Jyllands-Posten

Forhåbentl­ig laerer vi noget af Grønnegård

-

Den aktuelle Grønnegård-udredning lever op til forventnin­gerne. Den reder mange af trådene ud i håndtering­en af coronakris­en fra januar til april 2020. Det digre vaerk overflyver med politologi­professor Jørgen Grønnegård Christense­n som førstepilo­t de demokratis­ke udfordring­er i myndigheds-Danmarks ”mission nedlukning” i start 2020. Meget lykkes i udredninge­n.

Udredninge­n bekraefter det velkendte billede af, at regeringen i denne fase mest spillede førsteviol­in, mens Folketinge­t mest spillede andenvioli­n. Herudover efterlader udredninge­n to indtryk. Udrednings­gruppen har forståelse for, at myndighede­r stod over for en ukendt krise, og der er lagt en bred margen ind her.

Omvendt er der flere nålestik i form af f.eks. kritik af lukkethed i beslutning­sprocesser­ne.

Udredninge­n er et mix af det runde og det spidse, og man kan laese den både som respekt for rettidig omhu og som en haevet politologi­sk pegefinger over for overdreven topstyring.

Selve udrednings­formatet viser også sin styrke. Isaer hurtighed.

Det tog fem måneder at nå i mål med 600 siders rapport: ny rekord. Anbefaling­skataloget står på skuldrene af et stort materiale. Der er tilsynelad­ende af frivilligh­edens vej givet indblik i de fleste maskinrum, og et godt informatio­nsflow er ikke er en naturlov. Også plus her.

Udredninge­n har laering – ikke ansvarsvur­dering – som mål, hvad der er både et minus og et plus.

Der var flere taender i det oprindelig­e udrednings­oplaeg, men de blev hevet ud efter anskrig fra Djøf.

Den ”bløde” model har haft den fordel at saenke paraderne lidt rundtomkri­ng. Udrednings­formatet supplerer nu, hvad der ligger i den så berømte vaerktøjsk­asse, når ”sager” skal undersøges.

Den solide coronaudre­dning, i grønt omslag, giver grund til at håbe, at vi laerer noget.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark