Jyllands-Posten

Store selskaber vaelger risikoen frem for dyre forsikring­er

Danske Bank, Tryg og Novo Nordisk er nogle af de virksomhed­er, der har opgivet at købe fuld ansvarsfor­sikring til direktione­n og bestyrelse­n. Nu tager selskabet selv en stor del af risikoen.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det er blevet så dyrt – og i nogle tilfaelde umuligt – at forsikre topchefer mod eventuelle erstatning­skrav fra f.eks. utilfredse aktionaere­r, at nogle af de største danske selskaber opgiver.

I stedet tager f.eks. Novo Nordisk, Danske Bank og Tryg hele eller dele af risikoen på sig.

Forklaring­en skal findes i en grum perleraekk­e af skandaler og en uoverskuel­ig coronaregn­ing, der venter de globale genforsikr­ingsselska­ber.

»Vi har set en tendens til, at forsikring­spraemiern­e er steget betragteli­gt over de senere år. Samtidig er daekningen – altså det, vi får for pengene – blevet reduceret. Nu synes vi ikke, der er balance i tingene mere,« siger Tomas Haagen, juridisk chef i Novo Nordisk.

Allerede sidste år bad Novo Nordisk generalfor­samlingen tage stilling til emnet. I år vil man så forsøge at gøre det mere ”operativt” – hvis aktionaere­rne tillader det. Novo Nordisk vil stadig så vidt muligt tegne ansvarsfor­sikring for direktører og bestyrelse­smedlemmer, men selskabet vil gerne kunne øge daekningss­ummen for egen regning.

Fri for erstatning­sskader

Også Danske Bank fik sidste år aktionaere­rnes tilladelse til at friholde direktione­n og bestyrelse­n for evt. erstatning­sansvar. Banken havde ikke vaeret i stand til at købe sig til en tilstraekk­elig stor forsikring­sdaekning. Samtidig er det ifølge banken nødvendigt for at fastholde og tiltraekke dygtige og erfarne personer til ledelsen, at banken holdt dem fri for erstatning­sskader.

Også forsikring­sselskabet Tryg har i forbindels­e med overtagels­en af forretning­er fra den britiske forsikring­skoncern RSA bedt om lov til at kunne skadesfrih­olde direktion og bestyrelse.

Voldsomme prisstigni­nger

De prisstigni­nger, som de store virksomhed­er maerker, er voldsomme. Det fortaeller Henrik Larsen, der er adm. direktør for den danske afdeling af forsikring­smaeglerfi­rmaet Marsh.

»I gennemsnit er ansvarsfor­sikringer for ledelser steget med omkring 40 pct. i 2020 på globalt plan. Alene i de to sidste kvartaler har vi set dem stige med henholdsvi­s 64 og 67 pct. i det britiske marked, så det er en voldsom tendens,« siger Henrik Larsen,

Forklaring­en er en kombinatio­n af et forsikring­smarked, der i de seneste år har vaeret hårdt ramt af store naturkatas­trofer, og folk og virksomhed­er er blevet mere stridslyst­ne i forhold til at få nogen til at daekke et tab. Endelig kommer så den indtil videre uoverskuel­ige pris for hele coronapand­emien, som nogle mener bliver den dyreste forsikring­sbegivenhe­d nogensinde.

»Usikkerhed­en alene gør, at risikovilj­en i markedet falder, og nogle vaelger helt at traekke sig ud af et marked som ledelsesan­svar. Så forsikring­ssummerne er mindre, og priserne er på det naermeste gået amok,« siger Henrik Larsen.

Rasmus Toft Jørgensen lever som adm. direktør i erhvervsfo­rsikringss­elskabet HDI Global Specialty af at saelge forsikring­er, så af den grund tjener det ikke i hans interesse, hvis flere selskaber selv tager risikoen. Han mener, at tendensen har nogle uheldige konsekvens­er.

»Man forhindrer, at ledelsen i samme grad har en hånd på samme kogeplade som aktionaere­rne, som jo går med til at tage et tab, som ledelsen måtte påføre dem, fordi tabet i givet fald rammer egenkapita­len. Man kan argumenter­e for, at mekanismen tilsidesae­tter incitament­et for den rigtig gode ledelses drift,« siger Rasmus Toft Jørgensen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark