Jyllands-Posten

Racisme på de danske universite­ter skal ikke ignoreres

- ASTA-SELLOANE SEKAMANE bestyrelse­smedlem, Afro-Danish Collective NICOLE J.O.V.E.F. forperson, Afro-Danish Collective SOFIE MORTENSEN ph.d.-studerende, Frederiksb­erg FRANCOIS QUESTIAUX ph.d.-studerende, Københavns Universite­t

Det åbne brev til Københavns Universite­t (KU) om at bekaempe racisme i akademia, udgivet i september 2020, har skabt stor debat. Det har isaer modtaget kritik fra politikere og forskere, som på baggrund af deres manglende levede erfaringer med racisme beskylder den antiracist­iske kamp for at indgå i en identitets­politisk agenda, der truer den akademiske frihed.

I Berlingske er den akademiske verden beskrevet som en kampplads, hvor voksende politiske spaendinge­r tvinger forskere til at påtage sig rollen som frontkaemp­ere i en serie af bitre slagsmål om bl.a. racisme.

Senest har Palle Weis fra Jyllands-Posten gjort det klart, at identitets­politiken er »antilibera­l, den er antidemokr­atisk, den er farlig, og den skal bekaempes med alle midler«.

Den påståede truede akademiske frihed var også højt på agendaen ved det seneste universite­tsvalg på KU, hvor de borgerlige lister profilered­e sig skarpt imod både forskning og tiltag, der kan belyse og skabe ligestilli­ng bl.a. med kvoter for både kvinder og etniske minoritete­r.

Reducering af racisme til et bittert slagsmål om identitets­politik samt debatten generelt er meget bekymrende.

Den overskygge­r nødvendigh­eden af at tale om og adressere den racisme, der finder sted på de danske universite­ter, og som har store konsekvens­er for ikkehvide studerende­s og forskeres muligheder for netop at studere og forske.

Det seneste års tid har der vaeret vidnesbyrd fra borgere i Danmark, der beretter om alt fra racistiske mikroaggre­ssioner, individuel racisme og strukturel racisme i alle niveauer af vores samfund. Derfor ville det vaere utopisk at antage, at det ikke fandt sted på universite­terne.

Vi ved også, at man i ansaettels­esprocesse­r typisk ansaetter dem, der ligner en selv, og at vurderinge­n af, hvem der er bedst kvalificer­et, afhaenger af forskellig­e bias, for eksempel i forhold til etnicitet og køn, og dermed ikke er neutral.

Fra de studerende og forskere, der får adgang til universite­ter, ved vi også, at racisme betyder, at de for eksempel oplever at blive kaldt for n-ordet.

En mandlig professor med indiske rødder har fået at vide, at ens evne som indisk mand er at voldtage kvinder.

Til eksaminer er der blevet stillet spørgsmål om, hvorvidt studerende kvinder med tørklaede har bidraget til gruppeopga­ver, hvorefter andre i gruppen har måttet verificere. Når der klages over racisme, for eksempel i studiemilj­øundersøge­lser, tages det ikke op af HR.

Det er derfor ekstremt problemati­sk, at kritikere af det åbne brev affejer disse uligheder og uretfaerdi­gheder og argumenter­er for, at vi ikke skal adressere racisme på baggrund af bekymringe­r om akademisk frihed.

Det er paradoksal­t og et udtryk for ignorance og massive blinde vinkler at snakke om akademisk frihed, når vi ved, at ikkehvide studerende, forskere og borgere oplever at vaere begraensed­e i den. Og når kritikere med argumenter som “akademisk frihed” forsøger at lukke en dialog ned på universite­terne, er de så ikke selv netop skyldige i deres egne anklager?

At forske og indsamle data på etnicitet og de racistiske oplevelser, ikkehvide studerende og forskere oplever, er ikke en trussel mod akademisk frihed. Tvaertimod er det et eksempel på den.

Uden forskning har kritikere intet belaeg for at affeje ikkehvide personers oplevelser eller konstateri­nger om strukturel racisme på danske universite­ter, og lige praecis derfor er denne forskning vigtig.

Som universite­t er vi gennem vores forskning med til at belyse og skabe en saglig diskussion om ubelyste elementer i vores samfund, og hvordan dette påvirker både den enkelte borger og det kollektive samfund.

Det er en forskers job at stille kritiske spørgsmål og dele svarene med offentligh­eden.

Dette er brug af den akademiske frihed! Måske burde spørgsmåle­ne til Dahl, Messerschm­idt, Bonde, Weis m.fl. vaere: Hvordan kan I benaegte et problem, der ikke er ordentligt belyst?

Hvad er I så nervøse for, at der kommer op til overfladen, hvis vi forsker i racisme? Hvorfor prøver I at begraense den akademiske frihed i forhold til ikkehvide studerende og ansatte?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark