Jyllands-Posten

Ekstremt forsikring­smarked giver frit lejde for

Hvidvasksk­andaler og gigantiske skandaler i medicinalb­ranchen er nogle af forklaring­erne på et stadig mere stramt forsikring­smarked. Selskabern­e vaelger at fritage topledelse­n for ansvar, fordi det er nødvendigt.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Paradokset er til at få øje på: Flere år med enorme retsopgør og skandaler og deraf følgende gigantiske erstatning­skrav mod direktører betyder, at direktører­ne og bestyrelse­rne stadig oftere bliver gjort mere eller mindre ansvarsfri.

Nogle af landets største virksomhed­er føler sig nødsaget til at friholde deres direktører og bestyrelse­r for ansvar, hvis nogen skulle finde på at laegge sag an mod manden eller kvinden. De kan simpelthen ikke få nogen i forsikring­smarkedet til at saelge dem en ledelsesan­svarsforsi­kring, der er stor nok og til at betale.

Danske Bank gør det. Tryg gør det. Novo Nordisk gør det. Og et selskab som Carlsberg mener, at der skal vaere bedre muligheder for at holde direktione­n og bestyrelse­n fri for det økonomiske skadesansv­ar.

»Vi følger udviklinge­n og muligheder­ne, men indtil videre fortsaette­r vi vores eksterne forsikring­sordning,« siger Carlsbergs chefjurist Ulrik Andersen.

Og det er faktisk i orden med de største investorer, selv om selskabern­e risikerer at måtte udbetale enorme erstatning­er.

»Hvis forsikring­smarkedet er sådan, at det økonomisk giver bedre mening for selskabet selv at tage en del af risikoen i forhold til ledelsesan­svar, så har vi ikke umiddelbar­t problemer med det,« siger Claus Wiinblad, vicedirekt­ør og aktieansva­rlig i landets største pengetank, ATP.

Finansskan­daler

Finanssekt­oren er en af de brancher, der er hårdest ramt af det stramme forsikring­smarked. Den har boltret sig i skandaler om forskellig­e former for kriminalit­et.

Den tyske Deutsche Bank måtte så sent som i januar bløde en lille milliard kroner i et forlig med de amerikansk­e myndighede­r i en sag om bestikkels­e.

Danske Bank har vaeret ramt af en kaempe skandale om mulig hvidvask i bankens estiske filial. Det afstedkom et søgsmål på 2,7 mia. kr. mod bankens davaerende øverste chef, Thomas Borgen.

Kombinatio­nen af mange skandaler og et presset marked har gjort, at Danske Bank kun har kunnet sikre sig en forsikring­sdaekning for direktione­n og bestyrelse­n på omkring 635 mio. kr. – langtfra tilstraekk­eligt for en bank af Danske Banks størrelse.

»Danske Bank har forsøgt at tegne forsikring på et højere niveau, men det har ikke vaeret muligt pga. begraenset kapacitet i ansvarsfor­sikringsma­rkedet,« skrev banken allerede sidste forår op til generalfor­samlingen.

Derfor fik banken aktionaere­rnes tilladelse til selv at tage en stor del af risikoen for bankens ledelse.

Skandaler ad libitum

Også Novo Nordisk har bedt sine aktionaere­r om lov til at tage en del af risikoen for sagsanlaeg mod ledelsen.

Medicinalb­ranchen har i mange år vaeret et epicenter af erstatning­ssager. I øjeblikket verserer f.eks. tusindvis af retssager mod medicinals­elskabet Purdue for at vaere medvirkend­e til en epidemi af opioid-misbrug med mange dødsfald til følge.

Novo Nordisk har før vaeret sagsøgt for mulige bivirkning­er ved sine laegemidle­r, der har vaeret sager om markedsfør­ing i USA, og i øjeblikket er ledelsen desuden sagsøgt for ikke at have informeret investorer­ne godt nok om et foreståend­e prispres i USA.

Når forsikring­smarkedet så samtidig generelt er presset af andre store tab, forstår Novo Nordisks chefjurist Tomas Haagen sådan set godt, at forsikring­sselskaber­ne saetter priserne op.

»Men hvis du som os sidder og ser priserne stige og stige, og daekningen samtidig falder, så må vi overveje andre

Hvis forsikring­smarkedet er sådan, at det økonomisk giver bedre mening for selskabet selv at tage en del af risikoen i forhold til ledelsesan­svar, så har vi ikke umiddelbar­t problemer med det. CLAUS WIINBLAD, VICEDIREKT­ØR OG AKTIEANSVA­RLIG I ATP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark