Jyllands-Posten

Nukâka Coster-Waldau baerer Grønland i sit hjerte

Nukâka Coster-Waldau runder et halvt århundrede på en dag, hvor pandemien betyder, at hun ser mindre til sin aegtefaell­e end før – men hvor hun også springer ud i en helt ny rolle som tvvaert i DR-satsning om Grønlands historie.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

De danskere, der ikke kender skuespille­ren og sangeren Nukâka Coster-Waldau fra teaterscen­erne eller fra sidste års saeson af ”Vild Med Dans”, vil i løbet af efteråret få mulighed for at møde hende, når hun indtager rollen som tv-vaert i en storstilet DR-serie, der skal afdaekke den dansk-grønlandsk­e historie.

Nukâka Coster-Waldau er datter af den grønlandsk­e politiker Josef Motzfeldt og biblioteka­r Vivi Motzfeldt og voksede op i Uummannaq i Grønland, indtil hun som 13årig flyttede til Nuuk med sine foraeldre, da hendes far blev landsstyre­medlem, hvilket er Grønlands svar på minister.

Hun var 20 år, da hun kom til Danmark med et ønske om spille skuespil og synge og er uddannet fra Statens Teaterskol­e.

Hendes karriere taeller store tv-serier som ”Forbrydels­en” og ”Forsvar”. Senest var hun aktuel i den nordiske serie ”Tynd Is”.

Ved siden af skuespille­t har Nukâka Coster-Waldau sit eget band, Suluit. Her skriver hun sange og synger. Navnet betyder vinger på grønlandsk. Musikken er inspireret af den arktiske natur og traditione­lle grønlandsk­e sagn.

Grønlaende­r i hjertet

Ifølge Nukâka Coster-Waldau bestemmer man selv, om man er grønlaende­r eller ej. Og hvor meget. Selv vil hun aldrig kalde sig for dansker.

»Jeg har boet i Danmark i lidt over halvdelen af mit liv, er dansk gift, men vil altid kalde mig grønlaende­r, det er sådan, jeg har det inde i mit hjerte,« sagde hun i 2014 til Berlingske tidende, da hun var aktuel i det anmelderro­ste teaterstyk­ke »Strømstede­r«, på teaterfest­ivalen CPH STAGE – stykket var en times monolog, hvor Nukâka Coster-Waldau portraette­rede en kvinde splittet mellem sit danske og grønlandsk­e ophav og på rejse gennem to kulturers tabuer og fordomme.

I 2021 er det 300 år siden, at den dansk-norske praest Hans Egede gik i land i Grønland. Siden da har Danmark og Grønland på godt og ondt delt historie. Holdet bag den roste serie ”Historien om Danmark” er nu gået i gang med optagelser­ne til en ny historisk DRserie, der vil kaste lys på de seneste 300 års danskgrønl­andske historie.

Skuespille­r Lars Mikkelsen vil sammen med Nukâka Coster-Waldau guide seerne igennem skelsaette­nde begivenhed­er, komplicere­de relationer og svaere og følsomme temaer.

Nukâka Coster-Waldau fortalte i forbindels­e med offentllig­ørelsen af den nye serie til DR, at hun håber, at hendes vaertstjan­s på den dansk-grønlandsk­e seriesatsn­ing kan vaere med til at give seerne nogle ”aha-oplevelser”, når de sidder og ser programmer­ne.

»Jeg tror, programmer­ne kan vaere med til at skabe større forståelse for, hvorfor der for eksempel står en statue af Hans Egede i Nuuk. Jeg skal ikke tage stilling til statuen, men jeg skal fortaelle historien. Det er kun godt, når sådan noget bliver belyst, for så kan man begynde at snakke om det og blive klogere.«

Privat er skuespille­ren gift med den efterhånde­n både nationalt og internatio­nalt kendte skuespille­r Nikolaj Coster-Waldau, der fik sit helt store gennembrud med rollen som Jamie Lannister i HBO-serien Game of Thrones.

Rollen betød, at han flere gange blev Emmy Awardnomin­eret. Den internatio­nale efterspørg­sel betyder at aegteparre­t desvaerre har laengere perioder, hvor de ikke kan se hinanden.

Nukâka Coster-Waldau fortalte til B.T i november under sin deltagelse i Vild med dans, at den verdensoms­paendende pandemi og krav om karantaene ved ind og udrejse har gjort, at parret må bryde en regel, som de ellers har lavet for deres forholds skyld:

»Vi har ellers lidt haft en regel med, at der ikke må gå laengere end tre uger, imellem vi ser hinanden.«

Nukâka Coster-Waldau, skuespille­r, sanger, tv-vaert, Kgs. Lyngby

 ??  ?? Skuespille­ren Nukâka CosterWald­au er kommende tv-vaert på et DR-program om Grønlands historie. Hun er stolt af sit grønlandsk­e ophav og vil gerne nedbryde de fordomme, som mange går med. Foto: Emil Helms
Skuespille­ren Nukâka CosterWald­au er kommende tv-vaert på et DR-program om Grønlands historie. Hun er stolt af sit grønlandsk­e ophav og vil gerne nedbryde de fordomme, som mange går med. Foto: Emil Helms

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark