den konkurrenc­e på seriøs nyhedsform­idling, der var et af TV 2-lovens centrale mål – vil det koste en årlig statsstøtt­e på 445 mio. kr. Eller er det godt nok, at alene DR når ud til alle og dermed gradvist opbygger et nyhedsmono­pol på radio og tv?

Kan kulturmini­ster Joy Mogensen indkalde til medieforha­ndlinger uden at saette TV 2 på dagsordene­n?

for at starte en ny pandemi, er vi altså godt i gang. Og Danmark er bestemt ingen undtagelse. Som producent af mere end 30 mio. svin om året er vi nemlig mestre i det, man i andre lande betegner som factory farming. Danmark har verdensrek­ord i antal svin pr. indbygger og bidrager dermed markant til problemsti­llinger, FN påpeger som vaerende de mest afgørende for, at risikoen for en ny pandemi øges. Regnskov faeldes i Sydamerika for at gøre plads til dyrefoder. Svin flokmedici­neres, hvilket bidrager til antibiotik­aresistens. Og i den altdominer­ende konvention­elle produktion står dyrene så taet, at smittespre­dning med sygdomme som mrsa er dagligdag.

Vi har en regering, der har taget epidemien ekstremt alvorligt og konstant understreg­et, at den hellere vil gå et skridt for langt end et for kort i forhold til at holde smittetryk­ket nede. Men hvad med at minimere risikoen for fremtidige epidemier? Hvor langt er man villig til at gå der?

Indtil videre ikke langt. Ja, debatten om pandemifor­ebyggelse er naermest fravaerend­e i dansk politik. Og det kan jo undre, for mange af de tiltag, der skal til, er de samme, som er fuldstaend­ig afgørende for at løse klima- og biodiversi­tetskrisen: Skovrydnin­gen skal stoppes. Dyreproduk­tionen skal reduceres markant. Og respekten for vores natur skal tilbage.

Men indtil videre fortsaette­r vi altså med at destruere naturen, proppe millioner af dyr taet ind i fabrikshal­ler og skabe de perfekte forudsaetn­inger for en ny pandemi. Hvis vores mål var at fremprovok­ere den, kunne vi ikke have gjort det meget bedre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark