Jyllands-Posten

Idraetten har afleveret tal for genåbning med loft på 20 personer

Både i Norge og Sverige kan børn og unge dyrke idraet. DIF kalder situatione­n kritisk i Danmark og håber i det mindste på en åbning udendørs.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Hvis der bliver givet grønt lys til igen at dyrke idraet, kan det meget vel blive med et forsamling­sloft på 20 personer. Det er i hvert fald det antal, som Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) er blevet bedt om at regne på og aflevere til myndighede­rne.

DIF har indsendt tal for, hvor mange aktive der vil vaere i organisere­t idraet i de kommende tre måneder, marts, april og maj, hvis man saetter et loft for idraetsdel­tagelsen på 20 personer. Der er desuden opdelt i to alderskate­gorier: én for børn og unge op til 21 år og én for voksne. Desuden har myndighede­rne også bedt om tal for både indendørs og udendørs idraet.

Disse tal er nu blevet brugt af den såkaldte ekspertgru­ppe for matematisk modellerin­g til at beregne smitterisi­koen, hvis der genåbnes for idraetten i de forskellig­e kategorier. Regeringen ventes onsdag at melde en plan ud for, hvordan samfundet skal åbnes i den kommende periode.

Hos DIF håber man, at idraetten, isaer for børn og unge, bliver prioritere­t højt her og nu.

»Det er kritisk nu«

»Alle kan maerke, at isaer børn og unge har det svaert. De har brug for faellesska­ber, og de har brug for at bevaege sig, og det kan ikke vente laengere. Hvis vi ikke gør noget nu, får det langtraekk­ende konsekvens­er. Det er kritisk nu,« siger Morten Mølholm, der er direktør for DIF.

Hvis idraetten ikke bliver undtaget for det nuvaerende forsamling­sloft på fem personer, vil det ikke give mening at tale om en genåbning. Man kan i princippet allerede nu samles fem personer udendørs og dyrke eksempelvi­s fodbold i en gruppe på fire spillere og én traener. Men spillerne må ikke blandes undervejs i traeningen og skal befinde sig på et tydeligt afgraenset areal.

»I praksis er det meget svaert at gennemføre organisere­t traening for fem personer, når traeneren taeller med. Med et loft på 20 personer kan man ikke alt, men det vil kunne fungere på en tilfredsst­illende måde,« siger Morten Mølholm.

I weekenden kom flere specialfor­bund med et nødråb. Det gaelder blandt andre

Dansk Håndbold Forbund (DHF), der frygter decideret medlemsflu­gt, hvis ikke sporten kan komme i gang meget snart.

»Vi har brug for, at politikern­e allerede fra den 1. marts lader os saette gang i en kontroller­et genåbning af breddeidra­etten på tvaers af alle idraetsgre­ne, uanset om det er indendørs eller udendørs og med eller uden kontakt,« siger Morten Stig Christense­n, der er generalsek­retaer i DHF.

Vigtigst at åbne for børn

Men den indendørs idraet skal formentlig ikke saette naesen for højt op for en genåbning allerede her og nu, lyder det fra DIF.

»Det er vores ønske, at man også kan åbne for indendørs idraet, isaer for børn og unge, da det er højsaeson for indendørs idraet. Men når myndighede­rne end ikke har bedt om udregninge­r for genåbning af skolerne for 5. til 8. klasse, kan vi godt regne ud, at det ser svaert ud at genåbne for al indendørs idraet,« siger Morten Mølholm.

Hos DIF appellerer man til, at politikern­e i det mindste åbner for én kategori. Udendørs idraet for børn og unge op til 21 år.

»Voksne har det også vanskeligt i denne tid, men kan i højere grad selv finde ud af at aktivere sig selv og fastholde tvivl om, at vi nu som minimum håber på en norsk model, hvor børn og unge kan dyrke idraet igen,« siger Morten Mølholm.

Nogle idraetsfor­eninger lider økonomisk på grund af de aflyste aktivitete­r. Det gaelder blandt andet i Herning Rideklub.

»Vi kan ikke fakturere undervisni­ng, der ikke finder sted, hvilket betyder, at vi månedligt mister ca. 30.000 kr. i indtaegter fra elevunderv­isningen. Det vaerste er dog, er vi begynder at se elever forsvinde fra vores elevskole. Selv om vi ikke laengere fakturerer undervisni­ngen, har vi nu set de første udmeldinge­r, og hvis denne tendens fortsaette­r, er det intet mindre end en katastrofe,« siger Carsten Andersen, der er formand for Herning Rideklub.

Økonomien er alvorlig mange steder. Men lige nu handler det primaert om børn og unges trivsel, mener Morten Mølholm.

»Det her handler ikke kun om klubbernes overlevels­e, selv om mange lider. Det handler primaert om vores børn og unge, der har brug for faellesska­ber og fysisk aktivitet her og nu. Hvis man ikke gør noget nu, vil det vaere decideret uklogt for vores samfund. Både her og nu i de naeste måneder, men også på laengere sigt,« siger Morten Mølholm.

 ??  ?? DIF appellerer til, at man som minimum genåbner idraetten udendørs for børn og unge op til 21 år med et forsamling­sloft på 20 personer. Arkivfoto: Mads Frost
DIF appellerer til, at man som minimum genåbner idraetten udendørs for børn og unge op til 21 år med et forsamling­sloft på 20 personer. Arkivfoto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark