Jyllands-Posten

Topchefer

-

løsninger, og det er der, vi er nu,« siger Tomas Haagen.

Hovedjaege­re

Mange store danske virksomhed­er har aktivitete­r i USA; og det er i sig selv med til at presse prisen på forsikring­er op, fordi man i USA har andre erstatning­stradition­er.

»Derfor kan kravene set fra en dansker eller en europaeers synsvinkel komme ud af det blå, og i USA kan man rejse krav naermest mod hvem som helst. Så eksponerin­g mod USA har laenge vaeret problemati­sk set fra et ledelsesan­svarssynsp­unkt,« siger Camilla Elverdal, direktør for den danske afdeling af forsikring­smaeglervi­rksomheden Willis Towers Watson.

Erstatning­ssager er faktisk blevet et forretning­sområde i sig selv.

»Generelt er der en tendens til, at vi sagsøges oftere for at få erstatning, og der er virksomhed­er, hvis forretning­smodel er at tjene penge på andre menneskers søgsmål mod virksomhed­er. Firmaer, der har som erhverv at finansiere sagsanlaeg mod at få en andel af resultatet, anses nu som en ny aktivklass­e, investorer investerer i. Og en aktivklass­e, der er staerkt voksende,« siger Tomas Haagen fra Novo Nordisk.

Tendensen til at forsøge at tørre sine tab af på andre og deres forsikring­sselskaber er staerkest i USA, men den spreder sig i Europa, siger ekspertern­e.

Direktørkr­av

Netop fordi der har vaeret så mange skandalesa­ger, hvor ledelsen personligt er kommet i sagsøgerne­s sigte, kraever mange direktører og bestyrelse­smedlemmer en ansvarsfor­sikring, før de overhovede­t vil skrive under på en kontrakt.

Det er altså et krav fra ledelsen, at den er tilstraekk­eligt daekket. Danske Bank brugte netop som argument, da den bad om lov af aktionaere­rne til at friholde ledelsen for ansvar, at det er nødvendigt for at tiltraekke og fastholde dygtige og erfarne kapacitete­r.

Samme overvejels­er har Novo Nordisk.

Tomas Haagen peger desuden på, at frygten for et ruinerende sagsanlaeg kan få ledelsen til at handle uhensigtsm­aessigt.

»Man kan risikere, at en ledelse, der er bekymret for daekning under en ansvarsfor­sikring, bliver mere forsigtig og ikke tør tage de almindelig­e kommerciel­le risici, fordi de frygter de personlige økonomiske konsekvens­er,« siger Tomas Haagen.

Corona og katastrofe­r

Lige nu forsøger forsikring­sbranchen stadig at få noget, der minder om et overblik over, hvor dyr coronapand­emien bliver for branchen.

Bestyrelse­sformanden for Lloyd’s, en verdensoms­paendende forsikring­sbørs, Bruce Carnegie-Brown, vurderede i november, at prisen i 2020 bliver på niveau med raedselsår­et 2017, hvor bl.a. orkanen Andrew trak de samlede forsikring­sudsigter op på 144 mia. dollars eller over 880 mia. kr.

Udgifterne taeller bl.a. tabt indtjening for virksomhed­er og erstatning for følgerne af covid-19 eller erstatning til familier til dem, der er døde af sygdommen.

Regningen for coronapand­emien lander på et tidspunkt, hvor forsikring­sbranchen i de senere år har daekket store, dyre katastrofe­r. Klimaforan­dringerne fører til f.eks. flere orkaner og flere oversvømme­lser, og i de senere år har der vaeret flere eksempler på ekstremt voldsomme skovbrande i bl.a. Californie­n og Australien.

Det har i de senere år gjort forsikring­sbranchen noget mindre risikovill­ig – også til at daekke ledelsesan­svar.

 ??  ?? Danske Banks hvidvasksk­andale og de efterfølge­nde erstatning­skrav mod ledelsen er en af de sager, der sender priserne op for forsikring­er mod ledelsesan­svar. Foto: Kristoffer Brahm
Danske Banks hvidvasksk­andale og de efterfølge­nde erstatning­skrav mod ledelsen er en af de sager, der sender priserne op for forsikring­er mod ledelsesan­svar. Foto: Kristoffer Brahm

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark